Nova nedjelja, nova RAProspektiva 🙂

RAProspektiva nova je kolumna portala Mixeta.net u kojoj ćemo vas, počevši od 1999. godine, provoditi kroz raprospektivu pet najboljih regionalnih rap projekata u svakoj od narednih godina.

Kolumna je sastavljena po osobnom izboru autora, a bit će objavljivana svaki puta istim danom, nedjeljom. Za vas RAProspektivu iz 2005. godine donose Srđan Grković i Saša Stojanović. Stay Tuned!

Ovdje možete pročitati ostale kolumne: 1999.2000.2001., 2002., 2003., 2004., 2006., 2007.

 

Frenkie – Odličan CD

Jebo te, kad se sjetim koliko dugo Frenkie repa dođe mi pomalo čudno da je album prvijenac izbacio prije ‘samo’ 13 godina, no bilo kako bilo, od starta je pokazao u kojem pravcu će njegova glazba ići, direktno i energično, što se doduše malo i profiliralo u kasnijim godinama, no o tome neki drugi put. Iako ovaj projekt nije konceptualno gledano najviše što je Frenkie u svojoj karijeri ponudio publici, prije svega tu mislim na tekstualni dio, prvenstveno zbog nekoliko numera koje su postali klasici regionalnog rapa te odličnih instrumentala, kao i tehničkih sposobnosti samog artista zaslužuje svoje mjesto na ovoj listi. Od gostiju na albumu se pojavljuju DJ Krige Jr., Edo Maajka & Marchelo (Creme De La Creme 2, jedna od pjesama koja spada u onu kategoriju klasika), Baby Dooks, Remi, Defence (Raise), Flipstar te Disciplinska Komisija. Definitivno dvije numere koje su perjanice ovog albuma su Hajmo Ih Rušit koja je u vrijeme svog izlaska držala vrhove domaćih top ljestvica te Izgubljeni Snovi, himna mnogih generacija uključujući i publika kojoj rap nije primarni žanr u slušateljskom opusu. Svoj obol u instrumentalnom dijelu dali su Andrei, Makro Polo, Risbo, Maca, Baby Dooks, Sommer, Flipstar, Mayer, Sille te Billy dok zasluge za mix pripadaju Kooladeu te Miri Vidoviću.

General Woo & Nered – Baš je lijep ovaj svijet

I još jednom album koji nije vrh dostignuća izvođača koji su ga napravili, gledamo li njihovu cjelokupnu karijeru, konceptualno također ne na maksimalnoj visini kvalitete istih, no opet uz nekoliko prilično kvalitetnih pjesama projekt koji je iznjedrio klasike. Nakon intra i dvije uvodne pjesme koje spadaju u onu kategoriju kvalitetnih, slijedi bomba – gostovanje El Da Senseia na numeri MC To The Fullest, a odmah iza nje možda i najkvalitetnija stvar s ovog albuma Hrvatski Idol. Sex i grad ugostio je Baneta, Još Uvijek Gorim Za Ljubav Ninu Badrić , Među Nama Ivanu Kindl, a Pokaži Ljubavi Malo obogaćen je doprinosom Andree Čubrić i Bote. Zadnji dio albuma, pjesme 15-19 za mene je šlag na tortu i definitivno je da su ove stvari uz Mc To The Fullest te Hrvatski Idol okosnica albuma koji je između njih prošaran sa nekoliko kvalitetnih te osrednjih pjesama. Blok započinje s Opet Vozimo pa preko Neprijatelju dolazi do Nema Predaje jednog od mojih osobnih favorita gdje gostuje Mirza XL da bi završio sa Drugi Dio Priče (preporuka za sve koji nisu čuli) te Navikni Se Na Život koja je još jednom ugostila Mirzu XL.

PKS – PVO (Preterano Važna Osoba)

Prvo i jedino muško-žensko rep izdanje na ovim prostorima, objavljeno je 2005. godine. U pitanju je duo PKS (skraćenica će zauvijek ostati misterija) koji su činili Škabo i njegova žena Nadica i njihovo jedino izdanje PVO (Preterano Važna Osoba). Ovo je praktično nastavak Škabovog albuma “Sam”, samo ovaj put ima ispomoć svoje supruge koja je na većini pjesama pokazala svoje umijeće repanja. Za razliku od “Sam” ovaj album nam donosi malo komercijalniji zvuk i malo opušteniju atmosferu, što pokazuje činjenica da je većina pjesama odrađena u pozitivnijem fazonu s tek ponekom ozbiljnijom trakom. Prvi susret sa PKS-om imali smo na kompilaciji 43zla – Sve same barabe (o kojoj smo pisali u prethodnoj RAProspektivi) i pesmom “Medeni mesec”, gde je Nadica upisala svoj prvi zvanični vers. Na albumu “PVO” se kao najveći hitovi izdvajaju “Murija“, prvi zvanični singl sa spotom, “Naš proizvod”, “Ortaći”, “Lažeš” , “Preterano Važna Osoba”, “Surovo”, “Gejnije” i mnogi drugi. Na albumu gostuju Kojot, Dajs Ro Zmaj, Talija, Hor KUD Dadi Stojanović, a kompletnu produkciju potpisuje Škabo. Pored ovog albuma PKS je izbacio i singl “Sreća“, kao soundtrack domaćeg filma “Potera za Sreć(k)om”, a nakon toga Škabo i Nadica su održali nekoliko nastupa poslije čega zbog porodičnih obaveza PKS prestaje s radom, što će biti objašnjeno na Škabovom narednom albumu “Remek delo”. Rad na PKS albumu, kao i prethodno Škabovo vojno odsustvo spriječilo ga je da više sudjeluje na albumu svoje matične grupe Beogradski Sindikat “Svi Zajedno”, koji je izašao iste godine.

Wikluh Sky – Zašto brate Vikler / Ajs Nigrutin – Štrokavi pazuh

Nakon svih samih “Hedova” i “Baraba”, članovi Bad Copyja su se bacili u solo projekte, od kojih su se realizirali “Štrokavi pazuh” od Ajs Nigrutina i “Zašto brate Vikler” koji potpisuje Wikluh Sky. Sudbina albuma “Timbetova zemlja”, trećeg člana nažalost je prokleta leakovanjem demo snimaka ovog izdanja, ali ta nepravda će biti ispravljena Timbetovim klasikom “Praznik za uši” 4 godine kasnije. Ovaj put ćemo paralelno pričati o ova dva albuma, koji bi se u suštini mogli nadovezati jedan na drugi raznovrsnim tematikama, obrađenim na standardan Bad Copy način, a također su Ajs i Vikler gostovali međusobno jedni drugima. Kad smo već god gostovanja, većinom dijele featove, a među zajedničkim se nalaze Timbe i Eufrat, Ajsu gostuju još Mikri i Krivi Rastaman, a Viklerovu listu gostiju upotnjavaju Seven, Marčelo, Bvana, Hejter Luća i Sha (zapravo iz pouzdanih informacija misteriozna Nataša, a ne član Sha-Ile). Zahvaljujući svojim bitmejkerskim umijećima svako je sam svoj ekskluzivni producent kompletnog svog albuma, što odlikuje Bad Copy trojac u kojem svako ima producentske sposobnosti. Kao najveći hitovi “Štrokavog pazuha” izdvajaju se “Spejs Nigrutin”, “Bekam”, “Proleće je stiglo”, “Ostrugale pete”, “3000€”, “Ortak Velja Čava”, a Viklerov prvenac krase “U kandžama vepra”, “Parizer klabing”, “O kralju”, “Gde je hip hop nest’o”, “Povraćam” i mnogi drugi. Oba izdanja su bila uvod u novi Bad Copy album “Najgori do sada”, koji je definitivno najveće remek djelo ovog tria, ali o njemu više riječi u narednom izdanju.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE