Cinehill Motovun festival se održava na dvije lokacije – u Motovunu i Gorskom kotaru, a bogat program krcat je nagrađenim naslovima i kultnim filmovima.

Nova filmska čarolija na 277 metara nadmorske visine počinje ovog vikenda. No ovogodišnje 25. izdanje Motovun Film Festivala bit će uistinu posebno, jer predstavlja oproštaj od manifestacije u dosadašnjem obliku. Naime, osim dosadašnje lokacije u Motovunu (22. do 24. lipnja), festival pod novim imenom Cinehill seli na 1035 metara nadmorske visine  – na brdo Petehovac iznad Delnica (26. do 29. lipnja).

A za taj oproštaj pripremljen je cijeli niz poslastica. Kao iznenađenje, dan uoči početka festivala, u petak, 21. srpnja na motovunskom trgu uz slobodan ulaz bit će prikazan film Trči, Lola, trči. Ovaj hit Toma Tykwera o djevojci koja trči Berlinom kako bi spasila dečka bio je prvi film čija je kopija stigla u festivalski ured daleke 1999. godine uoči prvog izdanja festivala.

Festival će biti službeno otvoren u subotu u 21 sat projekcijom filma Palo lišće kultnog finskog redatelja Akija Kaurismäkija, dobitnika nagrade žirija u Cannesu. U Motovunu će, među ostalima, biti prikazan i Hotel Pula, dugometražni igrani prvijenac člana motovunskog tima Andreja Korovljeva,  Munje: Opet!, nastavak dva desetljeća starog hita Radivoja Andrića te pobjednik ovogodišnjeg Sundance festivala, Buntovnica redateljice Charlotte Regan.

Posljednja projekcija u Motovunu bit će Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, dokumentarac o mladom Davidu Bowieju na vrhuncu slave. Film je remasteriran i povodom polustoljetne obljetnice pušten u ograničenu svjetsku distribuciju na samo mjesec dana.

U Motovunu će biti prikazana i cijela selekcija programa Cinehill kratki čiji će pobjednik biti proglašen u ovom istarskom gradiću. Najbolji europski film iz ovog programa ulazi i ove godine u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu.

Tijekom tri dana festivala posjetitelji će u motovunskoj Galeriji Pet kula moći razgledati i izložbu “Motovun: 25 godina u sekundi” koja je već održana u zagrebačkoj Laubi. Izložba kroz 250 fotografija evocira najbolje trenutke ovog festivala.

U utorak, 25. srpnja festivalska ekipa seli na brdo Petehovac u Gorskom kotaru, no već te večeri kao svojevrsni uvod u nastavak festivala, na Lokvarskom jezeru (kupalište Stari motel) održat će se projekcija jedne epizode kultne serije Kapelski kresovi, snimane u Gorskom kotaru. Nazočit će joj i Zdenko Jelčić, dobitnik festivalske Nagrade 50 godina. Legendarni glumac, koji je u seriji ostvario ulogu komandanta Ljube, sudjelovat će u razgovoru s publikom nakon projekcije.

Od srijede, 26. srpnja slijede četiri dana filmova i opuštanja u planinskom ambijentu. Filmski program na Petehovcu bit će otvoren projekcijom apokaliptične eko-drame Suša talijanskog redatelja Paola Virzìja, a zatvorit će ga u subotu, 29. srpnja također svojevrsni distopijski film Reset češkog redatelja Roberta Hloza.

U bogatom izboru filmova na goranskom brdu naći će se, među inima, i Blagina poukaintrigantna bugarska drama Stefana Komandareva, zatim Himera, novo ostvarenje predvodnice talijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher te Escort, posljednji film nedavno preminulog Lukasa Nole. Petehovačko sanjkalište ugostit će i jedan od najpoznatijih kultnih filmova svih vremena – glazbenu horor komedija The Rocky Horror Picture Show.

Goranski dio festivala zamišljen je kao opuštajuće druženje u prekrasnom prirodnom ambijentu idealnom i za pješačke ture, satove joge i edukativne radionice o divljim životinjama. Stoga ne zaboravite gojzerice i odjeću primjerenu planinskom ozračju i temperaturama. Najhrabrijima je na raspolaganju festivalski kamp na obje lokacije.

Cinehill je i zeleni festival pa će očuvanju okoliša biti posvećen cijeli niz popratnih događanja u kojima će posebnu ulogu imati inicijativa Čisteći medvjedići. Uz parolu novog festivala „za nama ne smije ostati ni papirića“, organizatori će aktivno poticati posjetitelje da čuvaju iskonsku ljepotu u koju su uronili.

Uz druženje s umjetnicima, filmske kvizove s Moranom Zibar i stand up nastup komičara Peđe Bajovića, posjetitelje očekuje i atraktivan glazbeni program na obje lokacije u kojem, između ostalih, sudjeluju Mile Kekin, Chui, Ivanka Mazurkijević, Miach, Djeca, Mario Kovač, Dalibor Matanić i sastav Skupljači perja sastavljen od poznatih jazzera koji sviraju obrade pjesama Šabana Bajramovića. Posebna atrakcija bit će vjerojatno najmlađi DJ na svijetu – osmogodišnji DJ Svemir koji „miksa“ gramofonske ploče. Ulaz na sva glazbena događanja je slobodan.

Festival se održava uz potporu Turističke zajednice Kvarnera, Hrvatskog audiovizualnog centra i Istarske županije.

Ulaznice za filmski program dostupne su u pretprodaji:
https://motovunfilmfestival.com/ulaznice/

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE