Ljudi na Balkanu vole cajke. Taj melos, povijesno ukorijenjen u ove prostore, nekako im je prirodno urođen. Ako sam u to sumnjao i ako sam si odbijao to priznati, demantij sam doživio u ponedjeljak.

Naime, u zagrebačkom Pogonu jedinstvu, katastrofalno neiskorištenom koncertnom prostoru, gostovali su nizozemski Turci, psihodeličari iz sastava Altin Güna. Uvelike mi je ovaj koncert bio očekivan još od trenutka kada sam vidio da je najavljen njihov nastup u ljubljanskom Kinu Šiški. Nekim čudom, omašio sam najavu za Zagreb, koncerta iza kojeg stoji ekipa iza hvaljenog Velvet festivala. Tek sam početkom srpnja naletio na informaciju da će doći i u Zagreb, nekoliko dana prije nego je sličan izvođač (istanbulski Lalalar) rasplesao KSET. Čari Altin Güna kriju se u tome da njihov eklektični koktel insutrmenata podsjeća na bilo što s predznakom -folk, s ovih prostora. Kad to zamaskiraš folk psihodelijom zemlje čiji jezik ne poznaješ, možeš i dalje glumiti da si prosvjećeni alternativac.

FOTO: Luka Antunac

U svakom slučaju, dobra je za raznolikost scene vijest da je jedan takav, po popularnosti i utjecaju brzorastući bend, odlučio na svoju turneju dodati i Zagreb. Na tome treba čestitati organizaciji, koja je prepoznala trenutak i omogućila Zagrepčanima jedan od najboljih koncerata godine. Možda ne jedan od najvećih, ali po mom skromnom mišljenju, jedan od najboljih i najaktivnijih.

Rijetko tko je mogao prostore Pogona jedinstvno napustiti nezadovoljan. Prije nego je šesteročlani sastav iz Amsterdama uopće kročio na binu, publiku je svojim pomno odabranim miksom ex-Yu glazbe u rasponu od pedesetih do devetesetih prodrmao Peđa Radović. Za one koji nisu upoznati s marljivim likom i djelom ovog velikog diggera i selektora glazbe bivše države, bit će dovoljno preusmjeravanje na njegov YT kanal.

FOTO: Luka Antunac

Komentirao sam s kolegom fotografom kako ne bih imao ništa protiv ni da Peđa Radović održi standalone DJ set sa svojom probranom selekcijom najboljih funkerica, a nije da ih Juga nije imala. On je zagrijavao publiku prije i poslije jednoipolsatnog koncerta glavnih zvijezda večeri, a čiji plesnjak je započeo ravno u 21:15h.

Što reći za koncerrt u kojem nisu vidio jednu statičnu osobu, a da mi je pritom teže izreći, napisati ili uopće upamtiti ime pjesama? Altin Gün su za mene uvijek bili senzacija u kojoj bih uživao (što je možda pogrešno) kao u nekakvoj ugodnom background glazbi. Njihov nastup uživo, kolektivna atmosfera koju kreiraju, potpuna je antiteza konzumiranja njihove glazbe na koju sam navikao. Upravo iz tog razloga, live nastupi mi i jesu lakmus papir prema kojem osobno razdvajam dobre od manje dobrih bendova i izvođača.

FOTO: Luka Antunac

Red njihovih pjesama koje već otprije odzvanjaju ušima, red pjesama s albuma koji tek treba izaći nagodinu, kao i red obrada kultnih izvođača anatolskog rocka (podžanra turske psihodelije iz 60-ih i 70-ih), bio je odličan recept za prodrmati sve prisutne na učmalo kišni početak radnog tjedna.

Zaista, radilo se o jednom od boljih koncerata, što su prepoznali i posjetitelji koji su rasprodali Pogon jedinstvo pa je odlazak po pivo ili WC predstavljao pravu odiseju. I dok mi je to u jednom trenutku bila smetnja, u drugom sam sam sebi pojasnio kako je to jedna od čari odlaska na koncert. Bez nje u toj formi bi možda bilo lakše, ali – svi smo već naviknuti na to. Nakon ovih komplimenata, koje zaista mislim, usmjerenih ka bendu i organizaciji na uopće njihovom dovođenju, red bi bio reć i stvari koje bi trebalo popraviti. Prvo, fotografima bi trebao biti omogućen pristup u foto-pitu. Guranje kroz publiku s (polu)profesionalnim, uglavnom relativno skupim fotićem, nije nimalo zanimljiv posao. Drugo i posljednje, light show. Koliko je na trenutke bio dobar i prigodan, toliko je na trenutke mogao izazvati epilepsiju. Shvaćam, radi se o koncertu psyche-folk grupe i na to sam ulaskom na koncert pristao, ali čak i prije nego su uopće stigli na binu, muveri nisu bili programirani da se pomiču pa je jedan dio prostora u prednjim redovima bio prazan jer je svjetlo bez pomaka pucalo direktno u face ljudi, i na momente je bilo prenisko postavljeno.

FOTO: Luka Antunac

U svakom slučaju, zanemarite ove pokušaje konstruktivnih kritika – koncert Altin Güna bio je zaista odličan i sve pohvale idu ekipi Velveta zbog odvažnosti da se ovaj koncert odigra. Do sljedeće prigode!

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE