Iza nas je još jedno izdanje Punk Rock Holidaya (PRH), odmora drugačije vrste. Od sedmog do dvanaestog kolovoza, slovenski grad Tolmin i prekrasna obala rijeke Soče ugostili su 5000 članova punk rock obitelji. Kao što smo to naglasili u našem prošlom osvrtu, Punk Rock Holiday (PRH) je poseban po mnogo čemu. Uz to, svaka godina nosi svoje specifičnosti, a ova neke i ne baš pozitivne.

Klimatske promjene nemaju sluha

Kao što ste mogli pročitati u našem osvrtu na posljednje izdanje Ferragosto Jam festivala, neizvjesnost oko održavanja (pojedinih dana) festivala postaje svakodnevnica. Osim Ferragosta, možda ste uhvatili da je i veliki Wacken pokleknuo pod pritiskom kiše te su morali obustaviti ulazak na festival tako ostavivši trećinu posjetitelja s kupljenim kartama izvan festivala. Iako neki skeptici mogu reći “kiše na festivalima je uvijek bilo”, teško je ne primijetiti utjecaj i frekvenciju koju nepredvidljivo vrijeme ima na održavanja festivala ove godine.

Punk Rock Holiday nije iznimka. Dane prije festivale smo proveli prateći strašne vijesti o poplavama u Sloveniji, zatvorenim cestama i nastalim štetama. Ipak, unatoč svemu tome, ekipa iza PRH izvukla je čudo. Osim što je dolazak osobnim automobilima i kamperima bio pomaknut na prvi dan svirke, sve je bilo spremno dok je došao nulti dan festivala, takozvani warm up show.

Nulti dan svojim nazivom varljivo stvara dojam da će taj dan poslužiti za one “nadobudne” fanove koji žele izvući dan više iz ovog iskustva. Ipak, stvarnost ne može biti dalje od takve percepcije. Nulti dan svi šankovi rade, postavljeno je 90% šatora, glazba se čuje iz različitih tabora kampa i sviraju odlični bendovi. Po dolasku u karavanu prepunu najrazličitijih rekvizita za kampiranje, četiri su duše počele sa sklapanjem svog tabora u kampu. Težak posao i vlaga u zraku,  gdje pomažu jedino hladno pivo i domaća šljiva, naglo je prekinut osvještavanjem da imam intervju s bendom Authority Zero kojeg ćete uskoro čitati na našim stranicama.

Soča – duša Punk Rock Holidaya

Nema smisla se previše žaliti na vrijeme koje nas je zadesilo. Sama činjenica da je festival održan prema planu je dovoljno fascinantna. Ono što je nedostajalo prvih dana festivala zasigurno je kupanje na Soči. Planinska rijeka, koja je bila na ugodnih 10 stupnjeva, prvih dana festivala nije bila opcija jer se nismo imali potrebe dodatno rashladiti. Duge hlače i hoodice bile su obvezni dio opreme pri odlasku na pozornicu. Ipak, kako je festival odmicao, posljednje dane smo uživali u hlađenju od klasične ljetne vrućine.

Posebni je doživljaj je odlazak na plažu, uživanje u suncu i hladnom pivu dok upoznajete druge članove ove velike obitelji. Osim povremenog ulaska u vodu na tih 10-11 stupnjeva koji vas vrate na tvorničke postavke, plutanje ima poseban značaj za ovaj festival. Nema mjesta gdje sam vidio više vrsta i oblika “luftića” nego na PRH. Od avokada, jagoda, trosjeda, jednoroga pa do ogromnih instalacija za 15 ljudi. Sve na čemu se može plutati prisutno je na ovom festivalu.

Posebna praksa sudionika ovog festivala je odnijeti svoj luftić što dalje od plaže gdje su im prijatelji ili (češće) posljednje plaže gdje se nalazi beach stage na kojemu nastupaju bendovi preko dana te onda uživati u plutanju do svoje destinacije. Beach stage daje posebnu vibru spajanja žestokog i opuštenog. Iako ga rado posjetim, kada sam na plaži preferiram neke usputne plaže gdje je glazba u daljini. Bilo kako bilo, ove godine smo se i mi upustili u avanturu plutanja po rijeci dok prolazite ekipe koje odmaraju uz rijeku. Istovremeno uživanje u prekrasnoj prirodi, milovanju sunca, hladnom pivu i još hladnijoj rijeci je doživljaj koji zasigurno nećete zaboraviti.

Izvor: Punk Rock Holiday

Line up, bangeri i iznenađenja

Nulti dan su osobno obilježili bendovi Authority Zero i Satanic Surfers. Authority Zero je prošle godine pokazao da su puno više od prosječnog benda i to su potvrdili ove godine. Više o njima u nadolazećem intervjuu. Satanic Surfers su zatvorili večer uz meni odličan miks punk-a, rocka s primjesom metala na momente. Definitivno bend kojemu ću pridati više pažnje nakon ovog festivala. Slično tomu, Booze & Glory je također odradio nastup vrijedan pažnje ranije u večeri.

Utorak je bio dan za pamćenje. The Rumjacks su napravili izvrstan celtic punk nastup, te nas pošteno zagrijali za ostatak večeri. Sve preporuke za ovaj nastup benda koji je u Sloveniji izazvao brojne šutke, circle pitove i skakanja s pozornice. Ovom posljednjem niti sam nisam mogao odoljeti. Još jedno skakanje s pozornice, još jedan potpuni mir u duši dok glazba nadjačava bilo kakve misli.

Jedno od najvećih iznenađenja festivala bili su The Slackers. Bend koji svoju inspiraciju nalazi u ska i reggae žanrovima, ponudio je odličan predah od sveprisutne distorzije. Osim toga, stvorili su izvrstan ugođaj za plesanje i uživanje u odličnom koncertu. Agnostic Front su vratili žestinu utorku, a Dropkick Murphys su pokazali zašto su headlineri. Uz bengalke, skakanje i penjanje gomile fanova na pozornicu Murphysi su nas proveli kroz svoje hitove. Bilo je tu od lakših sing along pjesama poput “Rose Tattoo” do onih žešćih koji stavljaju punk u celtic punk poput “Citizen CIA”.

Izvor: Punk Rock Holiday

Ostatak line upa također nije razočarao. U srijedu su “Me First and Gimme Gimmes” napravili zanimljiv show. Bend je to koji se posvetio coverima. Kako se oni nazivaju “Last cover band you will ever need”. Bilo je teško ne oteti se dojmu da je ovo mogao biti i naš Pullover (da su malo aktivniji). Nadamo se njihovom povratku na scenu i (ponovnom) osvajanju regije svojim zanimljivim coverima.

Pennywise kao sinonim za punk rock je opravdao svoj status. Uz odličnu atmosferu i penjanje stotinu fanova na pozornicu tijekom poznate “Bro Hymn”, dali su jedinstven doprinos na domaćem terenu. Kažem to uz sjećanje njihovog koncerta na INmusic festivalu koji je bio dobar, daleko od toga, no ipak ni blizu ovoga. Posljednji bend koji ne mogu izostaviti je Bad Cop/Bad Cop. Bend koji nas je potpuno oduševio svojom energijom i potpuno ženskom postavom. Ovaj “all girl” sastav je dodao snažnu emocionalnu notu svojem nastupu. Govoreći o teškim temama poput migracije, partnerskom nasilju i abortusu ove cure su istovremeno kod publike izazvale snažne reakcije na glazbu ali i tekstove koji ju prate. Bend koji će se zasigurno još dugo slušati i čijem se sljedećem nastupu jako veselim.

Izvor: Punk Rock Holiday

Vidimo se dogodine, nadamo se bez vremenskih neprilika u klasičnom ljetnom raspoloženju i outfitu.

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE