Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, preminuo je 4. rujna 2024. godine u Ljubljani, gdje je bio hospitaliziran zbog ozbiljnih zdravstvenih problema.

Njegovo stanje se posljednjih dana značajno pogoršalo, te je bio priključen na respirator. Nažalost, liječnici nisu mogli izvesti nikakvu operaciju koja bi mu pomogla, što je rezultiralo smrću poznatog glazbenika u 72. godini života. Bora Đorđević bio je po mnogima ikona rock glazbe na ovim prostorima, poznat po svojim buntovnim tekstovima i energičnim nastupima, ali i po oštrim političkim stavovima koji su često izazivali kontroverze, osobito u Hrvatskoj gdje zbog toga nije nastupao od 90’tih godina. U svakom slučaju, njegova smrt predstavlja veliki gubitak za regionalnu glazbenu scenu.

Glazbena karijera Bore Čorbe započela je početkom 1970-ih godina kada je osnovao grupu Suncokret. Pravi uspjeh postigao je 1978. godine kada je formirao grupu Riblja Čorba, koja će ubrzo postati jedan od najvažnijih rock sastava u bivšoj Jugoslaviji. Bora je bio poznat po svojim oštrim i provokativnim tekstovima koji su često kritizirali društveno-političke prilike, pa je tako bio i na sudu zbog vrijeđanja Tita. Međutim, nakon godina rata njegova javna opredijeljenost dodatno je polarizirala publiku, a u Hrvatskoj je izazvao kontroverze koje su rezultirale njegovom dugogodišnjom odsutnošću s hrvatskih pozornica. Unatoč tome, albumi poput Kost u grlu i Mrtva priroda ostaju klasici, a pjesme poput “Rock’n’roll za kućni savet” i “Ostaću slobodan” i dalje se smatraju pjesmama koje su obilježlile generacije.

Tijekom svoje karijere, Bora je ostavio neizbrisiv trag u regionalnoj glazbenoj kulturi, kombinirajući rock zvuk s autentičnim tekstovima koji su odražavali duh vremena i problematiku društva. Njegova persona i snažni stavovi učinili su ga jednim od najutjecajnijih glazbenika na Balkanu, ali i prilično kontroverznom ličnošću, što je dodatno oblikovalo njegovu glazbenu i političku ostavštinu.

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE