Sjevernoeuropska folk senzacija Heilung zatrest će Ljubljanu 05. prosinca 2022. godine u Litostroju.

Heilung ili “liječenje” ili “ozdravljenje” u biti je trio koji je 2014. osnovao Kai Uwe Faust, glazbenik njemačkog podrijetla. Prije toga već se nametnuo kao jedan od rijetkih specijaliziranih “tattoo artista” koji se bave rekreacijom drevnih nordijskih tehnika i motiva, a ljubav prema nordijskom nasljeđu otvorila mu se kroz šamanske rituale u kojima je sudjelovao kao glazbeno buntovan mladić; te preko entuzijasta koji su uglavnom rekreirali vikinšku povijest.

Sve je to utjecalo na njegovu glazbenu viziju u čijem su daljnjem razvoju pomogli danski producent Christopher Juul i norveška pjevačica Maria Franz, koja je prethodno radila u bendu Euzen.
Heilung je prilično teško glazbeno definirati, zbog čega se ustalio prilično opušten i na trenutke varljiv pojam “eksperimentalni folk”. To svakako nije svakodnevno slušanje, jer umjesto s modernim instrumentima, Heilung stvaraju glazbu s instrumentima za koje se kaže da su se koristili već u kamenom dobu (kosti, palice, bubnjevi, frule) ili kasnije u srednjem vijeku. Iako je riječ o sjevernoeuropskom kolektivu, u glazbi se također koriste indijski i drugi instrumenti, no tekstovi se vrte oko starih verzija germanskih jezika, a vokalima između ostalog dominira tibetansko grleno pjevanje.

Sami kažu da je njihova glazba, iako na trenutke prilično teška, namijenjena čarobnom putovanju u unutarnji mir, koji je povezan s prethodno navedenim duhovnim i šamanskim iskustvima. Na pozornici to potvrđuju ne samo velikom glumačkom postavom, već i nevjerojatnom kostimografijom i scenografijom.

To je definitivno iskustvo kao nijedno drugo – ako ste obožavatelj Wardruna, novijeg Ulvera itd., onda je ovo za vas! Ovo također preporučujemo svim glazbenim entuzijastima koji su uvijek u potrazi za nečim novim.
Kao predgrupe nastupit će dvoje glazbenika s Farskih otoka, Eivør Pálsdóttir, poznat i kao Eivør, te Lili Refrain iz susjedne Italije.

Ulaznice po cijeni od 40,00€ i 50,00€ su dostupne na mojekarte.si.

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE