Nakon tri i pol godine od posljednjeg koncerta u Vintageu, jedni od miljenika domaće publike, grčki psihodelični rokeri Naxatras, vratili su se u metropolu.

Lokacija je ovog puta bila ništa manje prigodna Močvara, a sa sobom su ovog puta poveli kolege iz benda Puta Volcano koji su bili posebna gošća – čak ne ni predgrupa, što je iz perspektive organizatora bila točna karakterizacija.

Zašto to govorim? Puta Volcano bend je, koji unatoč tome što je nastupao prije Naxatrasa, apsolutno ničim nije odavao ‘predgrupaški’ pedigre. Dapače, Anna Papathanasiou, karizmatična frontmenica ovog četveročlanog sastava za kojeg nisam čuo ranije, suvereno je ovladala binom na način da je bilo teško za razlučiti radi li se o glavnom aktu večeri ili su u pitanju gosti. Odlična prigoda za njihov koncert bila je promocija aktualnog albuma Amma.

FOTO: Silva Nokaj

Kroz jednosatni nastup, koji je s početka očekivano nešto sitno kasnio dok su se svi posjetitelji pregrupirali te vanjske klupice zamijenili auditorijem Močvare, ovi stoner-rockeri nešto ‘težeg’ izričaja lijepo su pripremili prisutne za ono što je uslijedilo – a to su ipak glavne zvijezde večeri, Naxatras. Nakon što su Puta Volcano završili, uslijedila je kratka pauza i predah koji kao da je trebao mnogima. Glazbeni izričaj Naxatrasa nešto je više hazzy i laganija, instrumentalna, stoga je ova pauza uslijedila kao interludij koji se nastavio do kraja večeri.

Naxatras je u Zagrebu bio dvaput (izvještaj iz KSET-a 2017. te iz Vintage Industrial Bara 2018. godine) te su to koncerti koji su mahom bili poprilično popunjeni, zahvaljujući njihovom statusu kultnog YouTube benda, ako tako nešto postoji. Sklonost njihovog albuma da se često potpuno random nađu na nečijim playlistama uvjetovala je da su oni danas jedni od glavnih proponenata grčkog psych-rocka i bend koji učestalo ide po europskim turnejama kao što je ova.

I oni su, baš kao Puta Volcano, promovirali svoj album IV kojeg su, prateći tradiciju nazvali rimskim brojem prema redoslijedu izlaska, a kojeg su objavili početkom ove godine.

Njihov dvosatni nastup, u nešto ipak mirnijoj i oduvanijoj atmosferi, bio je presjek pjesama s novog albuma koje su premijerno izvedene pred zagrebačkom publikom pa stoga i nije bio očekivan pretjeran odjek, dok su stariji ‘hitovi’ propisno pozdravljeni. Naxatras je bend koji je odlično usviran, kojeg su brojne turneje prilično dobro uštimale te atmosfera koju stvaraju naprosto odiše rutinom koju je nekad potrebno dostići. Za vrijeme koncerta postojana je ta snovita atmosfera, potencirana dim mašinama, svjetlosnim vizualima i instrumentalima koji posjetitelje lansiraju izvan orbite – barem za vrijeme koncerta.

FOTO: Silva Nokaj

Nema se tu što pretjerano za dodati, osim da se možemo veseliti drugim koncertima u organizaciji Hangtime Agencyja koji je zagrebačkoj publici nudio oproban miks kvalitetnog stoner/psihodeličnog rocka u posljednjih nekoliko godina dovodeći bendove poput Naxatrasa i Stoned Jesusa, između ostalih, a u svibnju se veselimo Villagers of Ioannina City, kao i koncertu 1000modsa u lipnju. Lokacija je ista – Močvara, a grčki napad hard-rock psihodelijama se nastavlja!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE