Sinoć je u Močvari došao kraj dvogodišnjem čekanju velikana grčke scene. Nastup benda Villagers of Ioannina City trebali smo gledati 6. svibnja 2020. godine, no zbog svima nam poznatih razloga turneja benda tek je sada dobila svoj trenutak. Ipak, sada možemo pouzdano reći – čekanje se isplatilo!

Villagersi su postali poznato ime daleko izvan granica Grčke, gdje njihov specifičan zvuk sada već uživa kultni status. Osim toga, čini se da stvaraju i vjernu fan bazu. Pokazatelj ovoga je slučajni razgovor s parom iz Italije na jučerašnjem koncertu koji prate bend po turneji, a nakon Zagreba se već spremaju za njihov nastup i u Salzburgu. Villagersi Iza sebe imaju dva albuma – „Riza“ (2014) i „Age of Aquarius“ (2019), kao i EP „Zvara/Karakolia“ (2014), koji obiluju ispreplitanjem žestokih riffova i folk prizvuka za koje su zaslužni instrumenti poput gajdi, klarineta i didžeridua. Spojimo li to sa sporijim tzv. stoner tempom te poduljim pjesmama koje se ne libe uzeti vremena kako bi vas „uzele“ pod svoje, rezultat je jako atomosferično iskustvo, kakvo smo i sami mogli doživjeti sinoć u Močvari.

Foto: Luka Antunac

Ovo se vidjelo od samog početka, kada su krenuli zvukovi kiše najavljujući bend na pozornicu, ali i poručujući da se sprema oluja glasnog zvuka. Bend je, očekivano, koncert otvorio s „Welcome“ („Age of Aquarius“), što je savršeno za uvod zbog novog albuma, kao i live nastupa atmosfere koju stvaraju.

Foto: Luka Antunac

Uz povremene improvizacije i jam između pjesama bend nas je proveo kroz svoje hitove usmjeravajući se više na novi album, s obzirom na to da je i turneja posvećena promociji upravo drugog albuma. Sudeći prema broju streamova i pregleda, „Age of Aquarius je kao album višestruko nadmašio prvo izdanje i podigao status benda na novu razinu. Ipak, uz odsvirane hitove poput „Dance of Night“, „For the Innocent“ i „Father Sun“, dečki nisu ostali dužni fanovima koji više uživaju u starijim stvarima. Čini se da se tu najviše istaknula „Zvara“, pri čemu grčki jezik nije stvarao nikakvu prepreku publici u prijenosu energije benda. Bilo je teško ne zanijeti se osjećajem blizine ovih folk zvukova i balkanskim duhom koji ih prati.

Osim što je nedostajalo zraka u dvorani zbog popriličnog broja posjetitelja, možemo reći da je bendu jedino nedostajala veća produkcija, sličnija onoj kakvu su imali na velikom koncertu u Ateni, a koja je rezultirala jednom od boljih snimki njihova koncerta posljednjih godina. Baš zato se nadamo da ih sljedeći put gledamo na većoj pozornici s pridruženim članovima benda.

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE