S velikim ponosom možemo reći kako glazbeno-kulturni portal Mixeta.net, koji djeluje pod okriljem udruge Mixeta Media, slavi deset godina postojanja.

Od studentskog projekta, pokrenutog bez trunke pomoći akademske infrastrukture, koji je u svojim ranijim iteracijama uključivao blog – mixeta.blog.hr zatim dva oblika ‘beta’ web stranice, do današnjeg izgleda, kojeg smo si “priuštili” na treći rođendan 2016. godine. Premda posljednjih godina, treba reći, radimo “na aparatima” – zbog koronavirusa, privatnih obaveza, poslova, drugih projekata i koječega – i dalje smo tu. Kultni osječki pub “Big Ben” u kojem smo osnovali portal više ne postoji. Fakultet (Odjel za kulturologiju) kojeg smo pohađali i na kojem smo se upoznali kao dio generacije 2012./2013. postao je, šest godina kasnije, sastavnica osječke Akademije – mi smo i dalje tu, makar i na aparatima, ali postojimo.

Obilazili smo koncerte u tuđoj organizaciji, organizirali vlastite, priredili bezbrojne nagradne igre i vodili druge ljude na koncerte, na festivale (brojne EXIT-e, Ferragosta, INmusice, Outlooke, Dimensionse, Ozorre, čak i Szigete, između svih ostalih festivala i nagradnjača), organizirali smo kreativne radionice, game nightove, kvizaške večeri, projekcije filmova, večeri poezije, i u cijelom procesu upoznavali nezamisliv broj mladih, kreativnih i talentiranih pojedinaca, uvjerljivo najveće bogatstvo na cijelom ovom desetogodišnjem putu.

Veliko, istinsko i od srca HVALA, svakome od vas, bilo da ste bili naši čitatelji, pratitelji, glazbenici, organizatori, predstavnici i PR-ovi izdavačkih kuća, festivala ili raznih umjetničkih organizacija, umjetnici, filmaši, kreativci svih vrsta, pa čak i vi, predstavnici institucija. Svatko od vas, a prepoznat ćete se već trebate li, u nekom nam je trenutku, u ovih deset godina, potpomogao na svoj način i tako nekome od nas ili nama kolektivno, uljepšao jedan od ovih 3652 dana. 

U nastavku, slijedi mali prelet na ovih 10 godina, od strane tajnika i likvidatora udruge (jedna od bezbrojnih internih fora, zbog kojih se valjda i dalje držimo) Mislava Bartoša, predsjednika udruge Mixeta Media Marka Kaselja te potpredsjednika udruge, Brune Koića.

Mislav Bartoš

Iako nisam od prvog dana portala prisutan, od Mixetinih deset, ja sam s ekipom proveo devet. A deset godina portala i današnji datum velika su stvar.

Velika su stvar jer se na tadašnjem osječkom Odjelu za kulturologiju okupila nekolicina entuzijasta za glazbom i novinarstvom koji su htjeli dati svoj doprinos sceni. I dali su taj doprinos na najljepši mogući način – provodeći vrijeme na koncertima, družeći se i pišući o njima.

Velika su stvar jer odavde do Zagreba i dalje nema glazbenog portala. A kamoli glazbenog portala koji je i nakon dugih deset godina i dalje prisutan i aktivan, koliko god nas život udara i lomi i koliko god to više nisu ti bezbrižni studenti već odrasli, zaposleni, oženjeni i zaručeni ljudi.

Ali i dalje smo tu. I zna mi s vremena na vrijeme u prolaznim razgovorima biti upućeno to pitanje: “Jel vi još postojite?” Da. Postojimo. Ne tolikim intenzitetom kao kada nismo morali ići na posao svaki dan i platiti režije, ali postojimo. I pišemo i fotkamo i slušamo albume i intervjuiramo.

Kako je Bruno naveo u svom presjeku – preko tisuću izvještaja s koncerata, festivala, preko 300 intervjua s poznatim i nepoznatim glazbenicima, koncertnim organizatorima, više od 7000 vijesti i informativnih članaka, 300 recenzija domaćih albuma, više od 100 kolumni, preko 100 volontera iz cijele regije, u području amaterskog glazbenog novinarstva. Za stat, razmislit o tome i osmjehnut se.

Bez love. Bez sponzora. Bez donacija. Bez zahvalnica, plaketa, stiskanja ruke, tapšanja po ramenu. Od samog početka isključivo svoji. Od samog početka puni ljubavi prema glazbi i novinarskom radu. Prema slušanju, druženju i pisanju. To je, valjda, recept za dugovječnost. I ne, to nije projekt fakulteta. To je projekt ljudi s fakulteta koji su sebi pronašli put tijekom studiranja. Zanimaciju. Prozor za izbacivanje svoje kreativnosti. To je, naposljetku, prijateljstvo. Sretan nam deseti rođendan i rokamo dalje!

 

Marko Kaselj

Premda ovo pišem s određenom sjetom, jer mi se ponekad čini kao da ovo održavamo, baš kao što sam napisao u uvodu – na aparatima. Ali onda se, u procesu tog pisanja, provedem kroz sve što smo prošli skupa, koliko nas je bilo, članova, volontera, dopisnika iz drugih gradova i zemalja… Prođem svojom tablicom koncerata od 2013. godine, svojom škrabicom sa svim mogućim ulaznicama, festivalskim akreditacijama ili narukvicama, svaki od koncerata i događaja mi se barem na sekundu pojavi pred licem, i teško je ne osjetiti ponos.

Osim svih poznanstava, koncertnih provoda i lijepih uspomena, Mixeta mi je donijela karijerna usmjerenja, sijaset prijeko potrebnih digitalnih vještina, nagradna studijska putovanja za vrijeme faksa, sudjelovanje na europskim projektima i, naposljetku, sve što mi se zapravo lijepog dogodilo u 10 godina. Negativnih strana se, zaista, ne sjećam. Pišem ovo pomalo fragmentirano jer je krajnji napor 10 godina sažeti u plodan i konstruktivan tekst, a da ne skrenem u patetiku.

Nemam puno inspiracije, nit želim ikoga posebno zamarati s čitanjem. Deset godina… Ako ikome, nama je ova obljetnica uistinu važna i lijepa, ali nitko me nikad neće uvjeriti da brojne ljude nismo uveselili svojim postojanjem – pa makar i kad su preko nas osvojili besplatne ulaznice za neki koncert ili festival.

Od sutra, ništa posebno neće biti drukčije, premda bih (najviše sebi) volio ponovno obećati da ćemo ponovno zaživjeti kao nekada, da ćemo promijeniti ime, napraviti kvalitetan dizajn (revamp) stranice i kompletan rebranding, u skladu sa svim znanjem i iskustvom – ali, neka, i ovako mi je dosta.

Mixeta mi je nekad bila ‘dijete’, odnosno, tako sam je gledao. Dio tog sentimenta ostao je do danas, ostat će on vječno, ali će zauvijek biti podsjetnik na pametnu odluku koju je mogao donijeti jedan 18-godišnjak, upoznavajući druge mlade i ambiciozne ljude, na početku svog akademskog, profesionalnog puta.

 

Bruno Koić

Tko bi rekao da je prošlo već 10 godina. Osim djelovanja na internetima, možda i najveća vrijednost u ovom podužem periodu je ta da smo uključivali preko 100 volontera iz cijele Hrvatske, iz Srbije i Bosne i Hercegovine u područje amaterskog glazbenog novinarstva, a druga, da smo tijekom godina neumorno nastojali davati prostora umjetnicama i umjetnicima koji nisu toliko zastupljeni i koji nemaju velike mogućnosti samopromocije. Osim njima, zahvalni smo i svim koncertnim organizatorima, diskografima, umjetnicama i umjetnicima, gostujućim autorima, kolegama s drugih portala i svim suradnicima i kolegicama i kolegama koji su s nama dijelili „redakciju“.

Preko tisuću izvještaja s koncerata, festivala, preko 300 intervjua s poznatim i nepoznatim imenima, koncertnim organizatorima, više od 7000 vijesti i informativnih članaka, 300 recenzija albuma domaćih albuma, više od 100 kolumni, stotine novih lica, suradnji, prijateljstava…pomalo je zastrašujuće kada sve ove brojke sada stavljamo na papir, ali i stvaraju osjećaj ponosa.

Kako je sve ovo rađeno iz čistog entuzijazma i volonterski sa svačije strane, s godinama se naravno zadese i otegotne životne okolnosti, završetci studentskih dana, selidbe, zapošljavanja, druge privatne obveze…i aktivnosti i brojke očekivano s vremenom „pate“. Ono u što smo sigurni je da ne planiramo u potpunosti stati sve dok ima i onog posljednjeg atoma energije i voljnosti s nečije strane da u zajedničku grupu napiše: „Hoće li netko ovo popratiti?“ ili „Planira li netko ići na ovo?“…

Ipak najviše zahvaljujemo našim čitateljima i pratiteljima na društvenim mrežama, kojih je tijekom ovih godina za neke naše prilike, mogućnosti i sredstva stvarno bio impozantan broj.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE