Razdoblje od 8. – 10. rujna po treći put bilo je namijenjeno za održavanje Wine & Bike Toura u slavonskom mjestu Erdut. Program koji se sačinjavao od dramskog i glazbenog programa, biciklističko-vinske utrke i Dana otvorenih podruma Erdutskog vinogorja idealan je za lagano gašenje ljeta i doček opadanja lišća i ostalih prvih znakova jeseni. A gdje se jesen može bolje pozdraviti nego u okruženju vinograda, sjedeći na slami, ispijajući domaće vino i slušajući koncert izvođača čija pozornica gleda na Dunav?

S time da je još taj izvođač bio nitko drugi nego – Darko Rundek. Osebujni glazbenik došao je sa svojim Cargo Triom u slavonske krajeve ponovno nakon koncerta u osječkom kinu Urania krajem travnja, no ovoga puta, ugođaj i kompletna atmosfera vinograda nadmašili su mi brojne njegove koncerte na kojima sam bio, a bio sam, vjerujte mi, na njih podosta.

img_6979

Prošle je godine na istom mjestu i samo dva dana poslije (datumski gledano) koncert održala Josipa Lisac i tada se, kako kaže Mišo Kovač kod Stankovića: nebo spojilo sa zemljom, doslovno, nisam mislio da ću intimniju, ljepšu i komorniju atmosferu moći uskoro doživjeti. No, čari mjesta na kojemu mogu ipak svirati probraniji izvođači (a nevjerojatno je koliko sreće imamo što imamo jednu Josipu ili jednog Darka) prevelike su, a da tu išta pođe po zlu. I polazilo je, nikad kod Darka nisam vidio toliko tehničkih grešaka tijekom svirke, česte komunikacije s toncem, problemi s Isabelinom violinom, ali sve to nekako pada u drugi plan, kad vam čak i Darko kaže da su toliko iznenađeni ljepotom prostora da oni ne znaju što bi uopće svirali, pa smo tako mogli čuti i neka nova eksperimentiranja, a s Cargo Triom uvijek doživim nešto novo, zato sam i toliko čest pratitelj Rundekove male družine.

Ponovno je manifestacija organizirala prijevoz busem iz Osijeka prema Erdutu, a ovoga puta su čak dva autobusa išla tamo i nazad i to potpuno besplatno. Može li se išta prigovoriti samo nakon ovoga? Nadalje, 50 kuna koncert Rundek Cargo Trija…to je stvarno bagatela koju ste morali iskoristiti, a iskoristili su je mnogi, bilo je jako puno ljudi i atmosfera je bila prisna, jedinstvena i nevjerojatno ugodna. Po samom dolasku na mjesto, mogli ste degustirati domaća crna i bijela vina po pristupačnim cijenama, a mogli ste i odmoriti u In da sofa Lounge / Chill zoni uz DJ Umba. Nešto udaljenije nalazio se ogroman vinograd s puteljkom koji je okružen bakljama, vinovom lozom i lampionima, koji su stvarali prisan, obiteljski ugođaj, a sam koncert bio je predviđen za 19,00 sati kako bi se ugrabio i zalazak sunca nad Dunavom. No, Rundek je s ekipom ipak došao nešto malo poslije, oko pola 8 i krenuli su sa repertoarom.

img_6960

U donjem dijelu trenerke, s papučama, prslukom i košuljom, Rundek nam je predstavio Haustorovu Enu u reggae stilu, što zvuči jako dojmljivo i interesantno. U principu, cijeli koncert je bio toliko intiman i bliske atmosfere, da se Rundek zbilja potrudio ponuditi većinu hitova iz svoje bogate karijere, a to je pametno raspodijeljeno s pjesmama s aktualnog albuma Mostovi. S novog albuma mogli smo čuti istoimenu pjesmu u čije nas je stvaranje iste Rundek uvodio magičnom recitacijom, zatim agresivnu i socijalno osjetljivu Ima ih, poluhit Don Juan te hipnotizirajuću Clouds, koja je zvučala u svojoj desetominutnoj izvedbi kao da ste spojili najprogresivnije razdoblje Deep Purplea i najbolje razdoblje Floyda.

Od hitova smo mogli čuti Haustorove Uzalud pitaš, Bi mogo da mogu i Šal od svile na samom kraju koncerta, Ruke, Makedo, Ay carmela, Grane smo na vjetru od solo karijere i naravno, neizostavni Apokalipso pred bis i EKV-ovu Kao da je bilo nekad odmah nakon bisa. Rundek se nije dao smesti, kao ni multiinstrumentalist Duco, neprestano su pričali s publikom, a genijalna Isabel pričala je kroz svoju violinu, spomenuli su se i Prince, Bowie, Dedić, kao svojevrsni in memoriam pred izvođenje EKV-ove pjesme, a isto tako, Rundekove spletke u recitiranju u nimalo laganoj pjesmi za recitirati “Ima ih” i ponavljanja bile su jako simpatično izvedene, kao da sudjelujemo u javnoj probi, gdje su mnoga sjedeća mjesta ubrzo bila zamijenjena stajanjem i skakanjem.

Uz jednu pauzu između pjesama od kojih 20-ak minuta, Rundek je svirao čak do 22:15 i sa samo 14 odsviranih pjesama uspio pružiti kvalitetnu zabavu i uživanje od skoro tri sata. Ne mogu reći da me nije iznenadio izostanak nekih pjesama s novog albuma, ili možda Put u sumrak, uz Sanjala si da si sretna, kako bi se potpuno iskoristio ovaj jedinstveni ugođaj, no to apsolutno nema nikakve veze – Rundek Cargo Trio ponovno je održao koncert za pamćenje. I ponovno će ga izvesti nekom drugom prilikom. I opet…i opet. Hvala Wine & Bike Tour, bilo je uistinu za prepričavanje i idealno finale ljeta.

Fotografirao: Damir Časar

Setlist pjesama u Erdutu:

  1. Ena
  2. Ruke
  3. Grane smo na vjetru
  4. Uzalud pitaš
  5. Mostovi
  6. Bi mogo da mogu
  7. Ima ih
  8. Makedo
  9. Don Juan
  10. Ay Carmela
  11. Clouds
  12. Apokalipso
  13. Kao da je bilo nekad
  14. Šal od svile
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE