Zajednička suradnja Klovićevih dvora koji obilježavaju 40 godina postojanja te institucije Muzeji Ivana Meštrovića, rezultirala je jednom od važnijih izložbenih retrospektiva moderne povijesti domaće umjetnosti.

Naime, u Klovićevim dvorima je od 23. studenog do 2023. postavljena izložba pod nazivom “Ivan Meštrović: retrospektiva” u kojoj se slave 140 godina od umjetnikova rođenja u Vrpolju te – općenito – rad i djelo najvećeg kipara hrvatske umjetnosti; ustvari, slavi se život jedne od najjačih kreativnih sila koje su šetale ovim prostorima.

Izložba na jednostavan i pitak način prikazuje svu kompleksnost i silinu Meštrovićeva djela, istovremeno taksativno navodeći važne trenutke, godine i formativna iskustva u autorovu životu, stoga se može na lagan način pratiti kozmopolitska priroda Meštrovića, kao i utjecaj različitih političko-društvenih stremljenja na njegov kiparski opus.

Spominje se tako školovanje u Splitu i na akademiji u Beču, putešestvije po Europi, poznavanje s istaknutim umjetnicima, (recimo, Auguste Roden, kojega je “portretirao” u Rimu), ali i političkim ličnostima onog doba – primjerice, ističe se njegovo prijateljevanje s Tomasom Masarykom. Osim toga, dosta pažnje pridaje se njegovom obiteljskom životu ispresijecanom tragedijama, njegovim političkim koketiranjima s idejom jugoslavenstva, a zatim i režimom u prvoj Jugoslaviji. Naposljetku, autorov život se prati u ratnom vihoru drugog svjetskog rata, kada je bio zatvoren, čak i osuđen na smrt od strane ustaša. Iz Hrvatske odlazi u egzil u Italiju, odakle odlazi Švicarsku te potom u SAD, u kojima je preminuo 1962. godine, u dobi od 78 godina.

Vrijedi napomenuti kako je ova izložba, koju potpisuju kustosice Barbara Vujanović i Petra Vugrinec očekivano izazvala veliku pažnju javnosti. Razlog zašto je tomu tako nisu samo 200-tinjak djela jedne od najistaknutijih umjetničkih ličnosti hrvatskog 20. stoljeća, nego i zbog toga što se radi o jednoj o skupljih izložba na ovom prostoru – procijenjena vrijednost joj je 30 milijuna eura. Napomenut ćemo još samo da su djela za potrebe izložbe došla iz nekoliko krajeva svijeta, iz gradova poput New Yorka, Londona, Leedsa, Rima, Praga, Ljubljane i Beograda.

Kako bilo da bilo, izložba je otvorena do 4. ožujka ove godine, dakle nešto više od dva tjedna, stoga ne čekajte zadnje dane da se na sat do dva uronite u Meštrovića!

Ubacit ćemo, kao teaser, nekoliko fotografiji upečatljivijih i znamenitijih djela:

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE