Protekli četvrtak bio je poprište odličnog događaja za sve pobornike mračnijeg, ambijentalnog spoken-word duba.

Naime, na adresi Jabukovac 28, na lokaciji nekadašnje, kultne Jabuke koju je dokrajčila pandemija, otvorio se novi klub Dva Osam. Malo konteksta ne škodi, pa ćemo nadodati da iza njega stoji ekipa Pozitivnog ritma koja pod zajedničkim nazivnikom ima alternativne vrednote kao što su izdavačka kuća PDV records, klub Pločnik te festivale Outlook, Dimensions i Seasplash, a moguće i još štagod. Sve ovo jamčilo je korektnu organizaciju, što je obećavalo ako znam da će nastupati bend kojeg pamtim po dobrom live showu.

Kali Fat Dub ime je preksinoćnjih aktera, a riječ je o dvojcu Chakka (master ceremonije) i Haris Pilton (miks-master). Upravo je potonji zagrijavao publiku od oko 20h do početka koncerta koji je trebao biti u 21h. Navodno govorim zbog činjenice da se taj dio nije baš ispoštovao, jer je koncert počeo u pol11, ali izvođači valjda imaju svoje razloge za tako nešto – načelno meni nije bilo ništa lošije zbog takve odluke.

Razlog ovog koncertnog okupljanja leži u činjenici da je Kali Fat Dub ove godine baš za izdvačku kuću PDV objavio svoj treći album Životinjska karma. Nije nadomet spomenuti prva dva –  Dark-dub parafraza slavnog Orwellova romana sjeda kao budali šamar usred globalne pandemija, a svojom antisistemskom retorikom proziva sve antagoniste ovog ludog i čudnovatog vremena kojem svjedočimo.

Chakka i Haris na binu su izišli u spomenutih pol11 kada je klub Dva Osam bio već dupke pun, a okupljanje većeg broja ljudi im je i bila očita namjera. Čim su izašli, binom se prolomilo oduševljenje koje nisu skrivali ni oni zbog nastupa, na što se Chakka osvrnuo šaleći se kako su zaboravili nastupati.

Nije naodmet prispomenuti njihove scenske karaktere koji poprimaju drukčije oblike pa tako Chakka nastupa kao nekakav miks ptice i plague witch doctora iz renesanse, dok je Haris bio nešto jednostavniji s predimenzioniranim naočalama i nekakvim cirkusko-čarobnjačkim cilindrom.

Oni su kroz 90-ak minuta svog nastupa izredali novonastale numere (Nevremen, 4 jahača, Stupor Saturnalis, Karmacija, …) za, kako sami vele, „džepnu apokalipsu“, a publika je sjajno reagirala prezentiravši odlično predznanje i olakšavši im performans koji je bio popraćen rekvizitima koji su nalikovali na osvjetljeni šamanski štap, a kojeg je donio netko iz ekipe benda.

Sve u svemu, nema potrebe za dužbom, dok je družbe! Sjajan koncert, sjajan nastup, a mene kao potpisnika ovih redova veseli činjenica da sam nakon više godina života u Zagrebu dobio priliku posjetiti Jabuku – pa makar i pod drugim imenom.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE