Ovog iznimnog ponedjeljka, nova RAProspektiva. 🙂

RAProspektiva nova je kolumna portala Mixeta.net u kojoj ćemo vas, počevši od 1999. godine, provoditi kroz raprospektivu pet najboljih regionalnih rap projekata u svakoj od narednih godina.

Kolumna je sastavljena po osobnom izboru autora, a bit će objavljivana svaki puta istim danom, nedjeljom. Za vas RAProspektivu iz 2004. godine donose Srđan Grković i Saša Stojanović. Stay Tuned!

Ovdje možete pročitati ostale kolumne: 1999.2000.2001., 2002., 2003., 2005., 2006., 2007.

 

Edo Maajka – No Sikiriki

Nakon probijanja leda s Slušaj Mater Edo nastavlja priču sa ‘No Sikiriki’. Nešto manje od dvije godine u odnosu na izlazak prvijenca trebalo je Edi da objavi novi materijal, s kojim je za još jednu stepenicu podigao nivo svog rada te se još jače i direktnije obrušio na vladajuću kastu što se najbolje reflektira u ‘Mater Vam Jebem‘. Uvodna ‘Sevdah o Rodama‘ jedan je od mojih favorita, nimalo optimistična ali i posve realna slika stanja na brdovitom Balkanu, kako u vrijeme svog nastanka tako i dan danas, nažalost još uvijek itekako aktualna.Od pjesama koje bih još izdvojio tu su ‘On Je Mlađi‘, priča o problemu koji je također još uvijek aktualan – nacionalizmu, ‘Savske Meduze‘ koju krasi izuzetan instrumental te ‘No Sikiriki‘ pjesma s definitivno najpozitivnijom vibracijom na cijelom projektu. Instrumentale potpisuju Pimp Beats, Dash, Andrej, Baby Dooks, Oneya, Koolade, Shot te Soul, dok je mastering djelo Mire Vidovića.

 

Magellano & Theron Tourett – Ponovo Čovjek EP

Godinu dana nakon kolaboracije sa Poparom, Magellano se baca u novu suradnju, ovoga puta sa Theronom Tourettom, zagrebačkim producentom iz Dugava, danas članom benda A.B.O.P. Propitkivanja čovjekova postojanja te same svrhe istog, odlični instrumentali koji prate tekstove, nekoliko vrlo interesantnih Magellanovih monologa te teme kao što su kontrola ljudi, subliminarne poruke, uticaj medija na stanje svijesti i sl. tvore koncept koji nikada nije naišao na odaziv veće mase, no ruku na srce to nije ni bilo za očekivati, ovo je projekt za uži krug slušatelja. Svi vokali ovog projekta snimani su Andrei Music studiju, a zasluge za mix pripadaju Tourettu.

 

 

Struka – Ipak Se Obrće

Album prvijenac sada već u regiji naveliko poznatog beogradskog repera Struke pod nazivom Ipak se obrće svjetlo dana ugledao je 2004. pod etiketom Bassivitya. Ono što je upečatljivo za Strukin rani rad a manifestira se i na ovom projektu je volja i želja za repanjem i reprezentiranjem, kako samog sebe tako i kraja iz kog dolazi. Album obiluje gostima koji su bez izuzetaka svojim nastupima za još jednu razinu oplemenili ovaj projekt, a svoje mjesto na njemu pronašli su Demian/Reksona (Oči u Oči), Gru & Sky Wikluh (Smisao), LooNey (Tajne), Remi ( Ti i Ja), Milovan (Halo), Connect (Letiš Napolje), El Prezidente (Tange i Keš), VIP (Beef RMX, Drolje), Lud (Keš Klijentela). Album također obiluje kvalitetnim instrumentalima koji prate teme pjesama te im daju još jednu širu sliku, tehnički vrlo dobar na trenutke i odličan Struka, iako repa o najstandardnijim temama koje manje više svaki reper kad tad izvrti tokom svog rada uspio je složiti koncept za visoku ocjenu, projekt vrijedan slušanja.

 

 

43Zla – Sve Same Barabe

Koteške dvije trećine Bad Copyja, Ajs Nigrutin i Bdat Džutim, činili su duo 43zla. Zajedničkim snagama 2004. objavili su kompilaciju Sve same barabe na kojoj su se našle sve barabe na potezu autobusa 43-23. Među imenima su se našli Prti Bee Gee, Bvana, Sky Wikluh, PKS (Škabo i Nadica), Buster G (Blind Business), Kibu… Album su obilježile pjesme “Pljačka“, “Izvinite” “Jampi“, “100 džointa“, “Zakuv’o sam čaj“, a kao noseći singl projekta je stvar “Daj rakije“, koja je dobila sad već legendarni spot sa starijim gospođama i flašama 43zla piva i rakije. Nastavak ovog projekta pod nazivom “Sve Barabe – Remek belo” se očekivao posljednjih godina, ali od njega barem za sad nismo vidjeli ništa, osim singla “3 pa 1“, kao i studijskih sessiona izgubljenih pjesama “Wes sajd” i “Dodaj topinu matorej“, zabilježenih kamerom DJ Kobazza. Dok se to konačno nekad ne dogodi, možete uživati u ovom klasiku i vrtjeti stare dobre i provjerene pjesme.

 

 

Gru – Beogard

Posljednji službeni Gruov album, nekako je zapravo njegov masterpiece. Pričom oko ovog albuma Gru je završio jedno desetljeće svoje karijere nakon koje je lagano mogao otići u repersku penziju, ali se poslje ispostavilo da “Ima trideset i kusur, a i dalje ga žele“. Ovaj album, iako izdan za popularni “City Records”, nastao je poprilično pod producentskom palicom tadašnjeg “Bassivity-ja”, jer je izvršni producent ovog albuma Relja Milanković, svima znan kao Reksona iz grupe VIP. Album otvara “Komercijala“, pjesma kojom se autor obraća svima onima koji su pomislili da je postao dio estrade jer je počeo da uzima pare od onoga što voli. Nastavlja se klupskim trakama “Preko tvoga ramena” na kojoj je ugošćen Marko iz grupe 187 i “Pravi broj“, kao jednim od nosećih pjesama sa albuma (napravljen je i popularni video spot) koju svojim rep umjećima krasi i Irina iz ženskog dua 2hot. “Doktore” je remix čuvene Bajagine stvari “Šarene pilule za lilule“, na kojoj je i sam Bajaga ugošćen, a “Moj grad” kao skoro pa naslovna numera nam dočarava zašto je Beograd zapravo postao “Beogard“. Nakon reprezent trake “Kada popnem se na binu” slijedi čuveni sudar beogradskih rep generacija na stvari “Stara škola, nova škola“. Predstavnici nove škole koji otvaraju traku su Struka, Shorty i Juice, a staru školu su pored Grua reprezentovali Kiza Robin Hud i Drej WITB (Who Is The Best). Ovo je zapravo bio i prvi najavni singl albuma, čiji smo spot mogli svakog dana vidjeti na beogradskim televizijama i to u najudarnijim terminima. Album lagano zatvaraju upravo laganije trake “Kiša“, na kojoj gostuje Tijana Dapčević, “Tamo gde si ti“, za koju je par godina kasnije napravljen remix s bendom Maraqya i “Baš kao ti“, vjerojatno najozbiljnija stvar sa albuma,.možda isuviše oštra da se njom zatvori projekat. U narednim godinama Gru se bazirao više na izbacivanje video singlova, bilo nekih novijih traka ili remixa starih, često spominjući u intervjuima da nema vremena za stvaranje novog albuma. Kao najupečatljivija od svih stvari definitivno će biti tzv. povratnička stvar “I dalje me žele” na kojoj kao gost šou odnosi Ajs Nigrutin, a ostvarit će i suradnje sa novijim imenima kao što su Rasta, DJANS, Gazda Paja, Kurtoazija i mnogim drugima.

 

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE