Danas, u KSET-u, započinje novo izdanje ZEZ festivala koji će trajati do subote, 6. svibnja! Iskoristili smo prigodu da kratko popričamo o tome kako je do ZEZ-a, kao udruge, a potom i festivala, uopće i došlo.

Na pitanja nam je odgovarao jedan od organizatora, Luka Babić.

Luka, za početak, što je točno po tvom poimanju ZEZ?

Po mojem poimanju, ZEZ je mnogo toga, zabavan festival na kojem predstavljamo neuobičajene umjetničke prakse zagrebačkoj publici, platforma za promoviranje marginalnih glazbenih izričaja, projekt na kojem predstavljamo izvrsne performanse, mjesto za učenje kroz radionice, mjesto za kreativno izražavanje producenata, scenografa, DJ-a, KSET-ovih volontera, koncertni ciklus i naravno projekt koji okuplja istomišljenike i ekipu kojoj je stalo do drugačijeg načinja izvođenja i slušanja glazbe.

Tko je sve dio ekipe u 10 godina postojanja ZEZ-a kao udruge?

Ekipa se skupljala kroz godine i rasla zajedno u jednu kompaktnu zajednicu kojoj je i dalje cilj bezuvjetna podrška glazbenim izričajima i estetici koja nije svakidašnja. Krenimo od dizajna kojeg nam već godinama rade Ela Meseldžić i Martina Petric, a po novom pridružuje im Andreja Lovreković. One su dizajnerice u usponu koje su već svoj rad na vizualnom identitetu zavoda i festivala uspjele prezentirati na relevantnim manifestacijama kao što je Tjedan dizajna. Uvijek smo presretni njihovim kreacijama čiji dizajn nam omogućuje da iskačemo iz dosadne svakodnevice. Nadalje, Ivan Odak i Marjan Klišanin (Radio student, Heisse Scheisse) pomažu oko prisutnosti na društvenim mrežama. Sven Knechtl, Laura Sajko, Kaja Resman i Lana Nežmah kojima je glavni cilj osmisliti jedinstvenu scenografiju kako bi uspjeli upotpuniti doživljaj našim posjetiteljima na festivalu. Novopridošli članovi – Mirna, Vid i Patrik koji nas savjetuju vezano uz selekciju izvođača, pomažu s interpretacijom glazbe i pisanjem tekstova. Mirna je pod sebe uzela i organizaciju dviju radionica. Nadamo se da će oni i nastaviti naš put i idućih 10 godina. Nina Maštruko i Luka Babić (ja) koji se bave organizacijskim dijelom te uvijek prisutni volonteri KSET-a koji potpomažu događaj na svim aspektima bilo kroz light, toniranje, fotografiranje, druge tehničke aspekte, videosekcija, DJ-evi iz disco sekcije i svi volonteri koji dežuraju na svakom događaju i brinu se da prođu bez komplikacija.

Jeste li naziv smisli vodeći se nazivom Zavod za eksperimentalni zvuk – ili vam je ZEZ u tom trenutku zvučalo kao dobra kratica?

Naziv je smislio Zvonimir Ante Stamać prije 10 godina te je obilježio put našeg kolektiva koji stavlja nešto ozbiljno (Zavod) nasuprot njegovoj lepršavoj kratici – ZEZ. Dobro naziv opisuje čitavu priču jer se nerijetko radi o vrlo ozbiljnim i akademskim izvođačima koji su stavljeni u jednu neformalniju okolinu u kojoj im je dopušteno igranje i zezancija čime razbijaju zid između hladnog zida ozbiljne produkcije i hermetičnosti eksperimentalne glazbe prema našim posjetiteljima. Tako je omogućeno direktnije sudjelovanje posjetitelja u dijalogu s izvođačima, ali i razbijeni stereotipi o nedostupnosti spomenutih izvođača. Ono što nam je svakako već duže vrijeme cilj je nadilaženje žanrova i omogućivanje pogleda “s druge strane” preko zidova žanrova za svaki dio publike, npr. stavljanje u isti koš jazza i noisea može približiti slušatelje jednog žanra drugoj strani.

Kako ste se uopće okupili, oko zajedničkih afiniteta prema alternativnijem i eksperimentalnijem zvuku?

Okupili smo se kao posjetitelji koncerata i slušatelji glazbe općenito. Većina nas je iz KSET-a gdje se družimo godinama po koncertima i DJ programima. Naravno i van KSET-a česti smo gosti svih koncerata u gradu u klubovima poput Močvare i Medike, to su mjesta koja vrlo jasno odgovaraju našim afinitetima po pitanju njihovog programa i filozofije nezavisne scene. Imamo naravno uvijek i podršku svih ljudi u KSET-u, naših prijatelja, rodbine, društva.

Hvala Luki na odgovorima i puno sreće s ovogodišnjim izdanjem festivala, a mi ovim putem pozivamo sve koje zanima eksperimentalniji, nesvakidašnjiji izričaj da posjete festival; karte je moguće kupiti na linku!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE