Naziv albuma: Kad? Sad!

Izdavač: Aquarius Records, Spona Records

Datum izdanja: 20. svibnja 2018.

Producent: Mark Mrakovčić

Žanr: Rock, Pop rock

Trajanje: 41:11

Broj pjesama: 11

 

Mel Camino postoje od 2006. godine. Iza sebe imaju veliki broj koncertnih nastupa, tri studijska albuma, brojne videospotove, ali i mijenjanje postava benda. Nekima će možda biti poznati po tome što su nastupali na INmusic festivalu, ili po tome što su odradili ekskluzivan koncert u zagrebačkom zatvoru Remetinec. U trenutnoj su postavi: Zlatko Majsec (vokal); Tomislav Tonković (gitara); Viktor Grabar (gitara); Vid Križanić (bas gitara) te Zoran Smoljanović (bubnjevi). Kako je Zlatko Majsec spomenuo u jednom intervjuu, snimanje je trajalo točno devet mjeseci, a kroz album odiše tematika otuđenosti, straha i sličnim, pomalo depresivnim, problematikama današnjeg modernog društva. S njega je izašlo četiri singla: ”Novo Vrijeme”, ”Terasa”, ”Škvadra” i ”Matoš”.

Upravo singl ”Novo Vrijeme” otvara ovu glazbenu priču albuma ”Kad?! Sad?!”. Lagani uvod na električnim instrumentima i bubnju, na kojeg se nadovezuje vokal zvuči sasvim dobro za otvaranje albuma. Za taj singl je snimljen i vrlo zanimljiv videospot. Što se tiče teksta, upravo tu se pokazuje kreativna strana Zlatka Majseca. Ispitivanje samog sebe u modernom svijetu te potrebito mijenjanje samog sebe poruka je ove pjesme, koja je provučena kroz pozitivnu i veselu pop rock notu. Odmah poslije, ”Vidova”. Umjerenog tempa i teme na klaviru, ali i zbog teksta, podsjetila me malo na strane modernije rock bendove (kao npr. Stereophonics). Recept za mirne kitice i nabrijaniji refren uvijek pali, pa i sad, pa zato dobiva još jedan plus. Iduća, ”Škvadra’‘, sa svojim electro synthpop uvodom i riffovima na gitarama, vraća malo u osamdesete godine prošlog stoljeća, ali opet u nekoj modernoj, novijoj varijanti 21. stoljeća. ”Iz dana u dan” sljedeća je na redu. Lagana gradacija pjesme kulminira na sredini pjesme gdje električna gitara dominira sa svojom dugačkom solažom. Nakon toga, opet se sve vraća u normalu. Sa svojim akustičnim uvodom, ‘‘Matoš” mi se činio da će biti možda malo smirenje nakon ovih eksperimentiranja i nabrijavanja u pjesmama prije, no zapravo je to jedna ala ”U2 – Desire” pjesma, po nekim vlastitim asocijacijama. Na sredini albuma – ‘‘Rulet’‘. No, nažalost, što ju više slušaš, to postaje malo monotona za slušanje. Možda je to zapravo jedini slabiji dio albuma.

Drugi dio albuma i ”Lego Kockice”. Ono što me se odmah dojmilo je intro na sintisajzeru koji kao da je izašao iz neke dječje emisije ili animiranog crtića za mlađe. A nakon nekoliko slušanja pjesma me podsjeća na nešto što bi Pipsi snimili na njihovom prvom albumu. Volim kad se dobro poslože pjesme na albumu, pa odmah nakon nekoliko bržih i nabrijanijih pjesama, dođe jedna umjerenog tempa. ”Svuda oko mene kaos/Ja sam svoga straha taoc” i ”Postajem čovjek kojeg ne volim/Umirem iznutra da preživim”, dijelovi su teksta pjesme koja govori o problemima koje nam naveo još u uvodnom dijelu teksta, u kojem Majsec opisuje problematiku današnjeg čovjeka.  Upravo ta atmosfera teksta kulminira u završnom dijelu pjesme, a kraj me podsjetio, sa svojim efektima, kao da se zatvara crna rupa. ”Svaka oluja” je zapravo slična kao i ”Rulet”, pa nakon nekoliko slušanja dosadi. Pred sam kraj albuma, ”Kolumbo svoje duše’‘. Floydovski molski intro, i mračna atmosfera pjesme, jedan je od vrhunaca albuma. Cijelu glazbenu priču ovog albuma završava s ”Terasom’‘. Ugodno iznenađenje. Čisti prljavi rock odmah udara u glavu. Posjetilo me na zadnju pjesmu  s Turn Blue albuma, The Black Keysa.

Sve u svemu, kad album preslušaš nekoliko puta, a neke pjesme malo više, zaključiš da je ovo jedan od onih albuma kojeg koče samo jedna ili dvije pjesme da bi bio odličan. Zanimljivo je svakako ubacivanje određenih žanrova glazbe koje u teoriji nemaju veze s rockom (tipa synthpop), zatim uvodi nekih pjesama (”Lego kockice”, ”Kolumbo svoje duše”), no nažalost zbog svoje nerijetke neoriginalnosti, moram ga staviti u onaj ”glazbeni odjel” domaćih albuma koje poslušaš samo jednom ili nekoliko puta i to je to.

 

  1. Novo Vrijeme
  2. Vidova
  3. Škvadra
  4. Iz dana u dan
  5. Matoš
  6. Rulet
  7. Lego kockice
  8. Crno crni svijet
  9. Svala oluja
  10. Kolumbo svoje duše
  11. Terasa

 

75%
75%
  • 7.5
  • User Ratings (3 Votes)
    7.3
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE