Najdugovječnija domaća radijska hip hop emisija Blackout sljedeće godine slavi svoj 30. rođendan, no slavlje počinje već 3. rujna kad u Peti Kupe dolazi vjerojatno najbolji rapper svih vremena, kultni “The God MC”, Willis Michael Griffin Jr., poznatiji kao Rakim.

Rakim se u Zagrebu sluša još od davne 1987. godine kad su Eric B & Rakim objavili pjesmu “Paid In Full”, koja je instantno bila uvrštena čak i u dnevnu rotaciju tadašnjeg vrlo popularnog, a danas nažalost ugašenog, Radija 101. Rakim, porijeklom iz gradića Wyandanch (Long Island, New York) izrazito rijetko gostuje u Europi, zato je njegov nastup svojevrstan privilegij. Posljednji put u Europi je nastupao 2011. godine, a na stari kontinent dolazi brodom Queen Elizabeth 2 jer ne leti avionom. Na sceni je od sredine 80-ih i spada u sami vrh najboljih hip hop glazbenika svih vremena, kao duo Eric B & Rakim iza sebe ima četiri kultna albuma, te tri samostalna albuma, gdje je surađivao sa svojim prijateljima i suborcima, također hip hop legendama DJ Premierom i Peteom Rockom, koje je Zagreb imao sreću vidjeti nekoliko puta.
Rakim se smatra najznačajnijom osobom zaslužnom za transformaciju i nastanak zlatnog doba hip hopa 80-ih, osobu koja je poziciju MC-a dovela na višu razinu i u, do tada, relativno jednostavne tekstove unijela kompleksnost i dubinu, zadržavajući i dalje besprijekoran flow bez kojeg hip hop gubi svoj smisao. Iz Rakimove izrazito bogate biografije izdvaja se da je MTV 2006. godine album “Paid In Full” (Eric B & Rakim) proglasio najboljim hip hop albumom svih vremena, a jedan od najvažnijih hip hop časopisa, The Source, ga je 2012. godine proglasio najboljim tekstopiscem svih vremena. Njegov, u to vrijeme, revolucionaran pristup pisanju tekstova, rima i metafora, te negiranje uobičajenih normi žanra, dovele su do toga da ga se uspoređivalo s jazz velikanom Theloniousom Monkom.
Rakim dolazi u sklopu svoje europske turneje tokom koje će u kolovozu i rujnu posjetiti još Ljubljanu, Beč, München, Paris, Stockholm, Kopenhagen, Varšavu, London, Hamburg… Domaći DJ support Rakimu pružit će Bizzo iz Bolesne Braće, Mr. Dirty Hairy i Phat Phillie.
Ulaznice potražite u sustavu Entrio.hr, early bird po cijeni od 180 kuna, nakon rasprodaje kontingenta će im cijena biti 220 kuna, a na dan koncerta, ako ih ostane, cijena će im biti 250 kuna.
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE