Prvi ovogodišnji MIMO koncert započeo je u jazz ambijentu.

Oprostili smo se s bendovima iz 2017. i ušli u večer prozvanu “Novim putevima jazza ili putevima novog jazza“. Dva mlada, ali itekako ambiciozna benda pokazali su svoju ljubav prema jazz glazbi, a prvi od njih je bio projekt SPIRITUAL MARKET pod budnim okom Vedrana Ružića.

Foto: M^3/Matej Čelar

Ovo im je 21. koncert, a otvorili su ga Ružićevom poznatom skladbom Eternel Etudiant (šaljivog prijevoda „Vječni Student“) kako bi uveli publiku u ovu večer jazza. Odabrali su ovu jer, kako i sami kažu, „lijepo uvodi slušatelja“ i nadovezuje se na ostatak njihove izvedbe. Po završetku skladbe, najavili su kako slijedi uvid u Ružićev projekt SPIRITUAL MARKET – prvi jazz film u Hrvatskoj. Potaknut pričom o Marku Polu i njegovim putovanjem, film spaja jazz glazbu i filmsku umjetnost u projekt koji su ostvarili Ružić, John Kardum i Ira Tomić zajedno s mnogim drugima. Nijemi crno-bijeli film snimljen isključivo u Hrvatskoj glazbeno su pratili Ružić na kontrabasu, Mario Bočić na saksofonu, Adriano Bernobić na bubnjevima te Pavle Miljenović na gitari – i štaki. Naime, sinoć je povrijedio gležanj, no usprkos tome, došepao je do dvorane Gorgona zagrebačkog MSU-a i odradio koncert.

Foto: M^3/Matej Čelar

Malo više o samom projektu SPIRITUAL MARKET u radijskoj pauzi govorili su i sami Kardum i Tomić. Proputovali su cijelu Hrvatsku u potrazi za najatraktivnijim lokacijama, a crno-bijeli film odabrali su upravo zbog njegove simboličke posebnosti. Tomić je dodala kako iako je glazba prvotno skladana, a zatim je rađen film, sada se dogodio obrat – bend gleda film i usklađuje se prema njemu. U radijskoj pauzi govorio je i Branko Kostelnik, koji je primijetio kako projekt nije napravljen samo „l’Art pour l’Art“  već se u njemu osjeti srce i duša i samog Ružića. Pohvalio je i MIMO i naveo kako je MSU pravi prostor baš za ovakve projekte. I Emanuela Tomino prisustvovala je razgovoru, komentirajući između ostalog i slijedeći bend – B’s FUNstallation, točnije, unikatnost njihovog omota albuma.

Foto: M^3/Matej Čelar

B’s FUNstallation okupljen je pod krilom Zvonimira Bajevića u proljeće 2012. Ovo im nije prvi put da nastupaju s Ružićem. Ljetos su se sreli i na festivalu Jazz is Back! BP, a večeras i dijele neke glazbenike. Mario Bočić na saksofonu, te Adriano Bernobić na bubnjevima pridružili su se kolegama glazbenicima i kroz sasvim drugačiji zvuk prikazali još jedno lice jazza. Od nostalgičnih stvari, do energičnih gdje je svaki instrument dobio svojih pet minuta. Kažu da nisu imali tremu, ali da im je ovaj koncert, kao i svaki dosad, mnogo značio i definitivno ostao u lijepom sjećanju.

Ovdje možete poslušati i snimku razgovora:

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE