Odlazak na punk svirku liftom, koji vam govori “vožnja gore“, na četvrti kat zgrade kako biste izašli na krovnu terasu, a u WC-ima nema stikera po zidovima već je sve sređeno i miriši? Zvuči nevjerojatno, ali upravo to se dogodilo sinoć u Osijeku po prvi puta ikad.

Ono što je započelo najavama prije nekoliko tjedana, obistinilo se sinoć, ali na malo drugačiji način od prvotno zamišljenog. No, sama ta činjenica možda je baš i poboljšala dojam cijelog događaja. Naime, koncert novosadskog Atheist Rap-a, ujedno i premijerna suradnja Kulturnog Centra Osijek i Udruge Atomac, trebao se održati u Novoj Rupi, ali zbog novonastalih mjera i komplikacija oko organizacije koncert se odmah prebacio na krov Kulturnog Centra i tako ograničio ulaz na samo sto ljudi. I tu počinje grabež i “tko prvi njegova djevojka” scenarij, a igra najbržeg prsta je uvijek najteži način jer možda neki najveći fanovi benda ne vide u trenutku obavijest i dok pošalju prijavu za koncert sva mjesta su već zauzeta. No, dobro, sudeći po licima i atmosferi na koncertu može se reć da se skupila prava ekipa vjernih slušatelja ovog novosadskog benda, a atmosfere je bilo u jednom trenutku možda i previše. No, o tome malo kasnije.

Foto: Facebook stranica Koncerti u Osijeku

Sve počinje, kako je Popov rekao kad je izašao na mikrofon, u 21:22, a rokalo se do 23 sata, što je skoro dva puna sata brze i žestoke punk svirke. Žednim ušima na krovu KC-a i više nego dovoljno da se iznova osjećamo svi mladima. Svirka kreće s “Momci se vraćaju u grad”, a odmah iza slijede i “Blu trabant” te “Letnji hit”.

Foto: Facebook stranica Koncerti u Osijeku

Kako je odmah krenulo naguravanje u prvim redovima i zborno pjevanje iz sveg glasa od prve do zadnje pjesme, tako je, naravno, bilo samo pitanje trenutka kada će po publici počet letjeti pivo. A ovo nije baš bio prostor za tako nešto. No, neki sudionici koncerta su izgleda mislili da se nalaze u podrumu nekog alternativnog kluba pa su išli očito “koga briga” mišlju i tako skoro doveli do prijevremenog završetka svirke. Naime, ako je organizator u suradnji s KC-om dopustio svirku na krovu jedne gradske kulturne ustanove i ako je taj koncert još i besplatan i ako si još uspio ugrabiti i priliku da poslušaš Atheist Rap u jednom raritetnom izdanju, kakvo se možda više neće ni ponoviti u gradu, i ako si upao među tih sto sretnika – onda je malo reć da trebaš cijeniti dani trenutak i biti zahvalan i, naposljetku, kulturan. I tako pivo sleti po opremi, i tako tonac, sasvim opravdano ljut, izađe na stage i kaže da ako se to ponovi da gasi koncert. I tako se malo kasnije, tijekom izvođenja “Wartburg limuzine” to opet dogodi i “nasta’ muk u kafani“. Još čak poneki pojedinci na to negoduju, kao “šta on sad sere tu” stil, kao “tonac je sad ispao kriv” stil, a mi smo kao “bili dobri i pristojni i nije to do nas” stil. Na otvorenu molbu jednog od člana publike koncert se ipak, na opću radost svih prisutnih, nastavlja i to aktualnom “više ništa nije isto, ništa neće biti kao što je bilo ranije” stvarčinom – “Hor Atheist Rap II”.

Foto: Facebook stranica Koncerti u Osijeku

Kako je koncert odmicao i primicao se svome kraju tako je pogo bio sve jači i bolji, a zborna pjevanja cijelog krova sve glasnija. Pogledate lijevo – panorama centra grada, pogledate desno – panorama VBK, pogledate naprijed – Atheisti rokaju “Bluz južne pruge” i sve se čini pomalo nestvarno. Sve se nastavlja s “Felicita”, “Ja sam video video”, “Pritilend”, “Igraš grubo”, “Zapadna Evropa”, “Car Core”, “U zmajevom gnezdu” i “Lopovi i žace”. Popov i Radule gledaju na sat, vide da ima još deset minuta do 23h i iskorištavaju vrijeme da za bis odsviraju još pjesme koje do sad, barem koliko me sjećanje služi, nisam čuo nikad u live setovima – “Gril 13” i “Ora je pravi način da”. Reflektori se pale, bend se zahvaljuje, pušta se glazba na razglasu, a u liftu se čuje: “vožnja dolje“.

Foto: Facebook stranica Koncerti u Osijeku

Za kraj samo možda još: “na svu sreću svinje nisu k’o Kareli / ipak je razglas ostao sasvim celi“.

Još jednom hvala organizatorima na silnom trudu i na velikoj volji da svirku izguraju i, na veliku radost sto prisutnih ljudi, održe koncert za pamćenje u ovom gradu. Ljudi su se stvarno pokidali, dali 110 posto od sebe, bend je dušu ostavio na stage-u i nema čovjeka koji je sinoć na krovu mogao ostati ravnodušan nakon takvog rariteta od koncerta. A i krov je izdržao, propali nismo, pa, tko zna, možda ima nade da se ovakvo nešto i ponovi, ali, naravno, bez ograničavanja i popisa. Sve u svemu – veselimo se idućim suradnjama Atomca i KC-a i vidimo se nekom drugom prilikom – bilo u oblacima ili na zemlji!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE