Nakon deset godina, poznati dvojac 2 kitice pripremaju velike koncerte u Zagrebu i Rijeci. Razgovarali smo s Igorom i Nikšom i vidjeli kako idu pripreme za Tvornicu, koja će ih ugostiti ovu subotu, 06. travnja.

Koliko god da ste (ne)upućeni u karijerni put Igora Glodića (Iggy Biznis) i Niške Modrića (Džoni Paranoja), teško da vas je zaobišao neki od njihovih skečeva koji se danas mogu naći na Youtubeu ali i svim dežurnim društvenim mrežama. S druge strane, izgledno je i to da je do vas došao neki od zanimljivih hitova koji se ovih dana samo nižu i odbijaju biti svrstani u jedan jedinstveni žanr.

Danas, deset godina nakon početka ove priče, 2 kitice pripremaju velike koncerte u Zagrebu i Rijeci. U Zagrebu ih gledamo već ovu subotu (06. travnja) u Tvornici kulture, dok će u Rijeci nastupiti u Pogonu kulture 12. travnja. Da ne duljimo, u nastavku donosimo razgovor s dečkima o karijeri, novim stvarima i konceptima, kao i nadolazećim koncertima.

Deset godina je iza vas, kronološki gledano, koje događaje bi izdvojili kao najvažnije ili od posebnog značaja za karijeru sve poznatijeg dvojca poznatog kao 2kitice?

Možda je malo klišej to reći, ali u retrospektivi se kao najbitniji trenutak čini onaj dan kad smo se dogovorili „po pola“ kupiti kameru. To se dogodilo na početku 2kitice, dakle prije 10 godina. U to vrijeme smo kao studenti prava, često pričali o idejama što bi htjeli snimati. Igor je u jednom trenutku to presjekao rekavši da naprosto trebamo kupiti kameru i krenuti realizirat te ideje i ako ne snimamo nakon što smo obojica uložili svoju ušteđevinu – onda smo stvarno budale.

Nedugo zatim smo stvarno i objavili prvih par skečeva. Drugi video koji smo ikad objavili, „Studiranje“ bio je skeč o fakultetima u Zagrebu. Završio je na naslovnici jednog velikog hrvatskog portala i mi smo tad bili sigurni da ćemo biti slavni i bogati u roku pola godine. Nažalost nismo bili u pravu. Nastavili smo raditi skečeve, pjesme i druge projekte koliko smo stigli u pauzama od učenja prava.

Foto: Luka Antunac

Posebno je značajno bilo kad je Igor shvatio i da bi bilo dosta studiranja prava i iz prvog pokušaja kao prvi na listi upisao Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. To je motiviralo i mene da napravim veliku promjenu u životu i pridružim mu se godinu dana poslije. Danas mi se to čini kao najočitija odluka na svijetu, ali to je za nas obojicu bio veliki iskorak u život i karijere u kojima pronalazimo istinsku sreću i zadovoljstvo. Nedugo nakon toga je i stvaranje glazbe polako počelo prelaziti u prvi plan. Nakon što smo dobili priliku nastupati na FER Open Airu 2019. godine bilo je posve jasno da nas je glazba „zarazila“. Prvi samostalni koncert u KSET-u iste godine nam je obojici jedna od najdražih uspomena u životu. Dolazile su prilike za nastupe na festivalima kao što su Beat na moru, GnG, P4 u Varaždinu, Porcijunkulovo u Čakovcu, dosta evenata u Zagrebu i drugdje. Prošle godine smo u Tvornici Kulture imali prvi veliki solo koncert i to je bila jedan prekrasan fantastičan tulum.

Kroz godine koje se bavimo glazbom i videom imali smo sreće kontinuirano raditi stvari koje nas raduju i vesele, stvorili puno novih prijateljstava i doživjeli nezamjenjiva iskustva. Sve to nam je nekako u glavi dok se spremamo proslaviti cijeli taj put na naš okrugli rođendan s nastupima u Zagrebu i Rijeci.

Novi singl i spot za stvar “Eminem” postižu lijepu gledanost, a istovremeno najavljuju veliki nadolazeći koncert, kako ste zadovoljni prvim reakcijama?

Uvijek te veseli kada ljudi pokažu pozitivne reakcije na tvoju pjesmu i produkt kreativnog rada. Za pjesmu „Eminem“ nam je drago da smo je izbacili jer je to jedan od onih projekata koji su se povlačili po ladicama već neko vrijeme, dok je opet nedavno nismo otvorili i odlučili da je vrijeme da to sredimo i pustimo u svijet.

Odakle inspiracija za Harrya Pottera? Ovo mi je nezaobilazno pitanje za meni možda i najdražu stvar koju se nadam čuti uživo. 

 Harry Potter jedna je ranijih pjesama koju sam napisao još 2019. i s vremena na vrijeme sam ju otvarao na desktopu i ove godine sam odlučio da je “sad ili nikad” trenutak za nju. Volim Harry Pottera i mislim da se svatko naše generacije zamišljao kako bi bilo da je učenik u Hogwartsu, a meni je bilo fora zamislit raspašoj u školi za čarobnjake i kakvu bi to stvar Harry Potter sam napisao da ide flexati pred svojim kolegama.

“Hit me up” je nešto novije iz vaše “produkcije”, možete nam reći malo o konceptu i nekim planovima za budućnost?

Hit Me Up je moj diplomski projekt na studiju Produkcije na ADU. Riječ je o dokumentarnom serijalu u kojem u svakoj epizodi gostuje druga osoba iz svijeta glazbe. Temeljna ideja serijala je da se gledatelji osjećaju kao da provode dan sa svojim omiljenim glazbenicima. Igor i ja činimo voditeljski tandem, a serijal smo razvijali s našim prijateljem i redateljem serijala Karlom Vorihom. Do sad smo snimili i objavili četiri epizode serijala, a gostovali su nam 30zona i Merula, Porto Morto, Nika Turković i Podočnjaci. Svaku epizodu serijala čini opušteni razgovor s gostima gdje se govori o njihovom putu u svijetu glazbe.

Tu ima prostora za sve od smiješnih anegdota do priče o tome kako je nastala njihova najuspješnija pjesma. Dio emisije su i zabavni izazovi, a posebno su osmišljeni prema svakom gostu. Tako smo primjerice, iku Turković zadužili da nas obojicu odjene na Hreliću s budžetom od tadašnjih 100 kuna. Po uzoru na naš nekadašnji YouTube serijal „Jel bi radije“ goste ispitujemo šašave ili-ili pitalice, a uputimo se i na cestu kako bi pitali sugrađane što misle o domaćoj glazbenoj sceni i gostu epizode.

Ono što čini „Hit Me Up“ posebnim je što svaka epizoda završava s novom autorskom pjesmom koju s gostom u ograničenom vremenu smislimo i snimimo. Kraj epizode je onda spot te nove pjesme. Kao dio diplomskog projekta i strasti i volje naših kolega i prijatelja smo snimili i objavili spomenute četiri epizode koje su online na YouTube kanalu 2kitice. Publika je prepoznala nešto u serijalu, a čini se i da postoji potencijal da on svoj život nastavi na nekoj drugoj platformi, no zasad ne možemo ništa više konkretno reći o tome.

Spremaju li se neka gostovanja za nadolazeće nastupe u Rijeci i Zagrebu, može neki teaser? 

Drake se morao ispričati u zadnji čas, ali imamo više nego dostojne zamjene.

Ako sam dobro shvatio, 2Kitice stoje iza skečeva, dok pjesme potpisujete individualno. Ima li poseban razlog za to i postoji li neka promjena u budućnosti u tom aspektu?

Kako je Igor objavio 2 samostalna albuma nije baš imalo smisla da to radi pod umjetničkim imenom 2 kitice. S vremenom sam se i ja uključio kao Džoni Paranoja pa je onda samo nekako imalo logike tako i nastaviti. 2 kitice će uvijek ostati kao meta nadgradnja koja će pratiti Iggyja i mene tako da se za kitice ne bojte. Hoće li nekad nastati baš specifičan glazbeni projekt koji će biti potpisan s 2 kitice, tko zna. Ni mi ne znamo.

Za kraj, Tvornicu najavljujete kao najvažniji nastup do sada, jeste li spremi i što biste poručili našim čitateljima koji još razmišljaju gdje su tu subotu?

Tvornica će biti najzabavnija večer u Zagrebu u 2024. godini osim ako ne osvojimo Euro – onda će biti druga najzabavnija večer. Spremni smo kao nikad, a previše razmišljanja nije dobro za mentalno zdravlje tako da trebaju pustiti inhibicije po strani i doći na najjači party u gradu.

Ako smo imali ikakvu sumnju u to kakav nas spektakl čeka, vjerujem da su sve sumnje nestale. Dečkima se zavaljujemo na razgovoru, a vama poručujemo da ulaznice za najjače partije možete naći u sustavu Core event. Kako za Zagreb, tako i za nastup u Rijeci ulaznice u pretprodaji stoje 8,00 € dok će na dan koncerta (ukoliko ih ostane) iznositi 10,00 €. Vidimo se!

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE