Kada govorimo o ženskom kantautorskom valu u Hrvatskoj onda je Zvonka Obajdin jedna od začetnica.

Kantautorica i glazbenica Zvonka Obajdin poznata je i po vlastitom bendu Svemir koji je djelovao do 2021. godine, te radu u bendu Rebel Star, kao klavijaturistica i prateći vokal.  Nakon nekoliko godina autorskog poluzatišja vraća se na kantautorsku scenu novim i specifičnim projektom libertybell. U pitanju je svojevrstan poligon za istraživanje vlastite kreativnosti povezivanjem kantautorstva s pisanjem dnevnika. Libertybell se imenom naslanja na njezin bivši blog, a s kojim se odvažila na putovanje zvano glazba i kantautorstvo. Nakon 18 godina ponovno se vraća ovoj formi, tako da će se libertybell moći i slušati i čitati

Foto: Marina Uzelac

Prva pjesma u sklopu libertybella zove se „Tako se prelazi pustinja“, a inspirirana je jednom epizodom slavnog stripa „Sandman“ koja se u originalu zove „Soft Places“ i prati putovanje mladog Marka Pola preko pustinje Taklamakan u Kini. Zvonka se za ovu prigodu uputila hrvatskom kamenom pustinjom, odnosno stazom „Život na Marsu“ koja se nalazi na Pagu, a upravo njezini prekrasni krajolici podsjećaju na traženje vlastitog sebe, odnosno svojih kreativnih horizonata. Skoro sedamminutno glazbeno putovanje Zvonke Obajdin započinje uz dva instrumenta, vokal i klavir koji polako prerastaju u psihodelični rasplet kojim vlada gitara sa sliderom podsjećajući nas na pinkfloydovski duge varijacije na temu prolaska vremena. Cijelu priču je kroz spot ispričala talentirana Marina Uzelac.  

„18 godina nakon što sam pokrenula blog libertybell ponovno se vraćam toj formi i pitam se pišem li za sebe ili za (zamišljenog) čitatelja, odnosno kako na pisanje utječe spoznaja da mi čitatelj može, ako želi, on-line odgovoriti ili komentirati na napisano. Ujedno, zašto nešto lakše mogu podijeliti napismeno s nepoznatim ljudima, a ne mogu uživo s prijateljima? Tako se osim izlaska prve pjesme libertybell javlja ponovno i kao blog“, kaže Zvonka koja potpisuje glazbu i tekst pjesme, dok je na aranžmanu radila s Dimitrijem Petrovićem Mišom. Ujedno, Dimitrij je radio produkciju, miks i master u Studiju Radost. Zvonka je na pjesmi svirala klavijature i sintesajzere, bas gitaru je svirao Ivan Ščapec, a Dimitrij stoji iza bubnjeva, gitare i pratećih vokala. 

Lbertybell nije samo glazba, kao što nije samo niti dnevnik čitanja, libertybell je izravna veza s vlastitim tokom misli koji povezuje svijet apstrakcije i svijet pojma i riječi. Stoga posjetite njezin blog https://rutvica.wordpress.com/ i pogledajte spot:

Izdavač pjesme „Tako se prelazi pustinja“ je Mast produkcija.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE