U četvrtak 25. svibnja, po treći put u Zagreb i prvi put u Močvaru, stiže nam Bitipatibi koji će promovirati svoje dugoočekivano drugo izdanje imena ”Lešnici divlji 2”.

Bitipatibiju će se, na radost zagrebačke publike, pridružiti kultni beogradski alt-rockeri Presing koji su, skupa s Kandom, Kodžom i Nebojšom, Darkwood Dubom te Euforijom, Klajberima i Kaznom za uši, definirali ”NeoBeo” zvuk – ”autohtoni alternativni gitarski stil u rok muzici nastao u Beogradu početkom 90-tih”.

Bitipatibi

Nakon četiri godine čekanja očekuje nas nastavak priče koja nas je osvojila na prvo slušanje i uvukla u svoj svijet. ”Lešnici divlji 2” nastavit će divno putovanje započeto s albumom prvijencem ”Lešnici divlji” objavljenim 2013. i nema razloga sumnjati da će vas, kao i istoimena pjesma, očarati i odvesti na neko bolje mjesto.

Bitipatibi postoje od 2009. i uz jedinu konstantu, Unu Gašić, sanjivim melodijama othrvavaju se stvarnosti koja nas okružuje.

Unin hipnotički glas veže nas uz stihove koji, nošeni shoegaze gitarama, na slušatelja prenose nepatvorenu emociju: ”u tvojoj kosi zaspalo je sunce/u tvojoj kosi zaspali su talasi”. Uz Unu i Bitipatibi se sanja, putuje i otkriva nove svjetove. Jer glazba kakvu stvara Bitipatibi svijet čini lakšim za život. Zaboravimo na brige, odbacimo nervozu i prepustimo se onome što nam Una i Bitipatibi nude: ”ne daj da me pojede san, po tvojoj meri je krojen sav”.

Zamislite mjesto u kojem se spajaju Cocteau Twins i Mazzy Star, PJ Harvey i Dusty Springfield i neka se to mjesto nalazi u Beogradu. Srce tog izmišljenog mjesta moglo bi biti u Bitipatibiju koji svoju verziju dream popa nesebično šalje u svijet svakom pjesmom i svakim koncertom.

Bitipatibi je trenutno najdragocjeniji beogradski dragulj koji nam se svakim novim koncertom otkriva sve više, a to je najbolji poziv na ovaj zagrebački koncert kojim će promovirati svoje drugo izdanje ”Lešnici divlji 2” i odvesti nas na ”let u sanjivu dolinu”! U Bitipatibi smo se zaljubili na prvo slušanje, a sad nam preostaje tu ljubav njegovati i dalje i uživati u Uninoj poeziji nošenoj igrom gitara i klavijatura.

bitipatibi

Presing

I kao da to nije dovoljno, Bitipatibiju će se na promociji albuma pridružiti legendarni Beograđani Presing koji su skupa s Kandom, Kodžom i Nebojšom, Darkwood Dubom te Euforijom, Klajberima i Kaznom za uši činili grupu bendova koje su nazvlai ”Brzi Bendovi Beograda”. Njegujući autohtoni alternativni gitaristički stil Presing su definirali ”NeoBeo” zvuk te su utabali put bendovima kao što su Goribor, Artan Lili, Crvi…

Osnivači, predvodnici i jedini originalni članovi sastava kroz sve njegove postave su pjevač i tekstopisac Zoran Radović Kiza i gitarist Vladimir Marković Kraka. Radovićevi tekstovi, pjevani u rap maniri, savršeno su se uklopili s Krakinim snažnim, harmoničnim i pomalo disonantnim gitarskim dionicama stvarajući autentični beogradski post-rock zvuk.

Album prvijenac – ”Priča o totemu, duhu koji hoda, psu i razočaranoj ženi” – izdali su za Slušaj Najglasnije!, a drugi album ”600 nebo” uslijedio je tek nakon deset godina. 
Članovi Presinga bave se i drugim umetničkim formama: književnošću (Radović je objavio zbirku poezije “Ključ i lav”, a Marković, pod pseudonimom Vladimir Krakov, roman “Kralj komaraca”) i likovnom umjetnošću (Radović je slikar, a Grubačić akademski kipar). Članovi Presinga imaju i brojne sporedne glazbene projekte (Tron, Stereo Ikar, Tornado ptice, Ki.mono…).

Vrijednost Presinga je neupitna, kao što je bila i loša karma koja ih je pratila. Nepravde su tu da se ispravljaju, a 25.5. Presing će u Zagrebu ponovno otkriti svoju mladost.

presing bend
Dva beogradska bisera, dva različita stila i neprikosnovena kvaliteta očekuju vas 25. svibnja u klubu koji je odgojio i odgaja generacije posjetitelja.
Močvara će biti od šećera, a kako biste se i vi topili skupa s nama i uputili se na sanjivo putovanje bit će potrebno na ulazu kluba izdvojiti 50 kuna! Vrata kluba otvaraju se u 20 sati!

Za provjereno dobru glazbu prije, između i nakon bendova pobrinut će se maestralni *muzikfantastique* Ivan Krželj. Na Vama je da zadovoljite sve svoje plesne želje i potrebe te da noć ispratite plesom do iznemoglosti. Za moguće žuljeve i muskulfiber *muzikfantastique* ne odgovara.

Više informacija možete dobiti na službenom FB eventu.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE