Nova nedjelja, nova RAProspektiva. 🙂

RAProspektiva nova je kolumna portala Mixeta.net u kojoj ćemo vas, počevši od 1999. godine, provoditi kroz raprospektivu pet najboljih regionalnih rap projekata u svakoj od narednih godina.

Kolumna je sastavljena po osobnom izboru autora, a bit će objavljivana jednom tjedno i to svakog puta istim danom, nedjeljom. Za vas RAProspektivu iz 2001. godine donose Srđan Grković i Saša Stojanović. Stay Tuned!

Ovdje možete pročitati ostale kolumne: 1999., 2000., 2002., 2003., 2004., 2005., 2006., 2007.

 

El Bahattee – Svaki pas ima svoj dan

Danas ozbiljan proizvođač čokoladi, a nazad u danu jedna od udarnih igala zagrebaćkog i općenito domaćeg hip hopa, prvi od dva svoja studijska albuma objavio je 2001., a isti nosi naziv Svaki Pas Ima Svoj Dan. Producentsku palicu držao je tko drugi nego Koolade, dok se od gostiju na albumu pojavljuju Tram 11, Nered, Alejuandro Buendija i Stupni. Iako je u trenutku izdavanja albuma imao samo 22 godine, Kahlina je u svojim pjesmama govorio pretežito o ozbiljnim temama s kojima se pojedinci koji odbiju živjeti po društveno nametnutim normama susreću. Izricanje bunta prema sistemu, opis događanja i odrastanja u 90-im godinama prošlog stoljeća, odlične tehničke sposobnosti artista te instrumentali koji izuzetno dobro prate teme i tekstove čine sklop koji je nakon svog izdanja ostavio neizbrisiv potpis u knjigama domaćeg rapa. Osvajač Porina za najbolji album urbane klupske glazbe (najbolji hip hop album) iznjedrio je nekoliko evergreen numeri koje se istim intenzitetom slušaju i sada kao i unazad 15-ak godina, a kao osobne favorite izdvojio bih ‘Svaki Pas Ima Svoj Dan’, ‘Noć Pečenih Volova 91‘ te ‘Bratstvo i Jedinstvo‘ na kojoj gostuje Alejuandro Buendija, uz napomenu da ni ostatak numera po kvalitativnom doprinosu ni u kojem segmentu ne kaska za spomenutim pjesmama.

Nered – Od danas do sutra

Nakon što je 1999. probio led u suradnji sa Stokom, nedugo nakon toga Nered se odlučuje na izdavanje samostalnog albuma koji nosi naziv Od Danas Do Sutra, a za produkcijski/instrumentalni dio zadužen je bio Dash. Od gostiju na albumu pojavljuju se Stoka, na pjesmi Bolero (također gostuje i Marija Husar), gledano pojedinačno možda i najvećem klasiku ovog projekta, zatim Dash na numeri 2 u 9, nakon čega slijede gostovanja dviju ljepših polovica; La Bla (Sexigimo) te Remi (Čuvari Doline). Na drugom dijelu albuma na listu gostiju upisali su se i General Woo (Z.Z.O), Miha, Grza i Dino Dvornik u svojevrsnoj odi najvoljenijoj biljci ovih prostora (Addicted 2 Dim Shopping Centar), Bizzo (Odjel Za Narkotike), te Target i Ivana Husar na numeri koja nosi naziv albuma, kao i Hac na njenom nastavku. Sam album predstavka je Neredovog stila života, prošaran temama svakodnevnima za rap artiste, od trave do ulice. Iako po mom osobnom mišljenju konceptualno gledano ovo možda i nije najviše sto je Nered mogao ponuditi, svakako će ovaj projekt uz iznimne Dashove sposobnosti da instrumentalima stvori atmosferu koja do u detalj prati tekstove te odličnim gostovanjima svih navedenih izvođača, kao i Neredovim epizodama prije svega u numerama Lasce De Marco, Bez Kontrole te 2 u 9, ostati upisan kao jedna od osnova domaćeg rapa, kako u godini izdanja, tako i u onima nakon nje.

Beogradski Sindikat – Bssst…Tišinčina!

Debi album jedne od najutjecajnijih rap grupa u Srbiji donio je nešto najsvježije u tom trenutku za hip hop kulturu. Ekipa sačinjena od dviju grupa – Red Zmaja i T.U.M.Z (Tehnika Upravljanja Mikrofonom i Znanjem) i dva solo izvođača MC Flex i Šef Sale, pretendirala je da postane domaći Wu Tang Clan po broju pripadnika. “Bssst… Tišinčina” bi se po nekim parametrima mogao svrstati i u mixtape jer je reprezentirao skoro svakog člana ili grupu od koje je BS sačinjen, pa imamo Škabov “Maestro”, Red Zmaja i Flexa udruženih u “Z.DŽ.T.Š (Za džabe te školujem), Markovu “Gorilu u Magli” ili T.U.M.Z-ove “Misli o moći”. Ipak, stvar koja je obilježila ovaj album definitivno je “Divljina“, kontroverzna himna tadašnje generacije o životu najbogatijeg sloja društva. Da se upotpuni priča do samog kraja napravljen je i video, koji je za tadašnje standarde predstavljao nešto što priliči početku novog milenija i treće generacije srpskog rapa koja je tek uzimala zalet. Ovaj, kao i većinu Sindikatovih spotova napravio je Đorđe Jovanović Djolodjolo, koji se poslije u potpunosti okrenuo video produkciji. Album je pored reprezent stvari kao “Dolazi sindikat“, “Znaj” i cypher svih članova na “BS!BS!“, donio i tematske stvari poput “Slatke male maloletnice“, “Duga je ulica”, “Samo jedan život”, “Plejersko ponašanje”. Cijeli ovaj album je bio uvod u ono što je tek uslijedilo i potpunu promjenu Sindikata od Udruženja Poklonika Hip Hop Kulture (UPHKSBS) do pokreta koji je privukao i okupio one koji nisu uopće bili njen dio. Sve je počelo sa sad već antologijskim antisistemskim singlom “Govedina“, koji je naredne 2002. uzdrmao tadašnju političku javnost Srbije. Sve ostalo je povijest “Sindikalne Borbe“.

Sunshine – Live!

Prvi put ćemo se na RAProspektiva kolumni pozabaviti jednim live albumom, ne sad zbog nedostatka drugih izdanja te godine, već zbog činjenice da je ovo prvo live rap izdanje na prostoru SR Jugoslavije (za Balkan nismo sigurni toliko). U pitanju je live album beogradske hardcore rap grupe Sunshine, čiji su osnivači bili Branko Bojović a.k.a. Bane Sanšajn i Đorđe Radivojević a.k.a. Đole Ramirez. Bend j je dobio naziv po jednoj prodavaonici ploča u Denveru. Bane i Ramirez su početkom osamdesetih, tijekom razmjene studenata, dvije godine proveli u Americi, gdje su i nastali prvi demo snimci, a onda je Bane odlučio da kroz svoju muziku originalno i jedinstveno predstavi ovaj žanr miješan s hard rockom. Članove benda u njihovoj najplodnijoj fazi činili su Bane Sanšajn, Bogi, Đole Ramirez, Staća, Kojot, DJ Andrej, Buca, Jole i Nefa. Prvi i jedini live album koji je Sunshine objavio jeste “Live!”, iz 2001. godine u izdanju Metropolis Records. Na albumu se nalaze snimci koncerata održanih 18. i 19. veljače 2000. godine u SKC (Studentski Kulturni Centar) Beograd. Album je objavljen na kaseti i CD-u, a producirao ga je Goran Milisavljević. Produkcija i postprodukcija odrađena je u studiju O. Na njemu su se našli hitovi poput “Zig, Zigi”, “ Priđi mi ti”, “ Misli mene gone” i mnogi drugi. Nakon ovog albuma bend je promijenio sastav, ali je Bane ostao glavni vokal. Naredne godine izbacuju studijski,album “Sha bilo” i pojavljuju se u kultnom srpskom filmu “1 na 1”, gdje je Bane jedna od glavnih uloga, a pored njih se mogu vidjeti i članovi grupe VIP – Reksona i Ikac, kao i Juice. Nakon ovog albuma baziraju se više na izbacivanju singlova od kojih je posljednji “Tebraxion” iz 2013.

CYA – III

U čuvenom beogradskom naselju Zemun (neki bi ga nazvali i odvojenim gradom od Beograda, i ne bi pogriješili mnogo), pod velikim utjecajem 2Paca tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, nastala je rep grupa CYA, koju čine dva Marka (Ilić i Ivezić) i jedan Vule (Vukašin Stevanović). Nakon debi izdanja “Pravo iz mrtvih” (1996.) i drugog poprilično uspješnog “Cyazback” (1998.), došlo je vrijeme da ovi momci izađu u okvire šire javnosti. Treći album, simbolično nazvan ”III”, izlazi 2001. pod okriljem City Recordsa, jedne od najpopularnijih izdavačkih kuća u Srbiji tada, a i u sadašnjosti. Ovaj album, kao i prethodna dva, donosi opet pjesme od kojih su mnogi postali i hitovi, koji su na neki satiričan način opisali razmišljanje tadašnje mladeži u Srbiji, ali i neka dublja, osobna razmišljanja samih članova grupe. ‘‘Legionar”, ”Dečko u usponu”, ”Njegov svet”, ”Socijala”, ”Lavlje srce” su neke od pjesama koje su obilježile ovo izdanje. Teme albuma se protežu od tadašnje društvene situacije u zemlji pa do unutrašnjih previranja članova grupe. Jedini video s ovog albuma je odrađen za vjerojatno najveći hit “Dečko u usponu”, u kojem se, da dodatno dočara atmosferu, pojavljuje i glumac Milan Marić, čuven po ulozi Švabe iz kultnog srpskog filma “Rane”. Produkciju kompletnog albuma potpisuje Dragan Ponjević Ponjke, poznat i po suradnjama s Juiceom, M.A.X.-om i mnogim drugima. CYA nakon tri godine izbacuje svoj posljednji album “Bolje Vreme“, a Marko Ilić, kao glavni tekstopisac grupe odlazi u solo vode i objavljuje album “Sve, sad i odma” 2015. godine.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE