Uvijek mali kafići imaju određenu dozu osjećaja domaćinstva i topline. I zbog toga, ali i zbog tri sjajna benda, ovaj vikend u vinkovačkom Walkowu bio je genijalan – prepun neke analognosti 80-ih.

Iako Walkow kao Walkow ne radi već par godina, prostor je otvoren barem na kratko, barem da se nekoliko desetaka istomišljenika okupi za vikend, popije koju cugu, pogleda izložbu i uživa u dobrim melodijama. Već pri samom dolasku pred prostor dočekao me poveliki broj ljudi iz Osijeka, Đakova i Vinkovaca, a sve to povodom dvodnevne umjetničke manifestacije pod nazivom ŠouŠouŠou. Prvo izdanje ovog događaja prošlo je i više nego dobro, ugodna atmosfera nije jenjavala ni sekunde, a bendovi su dali sve od sebe – nastupali su iz petnih žila.

Foto: Saša Silika

Kako je najavljeno, tako je i odrađeno. Početak svirke zakazan za 21 h poštovao se u maniri švicarskog sata, a svaki bend imao je odvojeno otprilike sat vremena za nastup. Dog’s Beach, zagrebački psihodelični kolektiv, već je dobrano svirao u trenucima mog dolaska. Razglas koji je bio na vrhuncu za jedan prostor poput Walkowa pružio je publici pravu malu oazu dobrog zvuka, a dečki su kroz sat vremena nastupa svirali svoj album prvijenac Honolulu uz stvari poput Lenija Do Mora, Prazan Hod itd. Iako studijski slušano zvuče kao kopija Mac DeMarca, uživo stvari funkcioniraju puno bolje. Bend je izvrsno usviran, instrumentalno potkovan i prepun onih valovitih melodija u stilu 80-ih. Dodatna zanimljivost vezana uz ovaj bend je da su dio likovno-umjetničkog kolektiva Artu Ditu.

Foto: Saša Silika

Idući na redu – Harvo Jay. Trojac iz Osijeka izdali su svoj album Sok od agonije početkom ove godine i dokazali kako se u Osijeku nešto rađa i stvara i da nije Osijek takav kako se inače priča o njemu. Kroz sat vremena napravili su energični presjek albuma uz pjesme poput Zapad, Tvornice itd., a vjerna ekipa fanova u prvim redovima u pojedinim trenucima ležala je i na podu, valjajući se pod stalcima za mikrofone. Pravi mali raj. Dim od cigareta, jeftino pivo, lokalna svirka i sve je moguće te večeri. Rakija koja se dijelila na ulazu za dobrodošlicu nagnala je neke aktere da budu dobrodošli i više puta, a cijena svih piva od 10 kn dodatno je zagrijala atmosferu. Nećemo ni pričat o nikakvim žanrovima ovdje, nema smisla, jednostavno se radi o dobroj glazbi i to je sve što nam treba. Dečki iz Harvo Jay-a su sve bolji i bolji i samo neka perjaju!

Foto: Alen Alilović

Pauze između svirki nisu bile ni pretjerano dugačke s obzirom da svaki bend ima dosta opreme za uštimavanje – pogotovo Svemirko. Nakon nekih 15 minuta pauze počinje nastup ovog zagrebačkog kolektiva koji je nastao kao samostalni projekt Marka Vukovića, momka iz Đakova koji se prije skrivao pod drugim umjetničkim imenima poput Kimekai i Nikonar. Svemirkova Vanilija, album prvijenac, odjeknula je ovim prostorima ko žuta štampa pa ga je čak i vrtio poznati svjetski radio KEXP. Svemirko zvuči iznenađujuće dobro uživo. Znao sam da ne može biti uopće loše, ali da može tako dobro zvučati – to nisam očekivao. Bend je odlično ‘ukucan’ i povezan s kozmosom, za što je zaslužan gitarist Tomislav Đudarić koji je na početku svirke odradio ceremoniju/performans povezivanja s kozmosom. Neke pjesme, poput Tajne svemira, zvuče puno bolje uživo nego studijski zahvaljujući određenim improvizacijama i promjenama tempa. Svemirko je izveo stvari poput Žena od vanilije, Vrati mi se još jedanput, Sa svog balkona, Možda nisam dobar, Zbogom proleteri itd. – manje-više cijelu Vaniliju. Izvanredan nastup i jako dobar glazbeni kolektiv vrijedan veće pažnje u ovim podnebljima.

Foto: Saša Silika

ŠouŠouŠou je zabavna i kreativna mala manifestacija koja svakako zaslužuje svoj nastavak – i ja mu se veselim i vraćam se nagodinu svakako. Walkow se pokazao kao super simpatičan prostor za ovakvu vrstu događanja. Kratko, jasno, jednostavno. Možda su to riječi koje najbolje opisuju subotnju večer u Vinkovcima. I neka se takve subotnje, i sve ostale, večeri u Vinkovcima nastave. Ja im se iskreno veselim!

Cijelu fotogaleriju Ante Alilovića možete pogledati na sljedećem linku.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE