Početni pozdrav jesenskom razdoblju ispijanjem domaćeg vina u vinogradskom okružju, sjedeći na slami i slušajući koncert lagano postaje dio tradicije.

Wine & Bike Tour u Erdutu održava se peti put zaredom, organizator manifestacije je Općina Erdut, suorganizatori su Udruga vinara i vinogradara Erdut, PORC Erdut, Turistička zajednica Osječko-baranjske Županije, TZ Općine Erdut i Kreativna agencija Adverta, a ovoga puta trajao je od 7. do 9. rujna te je standardno uključivao dramsko-glazbeni program, biciklističko-vinsku utrku i dane otvorenih podruma Erdutskog vinogorja. I ove godine Osječani i ekipa iz okolice imali su mogućnost besplatnog povratnog prijevoza autobusom na Wine & Bike i nazad u više termina, što uvelike olakšava i rasterećuje sve vozače koji bi se voljeli opustiti uz bogatu enološku ponudu, pri čemu valja pohvaliti i gotovo svaki navedeni aspekt ove dvodnevne manifestacije, a pogotovo ambijent, uređenje i atmosferu. Gledano na glazbeni program, umjetnicima koji su nastupali proteklih godina (Josipa Lisac, Rundek Cargo Trio i Vlatko Stefanovski Trio) ove su se godine pridružili šarmantni i kultni Jinxi.

Foto: Phantography

U našoj foto-galeriji najbolje ćete si vizualno moći predočiti kako je izgledalo to kad osmeročlana ekipa izvodi svima nam poznate pjesme u vinogradskom okruženju kojega smo kolega Mislav i ja dobrano nahvalili (s razlogom) u prethodnim izdanjima Wine & Bike (2015., 2016., 2017.). Ove godine postojala je bojazan oko lošeg vremena, no srećom, kiša je zaobišla pozornicu s pogledom na Dunav, pa smo tako bez poteškoća uspjeli pjevati, plesati i opustiti se uz koncert od nekih sat i pol vremena.

Foto: Phantography

Jinxi su vjerojatno naš jedini pop bend koji sustavno, s godinama zadržava (ili čak i poboljšava) status visoke kvalitete, nenametljive, ali vraški dobre zvučne slike ugodnog funky prizvuka s jakim i pamtljivim tekstovima, bili oni ljubavne, socio-političke ili nostalgično-humoristične prirode. Njihov posljednji album “Pogrebi i pomiriši” očekivano je bio nominiran za album godine, a jučer smo mogli čuti nekoliko sad već dobro poznatih pjesama, kao što su “Jesmo li dobro?”, “Maradona“, “Continental Blue” ili “Ako si rođen u pogrešno vrijeme“. Svaki koncert Jinxa zvuči mi kao plejada best-of materijala, htjeli oni to ili ne, velika većina njihovog koncertnog repertoara sastoji se od pjesama koje se redovno i frekventno mogu čuti na radiju i televiziji, a posebno mi je drago bilo vidjeti ih ove godine na INmusicu kako brojne strance natjeravaju na tancanje i klimanje glavom, budući da njihov zvuk sadrži uistinu svjetske aranžmane te šarolika i autentična glazbena rješenja. I nakon velike bine INmusica vidjeti ih na omanjoj pozornici pored vinograda s direktnim pristupom publici kako skučeni stoje/sjede jedno pokraj drugog bilo je simpatično, intimno i prisno.

Foto: Phantography

Sami koncert nije ponudio neka iznenađenja po pitanju pjesama i izvedbi, možemo reći kako Jinxi, poglavito karizmatična Yaya, posjeduju “osjećaj za filing” kako, što i kada napraviti, kada improvizirati, kada štreberski odraditi setlistu, a također rutinski barataju podjednako s publikom, soundom te cjelokupnom atmosferom. Miksali su generacijske pjesme sa svih albuma (osim prvijenca koji je napravljen na engleskom), pa se publika s vremenom prebacila iz sjedeće u stojeću poziciju s izvedbama naslova “Bye bye Baby bye”, “Smijem se”, “Strijele na horizontu”, “Tamo gdje je sve po mom”, a zborno se pozdravilo ljeto s pjesmama “Ljeto” i “Na plaži”. Na koncertu se općenito okupio vrlo dobar broj ljudi (ni ne čudi, budući da Jinxi ne nastupaju često u Osječko-baranjskoj), prvi redovi su bili glasni i dinamični, light show je možda nekada bio prenapadan ukoliko ste u blizini bine, no cjelokupan sound i akustika po meni su bili besprijekorni. Ekipica se vrlo brzo vratila na bis nakon poziva prisutnih te su odsvirali još “Padobran” te “Koliko suza za malo sna”.

Foto: Phantography

Nadam se da su Coco, Yaya, Pavlica, Berko, Mr. Goody i ostatak ekipe ostali zadovoljni, ponajprije publikom, zatim okolinom i tehničkim aspektima, što se i moglo iščitati prateći pozitivne reakcije i vibru na relaciji izvođač-auditorij. Nakon koncerta oni koji nisu išli kućama mogli su ostati u okruženju vinarije na In Da Sofa Lounge zoni gdje je prikladnu glazbenu podlogu osiguravao DJ Master Flow.

Foto: Phantography

Završen je još jedan Wine & Bike Tour, s velikim iščekivanjima dočekujem sljedeće izdanje i novo glazbeno ime koje će biti adekvatno ovom specifičnom i prelijepom ambijentu. Sve pohvale idu organizaciji, kompletnoj inicijativi te standardno odličnim Jinxima, čiji stih “Ljeto, ne spominji ljeto iza nas…”, otpjevan na jučerašnji datum, nije mogao biti pogodniji.

Galeriju s koncerta možete pogledati OVDJE.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE