Sinjska punk blues rock četvorka M.O.R.T. objavila je videospot za singl “Mamuran”, a sjajan je to uvod u prve nadolazeće ljetne svirke benda.

“Mamuran” benda M.O.R.T. je treći je singl s hvaljenog albuma “Samo hrabro i bezveze!”, a prati ga i upravo objavljeni video spot.

“Riječ ‘mamurluk’ (m.r.) zvuči kao pripadnik razdražljivog i divljeg plemena mamurluka koje živi u konstantnom stanju agonije i hrani se svojom mukom, tvoreći tako svojevrsni perpetuum mobile. Mamurlucima, kao i likovima u spotu, nemoguće je pomoći već samo dokumentirati njihovu muku. Spot je sniman prema istinitim događajima”, pojašnjava Marina Uzelac koja je   režirala i montirala spot.

Pridružio joj se Bojan Koštić koji je i direktor fotografije i asistent montaže, a scenarij je napisala Marina zajedno s Ivanom Ščapecom. Mamurni su Beker, Điđi, Deksy, Indijanac, Smoljići, Cvrlje, Brko, Noa, Niko, Viktor, Kikos, John, Zvrk i Mile. Bend se zahvaljuje Ira Rumori, KKC-u Pixel, Petri Travinić, Graciji, Zelenom svijetu, Ivani i Riti.

“Mamuran”, treći singl s aktualnog albuma, nastavlja se na ranije „Imam sve“ i “Svijet se sužava”. M.O.R.T. slikovito objašnjava kako je pjesma nastala: “Vrelo ljeto, polovica osmog mjeseca, vozimo se uskim i zavojitim cestama istočne BiH od Beograda prema Sarajevu. Koncert sinoć je bio odličan, after još bolji. Žurimo na tonsku, kasnili smo s polaskom, zadržalo nas na granici. Nismo stigli ni kavu popiti, samo neki loši hladni burek uzeli usput. Trgovine na vidiku nema već neko vrijeme. Uzimam mobitel u ruke i u bilješke tipkam bluz koji ćemo kasnije uglazbiti. Vjerujem da ćete se mnogi prepoznati u ovoj situaciji. Glavnom protagonistu u trenutku pisanja nije bilo baš lako, pa nismo htjeli dodavati teške riffove, već gitarom i bubnjem držimo ritam motora kombija dok vas bas vodi zavojitim cestama. Pjesmu je obogatila naša prijateljica Monika Grubišić Čabo izvrsnim vokalnim dionicama u refrenima.”

Najnoviji singl “Mamuran” skinut je s petog albuma „Samo hrabro i bezveze!“ i još je jedan uvid u hvaljeni materijal. U svega nekoliko dana po izlasku album je skupio fantastične recenzije u kojima ga nekoliko glazbenih kritičara već uvrštava među najbolje domaće albume 2023. godine.

Aleksandar Dragaš ga naziva “pretendentom za najbolji domaći (rock) album godine”, Boris Abramović piše da je bend glazbeno moćan i ekstremno žestok dok “poetikom ubadaju točno u srž ili u kost”. Ivan Laić album “Samo hrabro i bezveze” opisuje riječima „razorno i ubojito“ dok Siniša Miklaužić kaže da je to “izniman blues punk rock album kojeg se sluša na najglasnije.“

M.O.R.T. u srpnju možete pogledati i poslušati 7. srpnja u Zagrebu na krovu MSU, 15. u Novom Travniku, 20. srpnja su u Banja Luci na Demofestu, a 21. u Sinju na SARS festivalu.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE