Metropola će, počevši od ovog vikenda 14. travnja pa sve do 27. uživati u uzbudljivoj zvučnoj instalaciji modernog švicarskog umjetnika Zimouna. Za njegova djela prostor je od ključne važnosti, a kao sljedeća arhitektonska rekonstrukcija poslužiti će Pogon Jedinstvo.

Za ovog umjetnika svjetskog glasa glavna karakteristika su site-specific instalacije velikih dimenzija. U Zagreb donosi svoje najnovije djelo, dvadesetmetarski zvučni zid, koji će u pokretu ispuniti kompletnu dvoranu Pogona Jedinstvo. Ovaj  prostor na Savskom nasipu sa svojom poviješću, industrijskim karakterom i složenim akustičkim obilježjima poslužili su Zimounu kao inspiracija.

Zanimljiva stavka kod mladog Švicarca je što iz zvuka stvara pravu čaroliju. Radi se o formu koja uz arhitektonske preinake definira prostor te svim posjetiteljima pruža jedinstveno iskustvo. U njegovim se djelima koriste svakojaki materijali, pa tako od kartonskih kutija i pamučnih kugli, ovdje možemo vidjeti i plastične vrećice, žice, motore pa čak i ventilatore. Naizgled jednostavni elemnti u rukama Zimouna formiraju se u orkestralne zvukove.

Kako bi iz prve ruke saznali što se to sve sprema od ove subote, virtualno smo potrčali do Pogona Jedinstvo gdje smo zatekli jednu od voditeljica Galerije Močvara, Enu Hodžić s kojom smo popričali u vezi svega što nas i vas tamo čeka.

Ena Hodžić

Dobar i ugodan Vam dan. Evo, povod ovoga razgovora je zvučna instalacija Zimouna koja počinje ovoga vikenda. Tko je koga povukao za rukav da se ovakvo nešto dogodi u Zagrebu?

Izložba Zimounove instalacije u Pogonu Jedinstvo dio je programa Galerije Močvara koji je posvećen zvuku u suvremenoj umjetnosti, a kojeg zajedno organiziraju Udruženje za razvoj kulture „URK“, Klub Močvara i KONTEJNER. Ovo je najveća izložba koju smo do sada organizirali u sklopu ovog programa kojeg kustoski vodimo od 2011. godine, a počeli smo ju dogovarati 2013. – prije 5 godina. Taj proces je bio stvarno dug, i na momente mukotrpan, jer ovakva jedna instalacija zahtjeva velike produkcijske resurse. Tako da dugo nismo bili sigurni da li možemo ovu instalaciju realizirati. No uspjeli smo, i jako smo sretni što u Zagrebu možemo predstaviti jednog tako poznatog i kvalitetnog umjetnika.

Pročitao sam kako će ova instalacija biti posebno dizajnirana samo za prostor Pogona Jedinstvo. Jesu li njegove postave uvijek ovako unikatne ovisno u prostoru gdje se prezentiraju?

Zimoun inače radi svoje instalacije uzimajući u obzir karakteristike prostora u kojemu izlaže – one su dakle gotovo uvijek „site-specific“, dizajnirane i producirane baš za taj određeni prostor. To je slučaj sada i s Pogonom Jedinstvo. Može se zato reći da je instalacija na neki način unikatna, jer se u ovom obliku neće nigdje drugdje ponoviti, niti je ikad prije bila izlagana. Drago nam je da izlažemo instalaciju koja se na neki način bavi tim prostorom upravo u trenutku kad Jedinstvo čeka svoju arhitektonsku rekonstrukciju. Čini nam se da na taj način dodatno obilježavamo značenje tog prostora za rad udruge KONTEJNER kao kustoskog kolektiva koji je mnoge svoje projekte realizirao u Jedinstvu, ali i za cijelu nezavisnu kulturnu scenu koja je uz Jedinstvo vezana.

To znači da je sam Zimoun već posjetio Pogon Jedinstvo i dobio sliku u glavi gdje i kako postaviti cijelu konstrukciju?

Zimoun je prije dvije godine prvi put posjetio Zagreb, i tada smo ga odveli i u Jedinstvo. Bio je jako inspiriran tim prostorom, i tada smo definitivno odlučili da ćemo dati sve od sebe da ovu izložbu realiziramo. Ideja se od tada razvijala, a konstrukciju je osmislio u zadnjih godinu dana, kada smo krenuli ozbiljno u produkciju instalacije.

Možemo li dobiti djelomičan uvid u nacrte Zimounovih instalacija? Koje će se sve vrste materijala koristiti u zagrebačkoj premijeri?

Svi dosadašnji Zimounovi radovi mogu se pogledati na njegovoj web stranici  i vimeo kanalu . Za zagrebačku instalaciju Zimoun će koristiti krhki bijeli papir, istosmjerne motore i tanke žičane niti koje će proizvoditi pokret i zvuk u kontaktu s papirom. Instalacija će biti preko 22 m dužine, i rezultat je dugog perioda prototipiranja, ispitivanja svojstva materijala i zvuka, izrade modela i eksperimentiranja. Čak i za vrijeme postava taj proces eksperimentiranja još uvijek traje, tako da se može reći da na neki način instalacija izrasta dijelom i organski, iz samog prostora i njegovih karakteristika koje određuju njezinu formu.

Kako bi se u nekom dubljem kontekstu opisala njegova djela? Čini mi se kao da uz pomoć zvuka oživljava pojedini materijal/predmete i daje im neku drugu formu, možda čak i onu prirodnu, sve mi nekako vuče na vjetar ili valove.

Kao i sve Zimounove instalacije, i ova je prepoznatljiva po nizanju jednog identičnog elementa. Ta uniformiranost ističe slučajnost i nepredvidivo ponašanje koje sustav instalacije stvara pokretom i zvukom. Zbog te slučajnosti instalacija djeluje organski, kao neki živi organizam, i tu stvarno je ključna ta veza s prirodom. Zvuk njegovih instalacija često podsjeća na prirodu, ekosisteme, rojenje. Bitno je naglasiti da Zimoun svojim instalacijama redefinira karakteristike prostora, a koristi najčešće mehaničku, analognu tehnologiju. Taj zvuk generiran je iz pokreta i predodređen svojstvima materijala koji se koristi. Složeni ritmovi koje time postiže imaju tu neku zaigranost, poput rojeva životinja ili raznih fenomena u prirodi.

Onda zaključujemo da se radi o spojevima umjetnosti, znanosti i tehnologije?

Ne radi se o tipičnom spoju znanosti, umjetnosti i tehnologije u smislu da se koriste određene znanstvene metode u samom radu, ili da se naglašava neki izrazito tehnološki aspekt instalacije, ali je bitan interdisciplinarni i istraživački pristup koji je važan za to umjetničko područje. U tom smislu Zimounova instalacije obuhvaća područje arhitekture, dizajna, zvuka, vizualnih umjetnosti, a proces tijekom kojeg je nastala je istraživački i u tom smislu možemo reći da reflektira ne samo estetski nego i eksperimentalan pristup.

Iako se na prvu za događaj ovakvog tipa može reći da je zvuk u prvome planu, čini mi se da je ovo i oku zanimljivo.

Zimoun sam uvijek naglašava da je zvuk smo jedan dio doživljaja njegovih radova. Tu je i forma, odnosi proporcija, taktilnost materijala, čak i mirisi, budući da su materijali koje koristi obično prirodni. On sam rijetko daje interpretacije svojih radova i voli dati prednost doživljaju samog posjetitelja, njegovoj vlastitoj interpretaciji i iskustvu. No ne radi se o konceptualnoj, hermetičnoj umjetnosti, i publika velikom većinom Zimounove instalacije doista doživi neposredno i intuitivno, kako je umjetnik to i zamislio.

Imate li za kraj kakvu poruku za sve one koji su u nedoumici žele li biti dio ovog zanimljivog koncepta?

Pozvali bi sve na otvorenje izložbe 14.4. u 20.00 h u Pogon Jedinstvo, ili da nam se pridruže u neki od drugih termina, budući da izložba ostaje otvorena do 27.4., svaki dan od 12:00 do 20:00 h. Uz izložbu imamo i popratni program nazvan „Nove zvučne perspektive“ koji uključuje hrvatske audio umjetnike/inženjere: Miodraga Gladovića, Andru Giunia i Miroslava Piškulića kao mentore, i studente zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Oni će 25.4. u 20:00 h u maloj dvorani Pogona Jedinstvo izvesti koncert/performans na temu Zimounove instalacije. Nadamo se da će sve potencijalne nedoumice nestati i da će svi zainteresirani posjetiti Jedinstvo i uživati s nama u ovom događaju.

Ovaj posjet velikog umjetnika u svim danima naplaćuje se 20 kuna, dok za studente, umirovljenike, nezaposlene i djecu cijena s popustom iznosi svega 10 kuna.

Službeni FB event pogledajte OVDJE.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE