Naziv albuma: III

Izdavač: PDV Records

Datum izdanja: 18. studenoga 2022.

Žanr: Hardcore punk

Trajanje: 23:21

Broj pjesama: 8

Energično-entuzijastična zagrebačka hardcore punk grupa Shin objavila je svoj treći album simboličnoga naziva „III“ čija naslovnica s crnom ptičurinom u letu strateški pokazuje kakvu metaforu. Ako se pretpostavi da je u pitanju gavran, može se nagovijestiti raznolika simbolika, jer gavran predstavlja i dobro i loše – pa se tako ovu pticu smatra inteligentnom i mudrom, ali i lešinarom koji nagoviješta zlo i smrt. Otkrivena rebra i crvena materija koja izlazi iz ptičjega kljuna u kontrastu su s crnom i bodljikavo isprepletenom krunom od trnja koju ptica probija snagom onoga što izlazi iz njezinih pluća, pa u konačnici i kljuna. Ili je to samo prividna snaga za pticu u padu probijenih pluća na svom kraju?

Shin jasno prekida šutnju i postavlja svoja jedra jer ih ništa neće zaustaviti dok govore iz srca. Parafraza je to teksta prve pjesme s albuma, „Set Sail“, koja vrlo pozitivno nagovještava što možemo očekivati u nastavku albuma – brze i žestoke rifove, snažan ženski vokal i tekstove bez suzdržavanja. Tako već u drugoj pjesmi „Causes for Alarm“ grupa tematizira ozbiljnu problematiku muško-ženskih odnosa u kojima izostaje ženska ravnopravnost te Shin upozorava da se ne smije gubiti vrijeme na odnose bez slobode. Sumnja u čovječanstvo i njegove vrijednosti nastavlja se i u pjesmi „Hell is Not That Cold“ koju su poklonici grupe mogli čuti i prije objave ostatka albuma.

Kako se u njoj kaže: „Hell is the other men“, tako u sljedećoj pjesmi Shin gradacijom više ne propituje položaj žene u vezi i verbalno zlostavljanje, nego oštro govori o seksualnom nasilju, pa i sami naslov pjesme jasno govori što misle o tome – „Gallows Await“. U sljedeće dvije pjesme Shin nastavlja sa svojim prepoznatljivo surovim zvukom te slušatelja dovodi do predzadnje pjesme albuma „Daily Internet Pollution“ koja ostavlja poseban dojam jer problematizira idiotizam mrežnoga svijeta u kojem živimo – svijeta u kojem ćemo svima otkriti sva svoja sranja bez da nas itko išta pita (pa tako ni autoricu ovoga teksta realno nitko ništa nije pitao). Na stranu tekst, ova pjesma ima tako dobre glazbene segmente da bi mogla postati apsolutna uspješnica među ljubiteljima žanra.

Kako dolazi kraj albumu, tako i zadnja pjesma „Days, Years, Decades“ govori o završetcima. Shin je napravio odličnu kompozicijsku cjelinu povezavši prvu i posljednju pjesmu albuma pratećim vokalima koji u obje pjesme pjevaju istu dionicu, a tekstualno se može iščitati simbolika završetka koji donosi osjećaj zadovoljstva i mogućnost disanja pa ćemo za kraj zaključiti da je Shin ovim albumom prodisao.

* * *

Shin je melodični hardcore punk bend iz Zagreba osnovan 2013. godine koji karakterizira ženski vokal – Tea, a od 2019. ostatak grupe čine: Sole – gitara, Fićo – gitara, Šuker – bas, Josip – bubanj. Dosad su objavili album „Running Sick“, EP „Metamorphosis“ i aktualni „III“ koji se u digitalnom obliku može poslušati na poveznici, a uskoro će biti dostupan i na ploči u izdanju kuće PDV Records.

  1. Set Sail
  2. Causes for Alarm
  3. Hell is Not That Cold
  4. Gallows Await
  5. Under the Dome
  6. State of Howl
  7. Daily Internet Pollution
  8. Days, Years, Decades

 

90%
90%
  • 9
  • User Ratings (10 Votes)
    7.1
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE