Nova nedjelja, nova RAProspektiva. 🙂

RAProspektiva nova je kolumna portala Mixeta.net u kojoj ćemo vas, počevši od 1999. godine, provoditi kroz raprospektivu pet najboljih regionalnih rap projekata u svakoj od narednih godina.

Kolumna je sastavljena po osobnom izboru autora, a bit će objavljivana svaki puta istim danom, nedjeljom. Za vas RAProspektivu iz 2003. godine donose Srđan Grković i Saša Stojanović. Stay Tuned!

Ovdje možete pročitati ostale kolumne: 1999.2000.2001., 2002., 2004., 2005., 2006., 2007.

 

Doppler Efekt – Majstori mračnih misli

Prvo Sinestet izdanje svjetlo interneta ugledalo je 2003. u režiji Magellana i Inkognita Popare, a nosi naziv Majstori Mračnih Misli. Zanimljivo je za napomenuti da ovaj dupli CD koji donosi više od 2 sata vrlo interesantnog sadržaja, kako tekstualno tako i u istoj mjeri i instrumentalno zapravo nije planski album već kompilacija stvari ova 2 artista nastalih u periodu 2001.-2003. Projekt je ovo koji donosi mnoštvo pjesama koje obiluju vrlo inteligentno smišljenim i ukomponiranim linijama koje prate tvrdi i mračni instrumentali koji cijeloj stvari daju na atmosferi nerijetko ispoljavajući mističnost kao jedan od glavnih elemenata. Teme iz svakodnevnog života isprepletene pričama o stanju i odrastanju u Zagrebu, uz dodatak pjesama za koje sam slobodan reći da pružaju savjete i poruke svima onima koji su spremni odvojiti svoje vrijeme da bi ih poslušali te nekoliko odličnih fristajlova na instrumentale preuzete s neta tvore sklop kojem bi po mom osobnom mišljenju priliku morao dati svaki iole ozbiljniji slušatelj rapa na ovim prostorima. Instrumentalni dio albuma u velikoj mjeri pokrio je Shot (Elemental), a uz njega tu su još Sett, Koolade, Psycho DJ Samurai, Shalla, Dash, DJ Soul i Andrei. Svoje mjesto među gostima na projektu pronašli su IL Grande Ma, DJ Odie, OnellMany, Elemental, Tata Tigar, Tremens, Mijagi, Rope, Target, Kandžija, Natko, Disciplinska Komisija, Pioniri te Tram 11.

Edo Maajka – Zlatna dolina

Povodom realizacije filma ‘Ljeto u Zlatnoj Dolini’ u režiji Srđana Vuletića, Edo Maajka uradio je kompilaciju ‘Zlatna Dolina’ na kojoj su ugošćeni brojni regionalni artisti. Među gostima na ovom projektu svoje mjesto pronašli su DJ Čekić, Rima D, Disciplinska Komisija, Billy, Marchello, Amon Ra, Verbalistics, Sove i Mučenička Grupa. Iako je pojedinačno gledano do popularnosti došla tek jedna od numera (‘Suze’), projekt je ovo koji svakako zaslužuje pažnju, a kao osobne favorite izdvojio bih ‘Pismo Majci‘ te ‘Svijet’ od Mučeničke Grupe.

Bad Copy – Sve sami hedovi

Mnogim novijim fanovima Bad Copyja će vjerojatno biti čudan podatak da je ovo njihov drugi album, jer je prvi “Orbodmebej” izašao još 1997. Naravno, ovo je prvo izdanje ove ekipe u sastavu kojem ga danas znamo – Ajs Nigrutin, Wikluh Sky i Bdat Džutim (tada Timjah Sensei). Nakon tragične smrti Milana Šaponjića, poznatijeg kao Miki Boj iz prve BC postave 1999. godine na Kosovu, ekipa je ponovo s radom krenula nakon godinu dana pauze u današnjem sastavu, kada su Ajs i Timbe upoznali Viklera, koji je u to vrijeme bio član grupe Yoomba Department. Nakon 3 godine rada i snimanja u studiju nekadašnjeg SKC radija izbacuju album “Sve Sami Hedovi” pod okriljem One Recordsa. Na albumu su se našle 24 pjesme s gostovanjima Škaba, Sevena, Bvane i ženskog dua Bitcharke na Travi. Nakon Viklerovog epskog intra iz 2046. godine, slijedi klasik traka “Pornićari stari”, a nadovezuje se i prvi zvanični singl “Uno Due Tre“, za koji je urađen i video. Kroz album se prožimaju reprezent i tematske stvari, uglavnom o ženama, alkoholu, žurkama, pa čak i sarmama, standardnom Bad Copy terminu. Kao najupečatljivije pjesme se izdvajaju Krek Hop, Još litar jedan, Vune mlade, Mood raw, Sarma spremna, a stvar “Možeš ti to” je dobila jedan od najkontroverznijih spotova gdje se pojavljuju gole Barbie lutkice. Činjenica da sva tri člana pored repa rade i instrumentale, dodatno još potkrepljuje činjenicu da je ova ekipa unikatna, tako da na albumima možemo čuti produkciju sve trojice. Ovaj projekt je bila uvertira za naredni projekt grupe 43zla – “Sve same” barabe, gdje su se pored Bad Copyjevaca našli i Prti Bee Gee, Bvana, Škabo i mnogobrojni drugi izvođači povezani 43-23 konekcijom.

D-Fence – Urbanizam i renesansa

Prvo, i ispostavit će se jedino izdanje legendarnog rap dua iz Niša ugledalo je svejtlost dana 2003. godine pod okriljem One Recordsa (kao i gorespomenuti album). Marko Jovanović Marconiero i Marjan Todorović Joker aktivni su još od 1996. godine, a pored ovog albuma imali su nebrojeni broj singlova i zajedničko izdanje s leskovačkim MC-jem Trip-R-om “Ol skul shit“. Na albumu gostuju I. Bee i Taz iz Niša, Worda iz zaječarske ekipe OLN, gorepomenti Trip-R, kao i novosadska ekipa Hain Teny. Produkciju pjesama potpisuje sam Marconiero, a od pjesama koje su upečatljive možemo izdvojiti Cvećara Blues, Hajde sad, Tako je, Ilegala, kao i noseći singl “Pozorištance”, koji je dobio i svoju ekranizaciju, često viđenu na lokalnim televizijama širom Srbije. Također, kao skrivena bonus traka se našla još jedna kontroverzna stvar “Apsolutnih 100“, u kojoj je opjevano mnogo estradnih izvođača sa srpske folk i pop scene, za koju bi mnogi vjerojatno voljeli da vide i ekranizaciju. Na osnovu pjesme “Pozorištance” nastala je istoimena humoristička emisija kratkog tipa na niškoj lokalnoj televiziji, koju je vodio Joker, već znan i kao glumac po profesiji. Nakon ovog albuma grupa je održala live nastupe s bendom od kojih je posljednji bio na EXIT festivalu 2006. godine, nakon čega se ekipa misteriozno razišla. Kao njihova posljednja zajednička stvar se vodi Jokerova pesma “Veliki brat” iz 2011. gde je Marconiero gost na refrenu, a iste te godine Marconiero izbacuje svoj solo album “Istinite priče”. U međuvremenu, Marconiero je postao radio voditelj, a Joker se vratio svojoj glumačkoj profesiji, kao član Narodnog pozorišta u Nišu. Marko i Marjan su posljednji put nastupili na istom događaju 2015. godine na promociji albuma “Šijemo Sambu” niškog crossover rap sastava Stereo Banana, ali publika nažalost nije imala priliku da čuje bilo kakvu D-Fence stvar. ‘Ko zna, možda nekad u budućnosti.

Škabo – Sam

“I da li znaš sve kad uradiš sam, da se osećaš ko car, da se osećaš ko car”. Iako je ovo citat sa posljednje i naslovne numere albuma, valjano je s njim započeti priču o prvom samostalnom izdanju Boška Ćirkovića, poznatijeg kao Škabo iz ekipe Beogradski Sindikat. Za razliku od ostalih kolega iz grupe (izuzev Šefa Saleta) uspio je izgraditi solo karijeru, baveći se čak i temama koje su van okvira klasičnog sindikalnog rapa. Kako i sam naziv albuma kaže, iza kompletne produkcije stoji sam Škabo, što daje posebnu draž ovom projektu. Album počinje s reprezent trakama “Poslednja 2 minuta” i “Kurconi”, u kojima se upoznajemo s likom i djelom ovog MC-ja. Nastavlja se “Drina Rural Ekspirijens” skitom, koji je uvod u jednu od glavnih pjesama s albuma “Seti se devedesetih“, aktualna po mnogočemu i današnjih dana. Potom slijede dvije trake u klupskom maniru, čisto da se prošara sa zvukovima, a to su “Slatke tore potice“, kao nastavak Sindikatovih “Slatkih malih maloletnica” i “Klub je vruć”, saga o dogodovštinama noćnog života Beograda. Nakon njih Škabo nam izdaje “Saopštenje o tada aktuelnoj političkoj situaciji, nastaloj nakon godinu dana od stvaranja “Govedine“, kontroverzne Sindikatove numere. Da bi nam pokazao svoju storytelling stranu, Škabo nam vezano dostavlja trake “Poslednji udar”, “Suviše mlad za umiranje”, “Zaraza” i “Zatočenik, gdje se stavlja u totalno različite uloge. Dolazimo do ključne trake albuma “Maestro 2″ , koja je nastavak priče sa prvog BS albuma gdje dobivamo zapravo sam sažetak Škabovog stvaranja ovog kompletnog izdanja u citatu “Profi ili kućna, nije važna produkcija, Nego atmosfera koja dopire iz zvučnika”. Kao zatvarajuće i dvije najozbiljnije stvari slijede “Kurve” i “Šta ću vam ja”, prva o ljudskoj sujeti i ljubomori, a druga kao odgovor na tada još uvijek obavezni vojni rok. Zanimljivo je da je album objavljen upravo u tijeku Škabovog vojnog odsluženja. Da ne bi bilo sve tako crno, na samom kraju albuma je pobjednički nastrojena naslovna numera albuma, gdje se Škabo zahvaljuje svima koji su sudjelovali u izradi ovog projekta, ali i onima koji su posvetili pažnju preslušavajući ga. Kome nije bilo dosta 15 pjesama, mogao je naći još 4 bonus numere na multimedijalnom dijelu CD-a. U pitanju su pjesme “Ljiga rep”, “Nabudženje”, “Pazi rep školica” sa Bitcharkama na travi i video singl “Opasna veza“. Ovo je samo tek bio početak Boškove solo priče, koja se nastavila sa još mnogobrojnim izdanjima, ali “Sam” će definitivno ostati njegov masterpiece.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE