Dostava zvuka jučer je u Vintage Industrial Bar, nakon prethodne odgode zbog reperove bolesti i pandemije, konačno dostavila tvrdi zvuk boom bapa velikog Taliba Kwelija.

Kweli, koji je na sceni od kraja – za boom bap rap – slavnih 90-ih, dio je dvojca Black Star zajedno s kolegom Mos Defom. Unazad 20-ak godina, Kweli se poprilično isprofilirao kao solo izvođač putem svojih izdavačkih kuća i kolaboracijskih projekata s poznatim imenima kao što su Kanye West, Pharrell, Kendrick Lamar i drugi. Osim toga, njegova solo karijera broji osam albuma, ali i nekolicinu kolaboracijskih albuma – što s Mos Defom, ali i s producentima Madlibom 9th Wonderom te reperima Styles P, Hi-TekDiamond D. Posljednjih se godina Talib Kweli pozicionirao i kao aktivist, stoga me nije iznenadilo čuti parolne povike u znak podrške pravima Afroamerikanaca u SAD-u te aktivne borbe za iste.

FOTO: Luka Antunac

Njegov koncert ujedno je bio svojevrsna proslava 50 godina hip-hopa, odnosno rapa kao njegove glazbene ruke, budući da je ovo bio jedan od najvećih rap koncerata u Hrvatskoj u posljednje vrijeme. Inače, rođendan rapa obilježava se 11. kolovoza, na datum kad je DJ Kool Herc 1973. godine napravio blokovski party u Brooklynu.

Koncert je krenuo s čekanjem od 45 minuta, što je u početku bilo iritirajuće, no kasnije sam se saživio s potrebom da nakon nekog vremena čujem pjesme koje sam nekada imao na repeat dok je DJ Phat Phillie vrtio za zagrijavanje. Podsjetilo me to nakratko na neke od izdanje Blackout rođendanskih partyja koje sam imao priliku doživjeti u posljednjih 10 godina. Nakon nekog vremena, stigao je i Kwelijev DJ koji je također nakon nekog vremena ostao bez ideja kako ga dozvati na pozornicu, a sve to je palo u vodu kada se Kweli napokon pojavio i – krenuo repati.

Bio je to jedan suveren nastup kroz nešto manje od sat vremena u kojem je on izveo neke od svojih najvećih uspješnica, pozdravljao kolege i kolaboratore, hypeao publiku, zatim je govorio više o stanju u SAD-u, ali je pronašao vremena da se pomalo zafrkava s publikom pa je bio jedan simpatičan trenutak kad je ‘napao’ jednog od posjetitelja iz prvih redova s obzirom na to da je ovaj u tom trenutku nešto tipkao po mobitelu.

FOTO: Luka Antunac

Nemam potrebu izdvajati pjesme koje je izvodio jer se radilo o presjeku solo karijere, pjesama s Madlibom kao i Black Starovih hitova koji su, čini mi se, polučile najveću povratnu reakciju posjetitelja koji su ispunili čitavi Vintage koji je bio grotlo znoja i pare, što je u više navrata komentirao i sam reper. Nakon jednog lažnog odlaska s pozornice, Kweli se vratio, odrepao još dvije stvari, da bi potom on preuzeo ulogu DJ-a te je dobrih pola sata puštao sve stare, dobre rap hitove – mnoge od nekih koje sam zaboravio da su ikada postojale koliko su otišle u vlastiit oblivion.

Ono što mogu reći kao nekakav zaključak ovog šturog izvještaja – jer i event je u konačnici bio nešto kraći od 2h, ubrojimo li tu početna zagrijavanja i zaključno nizanje hitova – jest da je nekoj mlađoj verziji mene, inkarniranoj u današnjem starijem, gunđavom-zbog-koncerta-srijedom-Marku, ipak drago što sam svjedočio ovom koncertu i na tome hvala Dostavi zvuka. Veselimo se idući priredbama.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE