“May the fourth be with you” na petom ovogodišnjem Slamanju.

Slamu sa štafelajem pod rukom i parom tambura umjesto svjetlosne sablje lomi Mislav Lešić-Đurakov, poznat i kao Lord Čardak, vođa psihodelične tamburaške grupe Ukleti dukat. Ruku pomoćnicu sili će pružiti đakovački sutonistički sastav Into the dusk.

Izložba „Realizam ćorava sokaka“ je svojevrsni “force fusion” ruralne tradicije i suvremenog umjetničkog izraza. Mislav Lešić Đurakov, šokački Jedi, koristi svoje kreativne moći da dokumentira transformaciju slavonskog sela. Njegove su slike kao holografske poruke koje nam otkrivaju tajne šokačke baštine, podsjećajući nas na snagu suvremene umjetnosti. Mislav Lešić Đurakov bavi se i ilustracijom, grafičkim dizajnom te street art-om, a usto je i sila koja pokreće glazbeni projekt Ukleti dukat, kojemu će ovo biti prvi nastup u Slavoniji od osnutka 2019. godine.

Ukleti Dukat započeo je svoj glazbeni put kao fiktivni sastav, a oživljen je 2019. godine s jednim ciljem – i izmisliti glazbu koja ima korijene u slavonskoj tradiciji, ali istovremeno oživljava duh 60ih godina. Njihovo prvo (i zasad jedino) izdanje „Odavno sa druma“ odgovara na pitanje: Što bi bilo da se u Slavoniji u 60ima proširio psych rock, kako bi on izgledao u svojoj ruralnoj ljepoti? Nakon brojnih izmjena u bendu uz Mislava sviraju Ivan, Martin, Domagoj i Franjo. Svi su iz Slavonije osim Martina kojega znamo iz sastava Lopovi.

Into the dusk također započeo kao solo projekt, i to koronične 2020. godine. Nakon snimanja četiri demo snimke u kućnom studiju, 2022. formiran je i tročlani bend za live nastupe. Krajem godine planiraju objaviti studijski EP ili manji album. Članovi benda su Domagoj Duvnjak, Marin Blažević i Luka Banović.

Lokacija: Prostor udruge Slama
Mjesečna članarina: 6 eura

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE