U srijedu, 4.10., u Močvaru dolaze značajni slovenski kantautor Niko Novak te mladi zagrebački kantautor Vilim Mance.

Drugi imaju Leonarda Cohena i Nicka Cavea, mi imamo Niku Novaka.” Tom rečenicom koju smo preuzeli iz jedne najave Novakovog koncerta u ljubljanskoj Gali Hali, najbolje se opisuje što to svira Niko Novak i koji mu je status u Sloveniji. On je jedan od najvažnijih slovenskih kantautora koji je na sceni prisutan već godinama, a koji dolazi u Močvaru promovirati svoj posljednji album “Ambition To Help Is A Killer”. Njegov specifični bariton ostavlja slušatelje bez daha, a uz Cohena i Cavea, neizbježne su i usporedbe s Markom Laneganom čije izvedbe u sebi prizivaju i Novakove pjesme.

Niko Novak glazbom se počeo baviti u bendovima Dicky B. Hardi i Duo Incurabili, a nakon što je jedan dio života proveo u Berlinu gdje je počeo kantautorsku karijeru. Pjesme piše na engleskom jeziku, a njegov nastup je mješavina pjevanja, pripovijedanja, ali i dramske izvedbe. Ponekad se čini kao da Novakovi nastupi nisu koncerti nego intimno predstavljanje njegove poezije.

Novakovi nastupi u Sloveniji redovno su dobro posjećeni, a sada ga ima priliku upoznati i Močvarina publika te otkriti zašto ga u susjednoj državi časte tolikim epitetima.

“If you’re fed up with the prettily pointless, the garishly glittering, the baubles and modern-day soulless, sweat-factory bric-a-brac, Niko Novak has come to release you from any semblance of cloying, sickly-sweet hopefulness. No, Niko Novak has come to you from the darkness, the one that resides in yourself.” IndieRepublik.com

“His dark and haunting voice tells reflections and stories that are sung over the minimalistic strumming on his electric bass guitar. His stripped-back music with his deep haunting vocals reminds us of greats like Leonard Cohen, Bill Callahan or Michael Gira.” PsychedelicBabyMag.com

Uz Niku, u srijedu će nastupiti i Vilim Mance. Vilim je novo ime na zagrebačkoj kantautorskoj sceni. Piše lo-fi akustične pjesme na tragu Dylana i Cohena. Dosad je izdao dva albuma, “Bedroom Folk” i “Cheerful Love Songs” te EP “Arrival & Departure”. Do sada je gostovao na VIDA “Nevidljivi uživo” podcastu, HRT-u i OTV-u, a uskoro ćemo ga imati prilike čuti i u Močvari s njegovim prvim nastupom uživo. U razgovoru s Vilimom pitali smo kako bi on najbolje sročio poziv za ovaj događaj ispunjen poezijom i laganim tonovima na što je spremno odgovorio “Dođite u srijedu u Močvaru slušati super glazbu i popit koju pivu, da nam se čelo žari i vjeđe pote, da umremo zajedno od ljepote”.

Upad u pretprodaji iznosi 6,00 € dok će na dan događanja iznositi 8 €. Više informacija možete pratiti i na službenom Facebook eventu. Vidimo se!

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE