Došao je kraj još jedne godine za regionalnu hip-hop scenu te je vrijeme da sumiramo dojmove i proberemo najboljih 10 rap spotova s prostora Balkana.

Kao i 2017. i ove godine su se izvođači u većini slučajeva maksimalno više fokusirali na rad na dobrim singlovima ispraćenih s ekranizacijama, nego na albume s pjesmama od kojih većina neće dobiti svoj video oblik. Doduše, ovaj put su neki izvođači pokazali da i s albumima mogu dospijeti u sam vrh, barem što se tiče streaming servisa za preslušavanje glazbe. Međutim, dok oni ne zavladaju još malo na ovim prostorima, mi ćemo se i dalje baviti još uvijek relevantnim YouTubeom, ali na odabir u ovoj listi definitivno nećemo gledati na preglede kao najbitniji faktor, već na kvalitetu samih spotova.

10. DJ BKO x SKUBI – ON D BIT / SKREČ MAJSTOR LJUBAN – DROGIRAN MANTRA

Dok sam ranije pisao za jedan portal u izboru spotova 2012. uvrstio sam video za stvar “One with music” od novopazarskog bitmejkera Instikta i njegovog zemljaka DJ Mrkija. Od tad mi se čini da nisam vidio više nijedan spot u kojem su u prvom planu DJ-evi te ovog puta na listu stavljam dva spota iz te kategorije koji su izašli tijekom ove godine. Prvi je spot “On d bit” u suradnji beogradskog DJ BKO-a s producentom Skubijem (koji putuje po svijetu pa ga ne možeš uhvatiti u rodnom Beogradu), s njegovog mixtapea “Torimas” iz 2016. godine. Spot je u prvi plan pored BKO-a stavio i brejkere iz ekipe Fucking Beautiful, čak ispred repera koji su ovdje specijalni gosti na iskrečanim dijelovima, a to su Bvana, Mikri Maus, Gazda Paja i Bege Fank.
Zajedno s njima na diobi 10. mjesta je stvar “Drogiran mantra” autora Skreč Majstor Ljubana iz Sevojna. Ovo je zapravo obrada stvari “Zamisli” legendarne ex-yu rock grupe Bijelo Dugme u jednom jako neobičnom skreč maniru, ispraćena videom s najuvrnutijim mogućim vizualizacijama. U slučaju da niste upoznati s Ljubanovim prethodnim radom tu su također i spotovi “Pesma za mene“, “Niko“, “Krug oko kvarta“, Jea“…

9. HELEM NEJSE – DEBILI

Jedan veseli i simpatičan spot nam dolazi iz BiH, od strane sarajevske ekipe Helem Nejse, koju čine Stihomir i Gaggara. Autori istoimene radio emisije, koja u mnogočemu dosta podsjeća na radove Nadrealista, nam isporučuju jednu ljubavnu priču, pojavljujući se kao čovječuljci skriveni u raznim dijelovima kuće jedne mlade dame. Jesu li zbog toga “Debili” ili nisu, procijenite i odlučite sami.

8. LOŠ SIN – JEBEM VAM SVE

I dalje ostajemo u Sarajevu, ali ovaj put idemo u malo mračnije uglove grada. Poslije malo duže pauze u igru se vraća Loš Sin, član sarajevske ekipe G Recordz. S jedne strane reprezent, a s druge strane i ulična priča ovog momka, kojeg bi mnogi voljeli vidjeti u duetu s drugim sličnim balkanskim MC-jevima kao što su Krešo Bengalka ili Smoke Mardeljano. Spot je odrađen u stilu mini filma, ispraćenog krimi pričom sarajevskih noći.

7. GAZDA PAJA – 1000 EVRA

Ono što su 2017. bile “Arapske Pare” od Kendija, to je ove godine pjesma “1000 Evra“, autora Gazda Paje i DJ A.S. One-a. Povezanost ove dvije pjesme nije samo u tematici novca i sličnom broju pregleda, već i u tome što su obje stvari, bez obzira na komercijalni uspjeh koje su doživjele, u suštini ostale ono što zapravo jesu, a to su rap pjesme. Kao i kod Kendija, tako se i kod Paje provlači mali motiv humora i zabave propraćen poprilično veselim ritmom, koji se konstantno mijenja od afričkih i brazilskih drumova sve do trapa, ali noseći jednu ipak ozbiljnu poruku. Kuriozitet ovog spota je u tome što se pojavljuje pravi živi medvjed, koji je postao Gazdin zaštitni znak tijekom svih ovih godina njegove karijere.

6. BVANA IZ LAGUNE & MIKRI MAUS – ANTIHEPI

Što je “Crno vs Belo” bio za prvi album “50e micc” to je “AntiHepi” za ovogodišnji projekt Bvane iz Lagune i Mikri Mausa iz Prti Bee Gee-a. Prvi i noseći singl drugog po redu zajedničkog albuma ovog dvojca “Ko me to tamo peva“, donosi nam jednu malo kritički nastrojenu pjesmu prema sistemu i današnjim društvenim vrijednostima. Iako ste od Bvane i Mikrija uglavnom očekivali klasični smoked rap, ovaj put ste se prevarili. Kroz spot se pojavljuje mnoštvo poznatih ličnosti, što iz svijeta glazbe, filma, sporta, novinarstva koji zajedno s njima repaju dijelove iz pjesama dok su u pozadini razni isječci iz novina.

5. KUKU$ – FRODO / REAL SLAVS (feat. DONPLAYA)

Ova godina je jako bila produktivna za ovaj zagrebački trap trio, koji čine Hiljson Mandela, Goca RIP i Iso Miki. Godinu su počeli objavljivanjem spota za stvar “Šnitanje” kao posljednji singl pred izlazak dugoočekivanog i najavljivanog albuma “Anđeli i Bomboni“. Pored svih prethodno izašlih spotova dobili smo i ekranizaciju stvari “Napravit ću scenu“, a nekoliko mjeseci nakon toga KUKU$ objavljuje početak suradnje s trenutno najjačim balkanskim hip hop labelom Bassivity Digital. Suradnja je za sad donijela dva tematski različita spota za stvari “Frodo“, inspirirana filmskom trilogijom “Lord Of The Rings” i njihov do sad najveći hit “Real Slavs” u suradnji s makedonskim trap umjetnikom Donplayom. Dok je prvi spot odrađen kao umjetnički hommage LOTR-u, drugi je već šašavi reprezent svih slavenskih žitelja širom Europe uz pomoć “tarzanskog” engleskog. Ovaj spot je također predstavljen na čuvenim facebook stranicama kao što su “Squatting Slavs In Tracksuits“, “Slavorum” i sl. koje su čak i bacile jak promo za ovaj uradak. Ove dvije stvari su ujedno i najava za novi “Glupi Tejp” koji očekujemo tijekom naredne godine.

4. KREŠO BENGALKA – OVDI / OTPOR

Prošlogodišnji šampion naše liste Krešo Bengalka, i ove godine je nastavio s vrijednim radom što se tiče glazbe i videa koji su je ispratili. Ove godine je izbacio svoj drugi album “SPLIT ZOO“, počastio nas s još započetih projekata koji se očekuju tijekom 2019., a uz to izbacio nekoliko spotova od kojih izdvajamo dva uz osvrt i na ostale. Prvi spot o kome govorimo je “Ovdi“, koji upravo reprezentira splitski zoo, tj. mentalitet žitelja jednog od najvećih gradova u Hrvatskoj. Spot je odrađen u crno-bijeloj tehnici, gdje su svi osim Kreše obučeni u bijelo, dok repa u crnom na sportskom terenu gdje većina sudionika leži. Ovo je posljednji spot gdje vidimo DJ VRH-a u svom prepoznatljivom izdanju. Drugi spot je za stvar “Otpor“, koja je prvi najavni singl njegovog narednog albuma “Sve najbolje“, predstavlja unutrašnju borbu sa samim sobom u kojoj nema otpora, što je opisano pojavljivanjem više komada Bengalke jednog za drugim u spotu. Naravno, da spot ne prođe s toliko njegovih kopija, potrudila se i Lil Gaby, koja je već duže vrijeme zaštitno lice Krešinih spotova. Također, ove godine smo vidjeli i spotove za stvari “Jim Morrison“, “Propušteni poziv” sa Žuvijem i Majom Bajamić, a godina je završena spotom “Stroj“.

3. TDKM / DREGERMAJSTER CREW

S osvrtom na spotove:

DEKADENTI – KAPULJAČE
DREGERMAJSTER CREW – BATERIJE
NLO – KEITH RICHARDS

Na trećem mestu se osvrćemo na dve usko povezane ekipe. S jedne strane, tu je novoosnovani label TDK Music, s čijim smo članovima skoro popričali, okupljen oko artista kao što su Tibor, Zimski, Shegspir, Flowdeep, Dekadenti, NLO, Shin Tu… S druge strane, ponovo okupljeni Dregermajster Crew, u malo izmenjenom sastavu, ali sa većinom aktivnih članova – Zembo, Bili, Želko, Djubre, Johnie, Tibor, Rofellos… Iako su mlad label TDKM je već uspeo da izbaci za godinu dana 4 izdanja i nekolicinom spotova u svojoj produkciji, a Dregeri su se vratili sa tri video uradka, novim studijom i najavom novog albuma. Prvo pričamo o spotu ekipe Dekadenti za stvar “Kapuljače” sa njihovog debi albuma “Garaže“, u kom možemo videti bukvalno taj “hoodie mentalitet”. Zatim se osvrćemo na letnji spot Dregera za stvar “Baterije“, odrađen u vertikalnom “instagram” stilu, što još nije viđeno na ovim prostorima. Za kraj ostavljamo tematski “Keith Richards” spot ekipe NLO, u kojem glavnu ulogu igra jedan od članova TDKM-a Zimski (nekad znan i kao Žaegulj ZIM). Za sam kraj godine počašćeni smo i “KAOS LIFE” albumom od strane kompletne TDKM ekipe, a nadamo se i Dregerima u 2019.

2. HAZZE

Sa osvrtom na spotove:

NUMERO – GRAN TURISMO
YUNGKULOVSKI – ETIKETE
NOBEL – LIFTOVI / ZRNA (feat. RI & TOMPE)

Kao i u prethodnom slučaju i ovdje smo odlučili staviti kompletnu ekipu na jedno mjesto. Ovaj put je u pitanju HAZZE ekipa iz Srbije, koja nam uz predvodnike novog vala kao što su Numero, Yungkulovski i KIMMV, ovaj put predstavila i neke nove izvođače od kojih se izdvajaju Ognjen, Nobel, Tompe, Gerum, KZA, SHKA… Mi smo u listi za 2017. već najavili ovu ekipu kao sinonim za osvježenje na regionalnoj trap sceni, što su već ove godine i potvrdili s mnogobrojnim spotovima i muzičkim projektima. Kao spot koji je do sad najviše privukao pažnje je ekranizacija stvari “Gran Turismo” od strane Numera, prilično brzo i svjetski odrađeno štivo. Na to se nadovezuje spot “Etikete“, do sad možda najkomercijalniji video od HAZZE-ovaca u kome konačno malo vidimo Yungkulovskog u drugačijem izdanju od onog kojeg nam je predstavljao prethodnim stvarima. Iako originalno nije član HAZZE postave, novosadski reper Nobel na ovom kanalu izbacuje do sad nešto neviđeno na ovim prostorima, a u pitanju je mini film kroz tri spota koji najavljuje njegov album “Džungla“. Spotovi su napravljeni  pod utjecajem francuske trap ekipe PNL, a do sad su izašla dva nastavka “Liftovi” i “Zrna (feat. RI & Tompe)“. Očekujemo da i u 2019. ova ekipa nastavi s izbacivanjem kvalitetnog sadržaja.

1. VOJKO V

Teško je bilo što izdvajati ove godine, a da se ne veže s imenom Vojko V, kao definitivnim brojem 1 po svim mogućim parametrima. Self titled albumom “VOJKO“, ovaj artist nas uvodi u trilogiju izdanja čiji će nastavci nositi nazive “DVOJKO” i “TROJKO“, vjerojatno i ne pretpostavljajući da publika brzo očekuje nove projekte. Svima znan još iz ekipe Dječaci, koja je ove godine i službeno prestala s radom (bar na neko vrijeme), a uz to već i predstavljen solo na prvom projektu “Kuje i laseri” s AC3PO-om, Vojko je svojim uvrnutim i često kontroverznim stihovima lagano pripremao scenu za svoj prvi pravi solo uradak, na kojem je manje-više sam zadužen za sve… Pošto je ovo top lista spotova osvrnut ćemo se redom na sva četiri ovogodišnja koji su izašli.

Prvi u tom nizu je najavni singl “Zovi čovika“, ne baš tako klasičan reprezent. Pjesma odrađena u 7/8 metrici je već posebna sama po sebi, a način na koji je Vojko interpretira vas natjera da pažljivo pratite ritam koji vam konstatno bježi ako se ne koncentrirate na njega dovoljno, naravno ako prvi put slušate. Uz Vojkovu priču o dosadašnjoj karijeri u Dječacima i Kiši Metaka slijedi i sijaset šaljivih i uvrnutih anegdota, a na kraju se čak i sve usporava da bi vas uvelo u sam kraj pjesme, a mi i dalje nećemo saznati kojeg čovjeka zvati.
Drugi spot “Pasta Italiana” opet pomjera granice, kako u video produkciji, tako i u glazbenom smislu. Pored Vojkovog dugogodišnjeg suradnika Kreše Bengalke, na traci je bio najavljen i specijalni gost koji se nije otkrivao do samog izlaska spota. U pitanju je Tonči Huljić, čija je pjesma “Gamele” ovdje semplirana za refren. Da bi se dobilo službeno odobrenje za to i sam Tonči H je morao baciti par rima i usput “dodati malo huljofona” da pjesma ne bi bila monotona.

Posljednji najavni singl i uvodna pjesma albuma je odmah već izazvala lavine pitanja – može li Vojko pisati cajke, može li se ovo svrstati u trash ili umjetnost, i može li bolje od prethodnog spota? Odgovor na ovo i sva pitanja koja se provlače je jednostavan – “Ne može“. Hommage Kendrikovom spotu “HUMBLE.“, seriji “Breaking Bad“, kao i besplatne reklame za “Bilog pivca” i “Mirakul” pizzu su definitivno glavni motivi ovog videa.
Dugo se očigledno vijećalo za što bi trebala naredna ekranizacija da se odradi, jer su većina pjesama s albuma imale jak video potencijal. Na kraju je pored okretnih pjesama “Ceca u Parizu“, “Cilit Bang” i mračnijih kao “Marjan” i “Dump around” odlučeno da posljednji video (za sad) bude za jedinu socijalno angažiranu stvar “Kako to“. Vojko je već u više navrata objašnjavao da se ne voli baviti baš ovakvim temama i da nije nikad napisao tako nešto, međutim ironije radi, ova pjesma je pored već svih probranih podigla najviše prašine i pogodila sve od najmlađih do najstarijih, od rap fanova do zadrtih rockera, od vlade do masona. Spot je vjerovatno već svima postojao u glavi i prije njegovog nastanka, ali vjerojatno ste najmanje mogli očekivati Aleksandra Stankovića u ulozi čovjeka koji će ispitivati Vojka i postaviti mu pitanje “tko ga sabotira”.
Kao što je 2017. prošla u znaku Kreša Bengalke, tako je ova definitivno obilježena Vojkom, pa nam samo ostaje pitanje tko će to obilježiti narednu godinu i što se tiče spotova, a također i pjesmama.

Honorable mention

Što se tiče nekih spotova koje smo eventualno nenamjerno zaboravili, a nisu našli mjesto među prvih 10,  ostavit ćemo vam ovdje listu od par njih koje možete provjeriti klikom na sljedeće linkove:

FRENKIE, KONTRA, INDIGO – TUPAKAMARU
ZONI – NOSFERATU
EDO MAAJKA – BOLJE JE BOLJE feat. YAYA
KRANKŠVESTER – DUBAI
ZIMSKI, TIBOR, SHEGSPIR, FLOWDEEP – UH YAAH
SURREAL – HOĆU S TOBOM DA SE SMUVAM
HIGH5 – KEBILE
KANDŽIJA – TRUBE
GLAVATA MAJMUNČINA – JAGUAR BOG
PEZ – PRVI FLOW SRBIJE
KLEMEN KLEMEN, AJS NIGRUTIN – MRDAJ
SMOKE MARDELJANO, PRTI BEE GEE – LIVIN LA VIDA LOCA
ŽIVAC MARADONA – REKVIJEM
PENDREK – CIGARE
JUICE, ŠVABA ORTAK – DAJ DAJ DAJ
SRKI & IVI FEAT. GERILA – ŠUTI O TOM
BIGRU I PAJA KRATAK – BRIGIDI BAUNS
GRZI, STRUKA, KENDI, PAPI JAAZ – MOJA MALA SVE RAZUME
BUNTAI – HANGMAN
DJ KOVI, MIKRI MAUS – JAHTUNG
$HAN – PRETTYBOI
KATAKOMBE – SAMO JOŠ
KAMATA – DPS
BOMBE DEVEDESETIH – DAGA DAGA
BLAGOGAZIRANI BRATVA, NEVENA NERANDŽIĆ – LJUBI VAS BRAT
VENOK – BAM BAM
AROT – 011

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE