Danas, u rubrici intervjua, imamo zanimljive goste – vizualni kolektiv Sector 7G iz Berlina koji će začarati posjetitelje ovogodišnjeg Bear Stone festival, a koji će se održati 7. i 8. srpnja uz magičnu Mrežnicu (Donje Primišlje, Slunj). Da čujemo što ekipa ima za reći o sebi, dosadašnjoj karijeri i planovima za Bear Stone!

 

Pozdrav ljudi, hvala vam na ovom intervjuu! Prije svega – Sector 7G. Možete li elaborirati
ime i što vam ono predstavlja?

Bok! Hvala vam na prilici da se objasnimo jer znamo da postoji mnogo zabune oko toga
što radimo. Ime je izabralo nas! Prvi put kad smo se sreli da istražimo analogne vizualne tehnike,
nismo imali pojma što radimo. Međutim, rezultat je bio vrlo lijep. Bez mnogo truda i samo sa znatiželjnim umom djeteta, kreirali smo lijepe i složene forme fraktalizma i tekućeg svjetla. Ovo nas je podsjetilo na Simpsone (Epizoda „Homer Defined“ S03E05) ​​u kojoj Homer, koji radi u sektoru 7G nuklearne elektrane slučajno postaje heroj i spašava Springfield od nuklearne katastrofe nasumičnim odabirom gumba za pritisak. Na kraju epizode dodaju „odraditi Homera” u engleski rječnik uz pojašnjenje: „uspjeti unatoč idiotizmu“. Zbog toga smo počeli nazivati naše subotnje vizualne jamove: Subote u Sectoru 7G.

 

Tko je dio kolektiva i u kojoj točno ulozi?

Mi smo dosta ljudi, dakle, ovo će biti dug odgovor. Kolektiv su prvobitno osnovali Juan i Lauta. Udružili su svoje misli kako bi stvorili „proces recikliranja“ koju su preuzeli i obnovili uglavnom napuštenu video i projekcijsku opremu. Kada smo došli do točke posjedovanja tone opreme, počeli smo se prebacivati ​​na druge, specifičnije uloge. Ubrzo nakon „štreberskih sesija“, Ernesto je došao do nas i dao nam uvid da možemo prenijeti ovaj oblik umjetnosti na pozornice berlinske psihodelične underground scene. Danas Juan vodi sve inženjerske projekte kolektiva, a Lauta vrši dužnost direktora, što znači brigu o svim organizacijskim aspektima kolektiva. Ubrzo nakon toga, Ana se pridružila i počela brinuti o svim aspektima dizajna i društvenih medija. Ona je arhitektica i ima poseban afinitet prema razumijevanju prostora i kako se vizualni rezultat mijenja i utječe kako publika percipira prostor. Nakon nje nam se pridružio Alex, također inženjer specijaliziran za laser, koji je postao naš „šef sigurnosti.

Ovih pet članova, postali su interno poznati kao „Jezgra reaktora“. Nakon što smo počeli nastupati i stvarati ime, ubrzo smo počeo surađivati ​​s drugim vizualnim umjetnicima kao što su Dwavehed i Quantumera, koji su postali dio svih naših velikih festivalskih postava. Prošle godine pridružio nam se Iago, multidisciplinarni audiovizualni umjetnik čije su znanje i znatiželja beskrajni. On je također službeni „vozač“ obitelji. Konačno, naš najnoviji dodatak je Brenda. Ona je filmska redateljica koja se nedavno zainteresirala i za izvođenje vizuala uživo. Kroz njezino vodstvo, mi smo također počeli primati ponude za videospotove. Svako od nas specijaliziran je za specifične analogne tehnike. Na primjer: Juan je naša referentna osoba za ludo krpanje videa i slojevitost fraktalizma, Ernesto je stručnjak za heatslide, Ana je naša referenca za svu tekuću svjetlost tehnike, Alex je majstor miksera, Dwavehed je stručnjak za integraciju tekućeg svjetla tehnika s digitalnim efektima, Quantumera je analogni glitch majstor, Iago savršeno zna kako pomiješati vizualne elemente s DMX dizajnom svjetla, a Brenda je specijalist za digitalne efekte i mapiranje. Lauta je od svega pomalo i posvećen je dizajnu postava za predstave u kojima uglavnom mogu surađivati ​​najmanje tri ili više vizualnih umjetnika izlaz koji se međusobno nadopunjuje.

Kada vam je palo na pamet, u kojem trenutku ste zajedno odlučili „Hej, haj’mo raditi svjetlosne vizuale”?

Lauta je nekoliko godina radio kao DMX Light Designer. Došao je do zaključka da su mu svi resursi počeli postajati dosadni. Počeo se igrati s drugim izvorima svjetla i otkrio rad Thomasa Wilfreda, prvog Lumia umjetnika. Jedne noći Juan i Lauta su se sastali kako bi ispekli empanade, a Lauta je pokazao Juanu djelo Thomasa Wilfreda, a Juan je Lauti pokazao svijet Andreia Jaya i teoriju kaosa. Ovo je odjeknulo kao nešto veće od života, pa su počeli skupljati stare video miksete i grafoskope. Tada smo malo znali o postojanju analognih tradicija projekcija osim ove dvije. Nakon malo istraživanja o uljima i tintama, naišli smo na Psychedelic Lightshow Preservation Society, gdje smo se virtualno upoznali sa zajednicom s jako puno brige i ljubavi u svijetu umjetnosti. Velika im hvala. Počeli smo razgovarati s legendama poput Joshue Whitea, koji je radio vizuale u Fillmore Eastu za Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Franka Zappu, između ostalih, a također smo uzeli neke lekcije od Lancea Gordona aka. Mad Alchemist, jednog od najaktivnijih likovnih umjetnika stare generacije.

 

Koji su slični umjetnici i izvođači bili vaša glavna inspiracija za ovo? Premda ste donekle već odgovorili na to pitanje…

Joshua White, kojeg smatramo svojim mentorom. Thomas Wilfred, kum kombiniranja svjetla s glazbom i Andrei Jay jer je lud i volimo ga. Međutim, stalno smo inspirirani drugim suvremenim umjetnicima s kojima komuniciramo i s kojima održavamo razmjenu ideja, kao što su: Visual Brewer, Innerstrings, Guthio, Slimreaper, između mnogih drugih.

Kako pripremate svoje instalacije i showove – gledajući neke starije stvari,
eksperimentirajući s novim… ? Objasnite svoj kreativni proces našim čitateljima.

Nakon mnogo godina eksperimentiranja s mnogim vrstama mašina za svjetlosna savijanja, imamo široku lepezu tehnika. Neki su članovi kolektiva bili znatiželjniji u vezi s nekima tehnikama od drugih i završili su na svojevrsnoj specijalizaciji. Kad dobijemo zahtjev da radimo predstavu tj. video isječak, razgovaramo s bendom, pokazujemo im naš katalog tehnika, izgleda i pokušavamo uskladiti njihova očekivanja s onim što možemo ponuditi. Odatle, osoba kolektiva koji ima više iskustva u tom specifičnom izgledu postaje “redatelj” te emisije. To znači da još uvijek postoji timski rad, ali ostali članovi koji odluče sudjelovati, slijede upute osobe zadužene za umjetničku direkciju. Kad nas zaposle festivali, kontaktiramo bendove unaprijed kako bismo unaprijed producirali njihove nastupe (ponekad nam se oni jave kada vide da je naše ime objavljeno na festivalu). Ako nam se ne jave, i dalje slušamo njihovu glazbu i gledamo sve njihove video isječke i nastupe uživo, pokušavajući shvatiti koji bi bio najbolji izgled za taj bend i tako se pripremamo. To radimo jer pretpostavljamo da će nam se javiti prije ili kasnije jer su dosta zauzeti pripremama za koncerte i festivale. Dakle, na dan njihovog koncerta, obično im priđemo prije ili poslije tonske provjere i “učinimo nemoguće mogućim” odabirom redatelja u skladu s tim i improviziranjem showa u težnji za dolaskom do onoga što bend želi.

 

Možete li navesti neke poznate bendove, glazbenike i festivale na kojima ste već radili?

U normalnoj godini lako napravimo više od 100 nastupa, stoga je teško pratiti. Međutim, dio smo DesertFesta Berlin dvije godine zaredom, kao i Jazzexzess, Psychberg Affairs, Blues Bumps Synästhesie i Krach am Bach. Kao što je time rečeno, bendovi s kojima smo najviše radili su Elder, Ursular, Heavy Heavy & Cannabineros.

Otkrijte našim čitateljima na koje ste suradnje najviše ponosni?

Prošle godine bili smo dio Year Zero Psychberg Festivala. To je bila naša najveća instalacija do danas. Jedan projektor za veliki prostor, šest grafoskopa, osam dijaprojektora i cijela zbirka analognih miksera uz 12 pari ruku. Svi članovi kolektiva plus neki drugi vizualni umjetnici kao posebni gosti. Projektirali smo na podovima, zidovima, pozornici itd. Stara i lijepa škola!

 

Što pripremate za publiku Bear Stone Festivala u Hrvatskoj?

Bear Stone će biti naš najambiciozniji projekt do sada – planiramo napraviti psihodelični vizualni tunel od šatora! Za DJ šator pripremamo video-reaktivni plesni podij i neke prekrasne svjetlosne dekoracije za okolna područja jer želimo obogatiti doživljaj prirode! Vidimo se!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE