Kako prolaze godine, glazbenici diljem svijeta počinju sve više ulagati u singlove s kvalitetnim spotovima, nego li u stvaranju novih albuma.

Taj recept se prenio i na naše područje, pogotovo kod popularnih domaćih zvijezda, koje zgrću milijunske preglede na YouTubeu, pa čak dolaze i u trending kategoriju. To se dogodilo također i među domaćim reperima, neki su uložili malo više u svoje spotove, neki malo izašli iz šablona svoje glazbe i otišli na drugu stranu, netko će reći mračniju i po parametrima domaće publike – „prodali se“. Naravno, ovdje neće biti riječi o „prodanim“ izvođačima, već o onima koji su svojom zaslugom, radom, ali i originalnošću, zaslužili da se nađu na top listi najboljih domaćih rap spotova, po izboru Srđana Grkovića i redakcije Mixete.

 

10. Psihoaktiv Trip – Vidim

Predstavnici novije škole novobeogradskog blokaškog repa ove godine su, nakon 5 godina rada, izbacili svoj prvi službeni album „Razlika“. Naravno, svakodnevnica njihovog bloka 38, u kojem su odrasli, ali i sveopće društveno stanje, bili su glavna inspiracija ovoj peteročlanoj ekipi za većinu pjesama, sa i izvan albuma. Međutim, kao jedna od stvari izdvaja se upravo spot za pjesmu „Vidim“, koja nam kroz svoju crno-bijelu prizmu sa jazz momentima, dovoljno govori o tome što ovi momci vide u sivoj svakodnevnici. Iako blokaški rep često može djelovati jednolično i bez ikakve poante, Psihoaktiv Trip ipak to ispoljava na neki sebi svojstven način, pa i da hoće ne može, a da ne okupira vašu pažnju.

9. Yungkulovski – Puls

Ako je bilo potrebno malo osvježenja na domaćoj sceni, onda je HAZZE ekipa sinonim za isto. Kako za sebe kažu, HAZZE je klika istomišljenika koja zajedno funkcionira na nivou uzajamne suradnje i doprinosa na identitet traka i njihov finalni zvuk. U to nema sumnje, jer finalni proizvodi zaista izgledaju svježe, što glazbeno, što vizualno. Iako su izbacili više spotova tijekom ove godine, kao jedan od upečatljivijih se izdvaja spot Yungkulovskog za stvar „Puls“. Bez obzira na trajanje spota dovoljno je za vidjeti koliko su kadrovi takvi kao da gledate spot svjetski poznatih rap zvijezda i da ne budete svjesni da su ovo radili naši ljudi, u ovom slučaju Leonard Firstner.

8. Tibor & Flowdeep – Brige

Kao što je album „Pacino“ dobio svog nasljednika, tako je i stvar „Dgra“ dobila nastavak u vidu numere „Brige“. Zagrebački reper Tibor u suradnji s rovinjskim producentom Flowdeepom, nastavlja s održavanjem prisutnosti boom bapa na sceni, ali u nekom svježijem i produkcijski potkovanijem izdanju. Tema ovog kao i prethodno navedenog spota je ponovo sam grad Zagreb i njegova svakodnevica, dočarana kroz Tiborove rime i kadrove Mislava Peteka, koji je autor ovog videa. Po Tiborovom planu album „Pacino 2 treba da dobije spotove za sve numere, tako da su do sad pokrivene stvari „Metadon“, „Glasine“, „Kolko Tolko“ i „Tony Stark“, za čiju montažu je bio zadužen on sam. Pošto se aktivirao u posljednje vrijeme u video produkciji, on je odradio i par spotova tijekom ove godine za svoje kolege, koje možete pogledati na sljedećoj playlisti.

7. Krankšvester – Gaber

Duo osječkih bolesnih sestara 3ki Stil i Sett krajem godine su sve svoje pratitelje obradovali novim, četvrtim albumom. Kao prvi od najavnih singlova tijekom godine pojavio se spot za stvar “Gaber”, koja je po trenutnoj gledanosti na YouTubeu postala njihov najveći hit u dosadašnjoj karijeri. Tematika pjesme, kao i samog spota za nju je nezaboravno ludi klupski provod tijekom večeri uz obvezno konzumiranje raznih vrsti opijata. Repetitivni refren “Nisam gej, al’ DJ jebi me u glavu” je sam po sebi jedan od refrena godine, koji lagano ulazi u uši i doprinio je još jačoj atmosferi pjesme. Spotovi Švestera su uvijek bili dosta originalni pa je ovaj put satirično (ili ne) prikazana atmosfera u klubovima tijekom devedesetih i stil oblačenja tog doba. Pored ovog spota mogli smo vidjeti i spotove za stvari “Zli kurac” i “Šta ti znaš o tome” koji su prethodili izlasku albuma.

6. Triestri – Udari

S vjerojatno najsvježijim projektom ove godine izletjela je supergrupa Triestri Banda, koju čine članovi ekipa High5 i KUKU$ Klana. Mikstejp “Gram Turizlo”, kao prvi projekt ovog tima, ispostavlja do sada verojatno najsvježiji trap zvuk na ovim prostorima. Kao najava ovog projekta izletio je spot za stvar “Udari” u kome se bukvalno udara od samog početka sa svih aspekata – instrumentalom, rimama, načinom izvedbe, a na kraju i na automobil koji do samog kraja spota biva uništen od strane 33 bandita. Stvar je na direktan način tribute mladom američkom reperu Famous Dexu, koji je u refrenu pozvan da vidi kako ovi momci rolaju. Spominje se uskoro nastavak mikstejpa, a u međuvremenu bi trebao izaći i KUKU$ album “Anđeli i Bomboni”.

5. Bekfleš – Noviśad

Netko će reći kako se ovo što ova mlada novosadska ekipa radi ne može svrstati u rap, a ni trap i vjerujem da će biti u pravu. Međutim, Bekfleš nam svoje umijeće da budu glavni hitmejkeri u nekom underground svijetu pokazuje i ove godine, posvetivši stvar svom rodnom gradu. Doduše, pjesma je prvenstveno posvećena ženama iz svih ostalih gradova i sela, koje Đomla i Kumela pozivaju u “Noviśad” da im pokažu sve njegove znamenitosti, ali da za uzvrat dobiju seksualne usluge. Pjesma je alternativno naslovljena “Eurosong 2017”, pa nas ne bi začudilo da možda jedne godine ovaj dvojac, sa svojim prepoznatljivim vokalnim umijećima, i zaista izađu na ovo natjecanje i predstave Novi Sad u najluđem svjetlu. Dobra uvertira za 2021. kada će se ovaj grad u Srbiji kandidirati za europsku prijestonicu kulture.

4. Who See – Naselje

Najpopularniji crnogorski rap dvojac Who See, ove godine su objavili svoj četvrti studijski album “Pamidore”. Ovaj put su nekako izostale velike hit numere poput pjesme “Đe se kupaš” i činilo se da ovaj album neće imati neku veliku prođu. Međutim, spot za stvar “Naselje” je zapravo dokazao da se Noyz i Dedduh itekako i dalje slušaju, pa kroz svoj prepoznatljiv bokeški sleng prikazuju svakodnevnicu crnogorskog primorja. Kao i svaki put sam Noyz je bio zadužen za video prikaz ove numere, a svaki stih je bio konkretno ispraćen kadrom vezanim za njega. Pogotovo je pažnju privukla tzv. Milenica, za koju se ispostavilo da je zapravo Iva Kostić koja je doprinijela svojim vokalima na albumu.

3. Stoka – Stara škola kreka

Skandalozna vijest koja je dočekala mnoge je osmrtnica na kojoj je pisalo kako je Marin Ivanović, poznatiji kao Stoka pronađen mrtav, a kao uzrok je navedeno predoziranje kokainom, od čije se zavisnosti i liječio. Naravno, ovo je bio samo dovoljno dobar mamac da se predstavi novi spot za njegovu pjesmu iz 2013. godine, “Stara škola kreka”, po kojoj je i naziv njegovog aktualnog albuma dobio ime sa dodatkom “iz tame u svjetlo”.  Ovo je svakako Stoletova osobna priča ispričana kroz šestominutnu pjesmu i prikazana kroz osmominutni video, s namjerom da upozori mlade na štetnost droge koja može dovesti do same smrti. Iako možda niste neki fan savjesnog rapa, koji vam govori što je dobro, a što ne, ne možete ostati ravnodušni na ovakvu priču. Stoka je najavio svoju istoimenu predstavu, koja će početi s prikazivanjem početkom naredne godine i tako vjerojatno samo nastaviti promociju svog novog albuma.

2. Kendi – Arapske pare

Tema o korumpiranosti države je prečesta pojava kako u svjetskom, tako i u domaćem rapu. Međutim, kad na to dodate malo ironije i humora možete dobiti mnogo bolji proizvod, koji može rezultirati i velikom ispraćenošću od strane ne samo rap publike, već i ljudi koji imaju predrasude o njemu. To je uspjelo beogradskom mc-ju Kendiju, koji je ove godine isporučio do sada najveći hit u svojoj karijeri, a pritom i najgledaniji ovogodišnji rap spot na ovim prostorima. Pjesma “Arapske pare” na humorističan način govori o investicijama koje su u Beograd stigle s Bliskog Istoka, radi stvaranja projekta “Beograd na vodi”, na kojem se već uveliko radi. Spot samo još dodatno prati priču i daje joj potpuni pečat. Pjesma je prethodno predstavljena u emisiji “24 minuta”, autora beogradskog novinara Zorana Kesića i to je samo još više doprinijelo da se ova stvar pročuje u javnosti i dobije zagarantirano visoko mjesto u kategoriji “trending” na YouTube-u, gdje je ovaj spot zauzeo čak drugo mjesto. Nažalost, ova pjesma baca u sjenku skoro sav dosadašnji Kendijev rad, kao i njegov aktualni album “Papirni Avioni” sa zagrebačkim producentom Koolade-om, ali ga je svakako izdigla iz medijskog mraka, što je dosta pozitivno. Nadamo se da Kendi neće postati one hit wonder.

1. Krešo Bengalka

Ako je netko ove godine zaslužio titulu čovjeka koji je najviše aktivan na rap sceni, koji je svojom tvrdoćom ujedinio publiku širom Balkana, čiji su spotovi postali sinonim za jaku produkciju, onda ona definitivno ide u ruke Kreši Bengalki. Teško je izdvojiti bilo koji od svih ovogodišnjih spotova koje je ovaj čovjek objavio, pa ćemo krenuti redom. Prvi, iako možda najslabije prođe i osporavan zbog malo drukčijeg neočekivanog izdanja je spot za numeru “Daj mi da te varam”. Pjesma je ljubavnog karaktera i sasvim je netipična za ovakvog mc-ja kao što je Krešo, koji je u više navrata isticao da mu je ovo najtvrđa stvar koju je uradio. Nakon negativnih komentara za ovu stvar, u glavu će sve kritičare udariti spot za stvar “U glavu”, koja otvara još uvijek aktualni album “Finale”. Slična je tematika kao stvar Kiše MetakaKonan”, čiju riječ također vodi Krešo, samo se čini daleko ozbiljnija, bez ikakve upotrebe ironije kojom se vodila Kiša. “Kamata” nam donosi prikaz kako bi zaista kamata izgledala da ima ljudski oblik, mada se očekivalo i koja kap nasilja kako nam je predstavljeno u samoj stvari, ali to je ovaj put izostavljeno.

Nakon što su spotovi za “Finale” finalizirani, uslijedilo je lagano najavljivanje novog albuma “SPLIT ZOO” koji izlazi početkom sljedeće godine. Kao prva stvar nam stiže spot za “Repetiram” na kojoj je predstavljena nova splitska ekipa Speedheads koju čine Slobo Indijanac i Antonio Makinja, a Krešo samo potpisuje instrumental i refren. Onda nam kao do tog momenta najupečatljiviji singl dolazi stvar “Šta ćeš” koja je predstavljena kao “zauvik najtvrđa stvar” što je potvrđeno samom pričom i načinom na koji je Krešo isporučuje, uz video koji krasi mlada dama u bikiniju. Taj recept, samo u još jačoj varijanti dolazi do izražaja i u numeri “Nokturno”, koja bi se i mogla proglasiti spotom godine. Da upotpuni ovu numeru tu je i još jedan splitski reper Stipe Srdela, koji se savršeno nadovezuje na Krešinu liniju “pašću sa stilom” i vjerojatno pravi najbolji upad ove godine i zatvara ovu numeru u stilu. Za kraj godine tu je video za stvar “John 3:16” u kojem je predstavljena panorama Splita i “Uvij zakolji” na kojoj mu gostuju dugogodišnji suradnici Vuk Oreb i Žuvi. Pored svojih spotova Krešo je također gostovao Žuviju na stvari “Zadnji čas” i Geraltu iz Rivije s kojim je odradio video “Nazgul”, a broji i mnogobrojna gostovanja izvođačima kao što su Who See, Stoka, Gudroslav, Živac Maradona, Vuya… Sve to pokazuje da je ovo službeno Krešina godina, a ukazuje i na to što da očekujemo od osnivača Kiše Metaka i prvaka tvrdog đira u godini koja je pred nama.

Honorable mention

Kao honorable mention može se spomenuti spot za stvar “Đe će ko“, koja nam dolazi sa najnovijeg albuma “Egzil“, koji potpisuju mc-jevi iz BiH Frenkie Kontra sa producentom Indigom. Spot, kao i kompletan album sniman je u Japanu, što daje poseban pečat ovom projektu. S druge strane, kao drugi najaktivniji po broju spotova nakon Bengalke, može se spomenuti beogradska grupa THCF koja nam je isporučila spotove za stvari “Ekipa najjača“, “Krvavi Balkan“, “Plan B“, “Od ljubavi do mržnje” i mnoge druge. Za kraj, valja napomenuti da osječka ekipa Neispavani i Srki & Ivi imaju spot za pjesmu Kontrola, a ovaj zanimljiv storytelling napravljen od strane Phantographyja svakako je zbog interesantne filmske priče zaslužio honorable mention.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE