Drugo izdanje Bear Stone festivala privuklo raznoliku publiku prekrasnom lokacijom, odličnim bendovima i dobrim starim prizvukom stonera i psihodelije. Church of the Cosmic Skull i Mothers Cake kao apsolutni bangeri.

U petak nakon posla, nema ljepše energije nego nakon radnog tjedna ubaciti šator u auto i zaputiti se na festival. Iako je ovo tek druga godina organizacije Bear Stone festivala, koji je posvećen žestokom stoneru i bendovima psihodeličnog prizvuka, moramo priznati da je line up obećavao. Odlazeći sve dalje od većih i manjih naselja, očekivano je da će signal na mobitelu donekle izostati – što nas dovodi do prve specifičnosti ovog festivala – digitalna izolacija.

Mother’s Cake; FOTO: Luka Antunac

Prekrasna lokacija i digitalna izolacija

Festival je smješten u blizini Slunja, pored Mrežince na istoj lokaciji kao i sada već poznati i nešto veći psy trance festival Mo:Dem iliti Momento Demento. Pri dolasku signal na mobitelu je potpuno nestao, što nije rijetko kada idete na izdvojene festivale gdje se ipak tu i tamo nađe signal. Ovdje, to nije slučaj. Jedino mjesto gdje možete uhvatiti signal vas čeka na brdu te se, pomalo poetski, morate pošteno potruditi kako bi obavili taj poziv ili poslali tu poruku. Nažalost, ovaj put je bio rezerviran za sve one koji nisu unaprijed skinuli digitalne ulaznice na mobitel s maila. U svijetu punom notifikacija, mailova i poruka bilo je lijepo zaboraviti na mobitel dok se pleše, skače, izležava ili samo chilla uz rijeku. Također nas je podsjetilo kako je to izgubiti ekipu na festivalu. Našom srećom, prostor festivala je još uvijek dovoljno mal da ovo nije tako veliki problem.

Bear Stone Festival; FOTO: Luka Antunac

U parking/camping dijelu festivala nas je dočekala očekivano dobra atmosfera i hladna đakovačka rakija. Ono što je bila pomalo nesretna okolnost jest dosta ran početak satnice u petak te smo nažalost propustili nastup Cojones kojemu smo se veselili. Ipak, iz druge ruke saznajemo da je bend oduševio te ih potičemo da rade češće svirke jer publike ne nedostaje. Iako nas je ne baš nedavno pokošeni teren malo iznenadio u kampu, nešto veći propust je bio broj wc-a u kampu. Njih ravno osam je bilo namijenjeno za sve posjetitelje koji su digli svoje šatore u kampu. Kako je bilo i za očekivati ovo je rezultiralo odlaskom na wc svugdje osim u, pogađate, wc. Pa ovim putem potičemo organizatore koji možda nisu očekivali toliko kampera da se za sljedeći put malo bolje naoružaju infrastrukturom u kampu.

Jammin’ preko dana, kaos preko noći

Ipak, ništa nam nije moglo zasmetati da preko dana uživamo kraj Mrežnice te se okupamo u hladnoj rijeci za koju su procjene temperature varirale između 12, 15 i “hladno u pi*du materinu” stupnjeva. Savršen način da razbudimo tijelo od noći prije i otvorimo limenku “Bear stone” piva čija je limenka prekrasnog dizajna vikala “suvenir”. Izležavanje uz knjigu, razgovor i slušanje jam sessiona je bio odličan način za provesti popodne.

Umjesto uobičajenih DJ-eva preko dana, jam pozornica je omogućila bilo kojem posjetitelju da se popne na pozornicu s poznatim ili puno češće nepoznatim ljudima i stvori nešto novo. Neki novonastali sastavi su uistinu impresionirali ne samo umijećem nego naslanjanjem jedni na druge i flow stanjem uma. Bilo je tu čistog stonera, prizvuka bluza, psihodelije ali i scratchinga ploča i raznih efekata na klavijaturama.

Sector 7G; FOTO: Luka Antunac

Poseban doprinos festivalu napravili su umjetnici koji su postali dio ovogodišnje Bear Stone obitelji. Tu je Sector 7G – kolektiv koji je bio zadužen za vizualizacije koje su pratile bendove te činile skulpture još zanimljivijima. S ekipom iz Sectora smo nedavno proveli i zanimljiv intervju u kojemu su nam otkrili više o sebi i zanatu.

Drugi umjetnici čija su djela dali posebnu estetiku festivalu i privukla me po samom dolasku su dečki poznati kao LGNJ (@lgnj_graphics) i Cao (@cao_oac). Pričali smo s LGNJ dijelom dua, odnosno Nadanom Sarvan. Obojica su dio Zero Five Tattoo studija u Zagrebu. Osim tetoviranja, bave se ilustracijama u kojima smo uživali na festivalu, a koje smo mogli uzeti kao print za okvir ili u obliku printa na majici. Ova prilika se nije mogla propustiti. Osim toga, surađuju s bendovima za “art” dio albuma i plakata te svakako preporučamo da bacite oko na njihove radove. Na Bear Stone su stigli po prepoznatljivoj estetici koja se savršeno uklopila u festival gdje su prvi puta

Dojmovi za sada super, uživamo u opuštenoj atmosferi, odličnim bendovima, a organizatori od nas imaju pet plus!
Nadan Sarvan

Line up vrijedan pažnje

Iako po samom imenu “Bear Stone” možda očekujemo isključivo stoner glazbu, daleko je to od raznolikosti koju smo doživjeli kroz dva dana njihanja, đuskanja i skakanja. Prvi dan nas je po nešto kasnijem ulasku u prostor festivala dočekao žestoki “Conan“. Možda i najžešći bend na festivalu bio je odlična uvertira u atmosferu raspoloženih ljubitelja stoner metala. U šali smo rekli kako Conan podsjeća ne stoner Slayer jer pjevač vizualno baca na Toma Arayu, makar nama u tom trenutku. Nakon ratnika pustolova na pozornicu se popeo “Orange Goblin” koji nas je od bendova prve večeri najviše oduševio. Osim energičnog nastupa, covera Motorheada, izmjena žestokih i manje žestokih dionica, reakcija publike na bend je bila odlična. Također se se moglo primijetiti kako ima dosta (novopečenih) fanova Goblina, a bend je obećao ponovno se vratiti u Hrvatsku. Za kraj prvog dana tu su “Alunah” predvođeni ženskim vokalom. Iako se nisu toliko istaknuli kao neki drugi bendovi ovaj festival, pružili su sasvim solidnu svirku i pomalo mi se učinili kao nešto što bendovi s motorijada zapravo žele biti. Posebno drag mi se učinio cover Alice Coopera, te trenutak u kojemu su me nakratko podsjetili na Coven, što je veliki kompliment.

Orange Goblin; FOTO: Luka Antunac

Monster Magnet; FOTO: Luka Antunac

Drugi dan je, nećemo se lagati, ono što nas je privuklo na sam festival. Line up su otvorili domaće snage Malady Lane, a koncert dana se spremao u pozadini. Za mene osobno je to bend čija me pozicija u danu pomalo iznenadila, oko 19h se na binu popela britanska šestorka obučena u bijelo. Church of the Cosmic Skull su učinili da budu zapamćeni od prvog trena na pozornici. U bijelim odijelima otvorili su dugim uvodom u “Mountian Heart” koja otkriva njihovu posebnost – vokalne harmonije pomiješane sa specifičnim zvukom benda i teatralnim nastupom. Na sat vremena su nas transportirali u zvuk koji oni najbolje opisuju kao spoj ABBA-e i Black Sabbatha. Dok su istovremeno rasplesali publiku koja se samo povećavala tijekom nastupa jednako tako su nas naveli da s njima zapjevamo poznatu “Everybody’s going to die” uz dramatičnu stanku i publiku koja traži još. Bio je to takav nastup da nisam mogao ne otići u backstage, čestitati im na izvrsnom nastupu i potaknuti ih da se vrate u Hrvatsku prvom prilikom.

Church of the Cosmic Skull; FOTO: Luka Antunac

Domaćini “Seven That Spells” su okrenuti od publike odradili odličan posao. Iako sam osobno bio pod dojmom prethodnog benda, dojmovi drugih su bili prilično pozitivni. Nadam se da nagodinu vidimo Otrovnu Kristinu na istoj pozornici koja bi se izvrsno uklopila u ovu atmosferu. Prema dosta posjetitelja, “Monster Magnet” je ono što se čekalo. Iako s kašnjenjem, stara škola je odradila jako dobar nastup. Čini se kako je publika ipak više reagirala na starije hitove, a kruna nastupa je očekivano bio “Space Lord“.

Mothers Cake su došli kao po nekima najveći headliner, dok su za neke bili “neki mlađi bend”. Ipak, nakon atmosfere i koncerta kakav su održali vjerujemo da su malokoga ostavili ravnodušnim. Koncert je bio nabijen energijom od prvog do zadnjeg trenutka. Time su me podsjetili na King Gizzard and the Lizard Wizard i njihove nastupe s minimalno stanki. Osim toga, održavali su odličan kontakt s publikom, što se moglo primijetiti i iz uzimanja “cigarete” iz publike i konzumiranje iste na pozornici u taj distorzirani funky zvuk. Deville su kao posljednji bend večeri vratili onaj spori i žestoki zvuk koji je nekima u publici nedostajao druge večeri.

Deville; FOTO: Luka Antunac

Vidimo se dogodine!

Sve u svemu, Bear Stone festival je na dobrom putu da postane jedan od poznatijih festivala ovih prostora. Ekipa je našla dosta specifičnu nišu estetike i glazbe za koju su već ove godine posjetitelji bili spremni potegnuti iz Češke i Francuske. Iako festival tek kreće i imaju sitnih infrastrukturnih poboljšanja pred sobom, jako nas veseli ponovni odlazak na Bear Stone Festival.

Cijelu galeriju bendova na festivalu možete pogledati na našem Facebooku: 1 dan, 2 dan

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE