Programi u Motovunu i Gorskom kotaru puni su nagrađenih i geografski raznolikih filmova, a festival se održava od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na Petehovcu u Gorskom kotaru.

Pogled s visine otvara mnoge vidike, a ovogodišnji Cinehill Motovun Film Festival s dva brda širi horizonte filmovima sa svih strana svijeta. Festivalski selektori osigurali su iznimno zanimljiv program s važnim temama, geografski vrlo raznoliko smještenim.

Festival se prvi put održava na dvije lokacije – od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na Petehovcu u Gorskom kotaru. Uz pravi omjer vedrih, kao i onih „težih“ i ozbiljnih filmova koji tjeraju na razmišljanje, atraktivan program čini i mnogo nagrađenih naslova na prestižnim festivalima, najavljeno je na konferenciji za novinare u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru.

Cinehill u Motovunu otvara Palo lišće, novi film Akija Kaurismakija, topla romansa u prepoznatljivom nostalgičnom stilu kultnog finskog redatelja s neizbježnom dozom humora i optimizma.

„10. kolovoza 1999. dogodila se prva projekcija u Motovunu. Bio je to film Juha Akija Kaurismakija. Tako smo krenuli u našu pustolovinu programa koji će promicati autorske filmove, filmove s dušom, filmove kakve volimo. Dvadeset i pet godina kasnije, program na motovunskom trgu ponovo otvaramo s Kaurismakijem i prelijepom ljubavnom pričom koja se oslanja na njegovu proletersku trilogiju“, istaknuo je direktor festivala Igor Mirković.

Ovaj dobitnik nagrade žirija ovogodišnjeg canneskog festivala tek je jedan od filmova koji na Cinehill stižu s nagradama s prestižnih festivala

„Britanski film Buntovnica redateljice Charlotte Regan o dvanaestogodišnjoj kradljivici bicikala Georgie, koja socijalnoj službi laže da živi s ujakom Winstonom Churchillom, osvojio je glavnu nagradu na ovogodišnjem Sundanceu. Georginog tatu glumi Harris Dickinson, zvijezda prošlogodišnjeg hita Trokut tuge. Srebrna izmaglica, emotivan nizozemski queer film Sache Polak stiže s nagradom Teddy s Berlinalea, dok je Psi, film redatelja Kamala Lazraqa o ocu, sinu i mafijaškoj otmici u predgrađu Casablance, ovjenčan nagradom žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu“, otkrila je selektorica Inja Korać.

Poljski Kruh i sol Damiana Kocura, film koji spaja mladenačke kvartovske zabave, perspektivnog pijanista i sukob s imigrantima, osvojio je posebnu nagradu žirija u programu Horizonti festivala u Veneciji, dok je nagradu za najbolji scenarij u istom programu odnio čileanski kandidat za Oscara – Blanquita Fernanda Guzzonija, film o političkom seks skandalu iskorištavanja nezbrinute djece.

Magijsko-realistično putovanje između živih i mrtvih donosi Himera, novo ostvarenje predvodnice talijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher, dok redateljica Charlotte Le Bon svojim dugometražnim prvijencem Jezero Falcon predstavlja poetičan prikaz turbulentnog vremena između djetinjstva i adolescencije.

Nulti lipnja, izraelska drama Jakea Paltrowa, brata poznatije Gwineth Paltrow, prikazuje trenutak koji je dramatično promijenio poimanje Holokausta i sjećanje na njega. Urnebesnu satiru svijeta mode i krimića, koja se događa na glamuroznom regionalnom frizerskom natjecanju, donosi Meduza Deluxe, dugometražni prvijenac Thomasa Hardimana.

„Birajući filmove za ovu godinu, uočili smo da se filmski svijet snažno decentralizira, pa i u našem glavnom programu imamo do sada neviđenu geografsku širinu, uz sjajne filmove iz Maroka, Indije, Kazahstana, Izraela, Čilea… Specifičnost ove godine su i distopije kojima otvaramo i zatvaramo program na Petehovcu, a imamo i nekoliko dojmljivih queer filmova, od sasvim malih do onih nagrađenih na najvećim festivalima“, rekla je selektorica glavnog programa Milena Zajović.

Pozornost tako privlači prvi češki SF u posljednjih 40 godina. Reset, dugometražni prvijenac Roberta Hloza, događa se u bliskoj budućnosti u kojoj svatko ima pravo na novi život u slučaju neprirodne smrti. Zanimljivu apokaliptičnu eko-dramu Suša, o trogodišnjoj nestašici vode u Rimu, donosi, pak, stari motovunski znanac Paolo Virzì.

Paloma, debitantski film Brazilca Marcela Gomesa, romantična je priča o transrodnoj ženi u potrazi za samoodređenjem. Sjajna drama Plavi kaftan redateljice Maryam Touzani, inače marokanski kandidat za Oscara, dočarava neizrečenu psihoseksualnu napetost između triju glavnih likova – supružnika koji vode trgovinu tradicionalnom odjećom i njihovog šegrta.

Gorski luk je kazahstanski film za dobro raspoloženje o bratu i sestri koji traže „zlatnu viagru“ za svog oca, dok su korupcija i pristranost unutar indijskog obrazovnog sustava ogoljeni do kosti u uvjerljivoj drami Sedamnaestogodišnjaci redatelja Prithvija Konanura.

U intrigantnoj bugarskoj drami Blagina pouka Stefana Komandareva fokus je na umirovljenoj učiteljici koja zbog prijevare gubi životnu ušteđevinu te prihvaća ponudu za sumnjiv posao. S nagradom festivala u Annecyju dolazi Slijepa vrba, usnula žena, animirana adaptacija kratkih priča Harukija Murakamija u režiji skladatelja Pierrea Földesa.

U programu su i dva domaća filma – Escort nedavno preminulog Lukasa Nole i Hotel Pula dugogodišnjeg člana motovunske ekipe Andreja Korovljeva. Srpski redatelj Radivoje Andrić vraća se, pak, u Motovun filmom Munje: Opet!, novim nastavkom svog velikog hita snimljenog prije dva desetljeća.

Neizostavan na ovom festivalu je i kratkometražni program koji uključuje 25 filmova u glavnoj konkurenciji. „Na ovogodišnji natječaj stiglo je rekordnih 1100 prijava pa mogu reći da smo moji kolege Mirna Belina, Luka Erdeljac i ja imali pune ruke sjajnih filmova. U programu, kojim nikad nismo bili ponosniji, su filmovi s najznačajnijih festivala, koji nose svjež i zanimljiv pogled na odnose, obitelji, revolucije, pa čak i na potrese, a sve to kroz različite filmske jezike i izričaje“, navodi selektorica Inja Korać.

Najbolji film ovog programa i ove godine postaje kandidat za nagradu Europske filmske akademije, a najbolji hrvatski film dobiva nagradu Corto Montonese koja će biti dodijeljena u Motovunu. Za nju konkuriraju četiri domaća premijerna naslova: Mali val Filipa Peruzovića, Espi Ivana Grgura, Bruna, zimus Marka Bičanića i Most Jakova Nole.

Uz sjajan glavni i kratki program, gledatelji mogu očekivati i uobičajeno mnogo popratnih sadržaja. Program Lost & Found posvećen je svim ‘izgubljenim’ i neprežaljenim filmovima Motovun Film Festivala koje su selektori proteklih godina žarko željeli uvrstiti u program, ali okolnosti su htjele drukčije. Na meniju je i cijeli niz posebnih projekcija, a među njima i ona serije Kapelski kresovi, snimane u Gorskom kotaru, u kojoj glumi Zdenko Jelčić, ovogodišnji dobitnik Nagrade 50 godina. Sve prati i bogat glazbeni program koji će biti uskoro objavljen.

„Ono što je bitno naglasiti jest da su programi u Motovunu i Gorskom kotaru različiti, tako da ima smisla i dovoljno ponuđenih noviteta za one koji se odluče s nama biti na oba brda. Ako se Motovun pamti po toplim ljetnim noćima, našu novu avanturu u Gorskom kotaru vidimo kao dnevno, ali i večernje događanje. Od deset ujutro kreću projekcije, upotpunjene sadržajima kakve nudi izlet u prirodi: radionice, pješačke ture, iskustvo izleta u planini. Dugujemo veliku zahvalnost Turističkoj zajednici Kvarnera, koja s nama traži najbolje puteve u predstavljanju skrivenih tajni Gorskog kotara“, kazao je Igor Mirković. Ovim izdanjem zatvara se jedna era nakon koje festival više neće biti isti, a njegova budućnost bit će poznata najesen. „Sve se u zadnjih 25 godina promijenilo, pa tako i Motovun. Tamo više jednostavno nema mjesta za festival. Nema tu nikakvih nesuglasica ni intriga, zahvalni Motovuncima koji su nam bili sjajni domaćini, kao i Istarskoj županiji, koja nas je podržavala sve ove godine. Mi ćemo se pokušati odužiti na najbolji način – festivalom za pamćenje“, izjavio je Mirković.

Ulaznice za oba dijela festivalskog programa već su u pretprodaji. Za one koji su naumili gledati puno filmova, najpovoljnija kupnja su paketi ulaznica koji se mogu koristiti na obje lokacije, a dostupni su do 9. srpnja ili do isteka zaliha. Pojedinačne ulaznice prodavat će se online već od ovog tjedna, kao i za vrijeme trajanja festivala. Više informacija o ulaznicama potražite na mrežnim stranicama festivala: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice/

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE