Naziv albuma: Igle

Izdavač: Nezavisno

Datum izdanja: 12. prosinac 2019.

Producent: Playground Hustle, Luka Tralić Shot

Žanr: Trip hop, trap

Trajanje: 40:20

Broj pjesama: 11

Još od 2016. godine, dvije kreativne producentice: Ivona Eterović – Tonota i Marija Magdalena Slović – Megi, odvažile su se na svoj glazbeni put, pa je iste godine izašao EP ”Pikule”, a odmah godinu poslije drugi EP ”Kolovoz”.

Već na tim izdanjima mogao se čuti smjer u kojem ovaj glazbeni duo polako ide, i to kroz eksperimentiranje između elektronike i akustike. Svoju mračnu elektroniku spajaju s eksperimentalnim repanjem, pa je na prvo slušanje možda malo i čudno za poslušati, no kada se zađe malo više u bit glazbe, mogu se shvatiti njihovo igranje s prenesenim značenjima i sarkazmom u tekstovima, koje zaokružuje sama glazba. Kako sam napomenuo, ovo je glazba koja nije za svakog slušatelja, no kada se to stavi po strani, domaća i regionalna glazbena scena dobija nešto sasvim novo i vrlo neobično, a to je ovih 40 minuta i sitno samog albuma ”Igle”, jer glazbena scena uvijek želi i traži nešto novo.

Odmah na početku suradnja, i to s Kandžijom u pjesmi ”TI;dr.”, skraćenica za ”too long didn’t read”. Upravo ova stvar savršeno otvara album jer udara direkt u glavu – sa svojim urnebesnim tekstom i odlično isproduciranom glazbom. Odmah poslije ”Nije me briga”. Nešto sporija tempom i malkoc mračnije atmosfere, pogotovo što se tiče glazbe, ima vrlo odlučan tekst s porukom samog naziva pjesme – ”nije me briga”. Na redu je ”Petar Pan”, savršeni primjer njihove hrabrosti s eksperimentiranjem. Ova stvar savršeno održava njihov bunt. Sam naziv iduće stvari – ”Mladež bez Boga”, neće se svidjeti pobožnim vjernicima, s obzirom da je tekst praktički kritika hrvatskog društva u kojem je Hrvatska poput živog pijeska, ali i onih ”vjernika” koji žive dvostruki život. Lagani uvod na ”Vješam dušu za noge”, savršena je jutarnja stvar za pustiti u svom playeru, pogotovo na kišni dan, da se dobije pravi mood ove pjesme.

Na sredini albuma – ”Porculanske lutke” nastavlja svoju atmosferičnost, i to pomalo jezivo, a pozadina priče jest stvarna. Vjerojatno glazbeno i tekstualno najmračnija stvar s albuma. Na redu je druga suradnja na albumu, i to s pavleisdead u pjesmi ”Wolf”. Jedina stvar s albuma na engleskom jeziku, podijenjena je na dva dijela – prvi dio svojom pomalo agresivnom naracijom ima pavleisdead, a u drugom dijelu djevojke iz Playground Hustlea preuzimaju kontrolu. Na redu je i treća suradnja, i to sa samim producentom albuma – Lukom Tralićem Shotom iz Elementala. Naslovna s albuma, ”Igle” zanimljiva je po vrlo dojmljivom tekstu, na koji se slaže pomalo mračna atmosfera. ”Komfor zona” jedna je od najmirnijih s albuma, sve dok u drugom dijelu ne počne brzi instrumentalni dio, koji se može opisati kao nešto što možeš čuti samo na žešćim klupskim partijima. Glazbeno najmirnija stvar s albuma dolazi pred sam kraj albuma – ”Dvanaest koraka”, pokazuju nešto mirniju stranu ovoga dua, a na posljednjoj pjesmi s albuma – ”Otiđi šutke” fino su stavile točku na i. I glazbeno i tekstualno.

Mračne, hrabre, glazbeno nepredvidljive, ali opet direktne i vrlo emotivne – to su Playground Hustle u ovom njihovom novom albumu ”Igle’‘. U nekim momemtima mogu podsjetiti na neke strane izvođače sličnog žanra, ali opet produkcijski i aranžmanski upakirano da zvuči perfektno. Mislim da je tu upravo Shot imao najviše posla. Naravno, uspio je. Na djevojkama iz benda je samo zadatak da i šalje pomiču glazbene granice svojim eksperimentiranjem i da iduće izdanje bude još bolje od ovog.

 

  1. TI;dr (feat. Kandžija)
  2. Nije me briga
  3. Petar Pan
  4. Mladež bez Boga
  5. Vješam dušu za noge
  6. Porculanske lutke
  7. Wolf (feat. Pavleisdead)
  8. Igle (feat. Shot)
  9. Komfor Zona
  10. Dvanaest koraka
  11. Otiđi šutke

 

85%
85%
  • 8.5
  • User Ratings (1 Votes)
    5
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE