Echoes je novije ime na osječkoj rock sceni.

Echoes je nastao kao fuzija skupine dobro poznatih glazbenika koji su svirali po brojnim sastavima i formacijama, a djeluju od konca 2017. godine. Bend Echoes čine Mario Huj kao vokal i gitara, Boris Janković na basu, Luka Kolak na bubnjevima i Tomislav Jambrešić na klavijaturama.

Odlučili smo predstaviti bend i našim čitateljima kroz ugodan razgovor, a sav rad grupe pratite na njihovoj službenoj Facebook stranici.

Lijep pozdrav ekipa! Vaš četveročlani novi bend zapravo je produkt glazbenika koji dugo godina sviraju po raznim, uglavnom osječkim bendovima. Kako je došlo do ideje za bend i kako to da se okupila baš ova ekipa glazbenika?

Svi članovi Echoesa su svirali u raznim bandovima ali ni u jednom nisu imali prostora izraziti svoj autorski izričaj i ljubav prema rock and rollu. Okupljanju benda je prethodilo dugogodišnje prijateljstvo članova i suradnja u različitim stilovima bavljenja glazbe. Moramo nadodati i druženja uz ispijanje piva koja su nam pomogla u procesu osnutka banda. Glavni krivac za nastanak benda je Tomislav Jambrešić koji je otprilike dvije godine „ganjao“ Marija Huja da s novim bandom uđu u svijet autorskog izričaja. S priključivanjem Borisa Jankovića i Luke Kolaka se dogodio „klik“ i kako dečki kažu, ovo im je band za cijeli život. Suradnja članova u prošlim bandovima je bila dobar temelj na kojem su Echoesi u studenom 2017. godine započeli svoju priču.

Mario Huj, Tomislav Jambrešić, Boris Janković, Luka Kolak – sve su to dobro znana imena na lokalnoj sceni. Kako vam teče proces snimanja, proces skladanja stvari, slažete li se u većini ideja, tko ”prednjači” s idejama?

Trenutni predvodnik s idejama tekstova i skladbi je Mario Huj, a band ga podržava u svakom smislu. Pjesma je snimljena u studiju HardWork u Požegi, a za miks i mastering je zaslužan Ante Akrap. Karakterističnom zvuku banda pridonosi to da su svi instrumenti odsvirani uživo.

Eto vas u 2020. s prvim singlom “Never Return”. Je li otpočetka zamišljena kao predstavljajući singl benda prema van? Kakve impresije vučete od slušatelja?

„Never Return“ je prva autorska pjesma koju je band počeo izvoditi uživo te smo dobili pozitivne rekacije publike i prije nego što je pjesma snimljena. Puštamo stvari da idu svojim tokom, uživamo u glazbi i sviranju te se ovom prilikom zahvaljujemo svima koji nas podržavaju u tome.

Naziv benda Echoes inspirirano je, pretpostavljam, kultnim Floydovcima. Pod utjecaje ste već navodili Deep Purple, Jimija Hendrixa, Doorse, Bon Jovija…imate li u planu eksperimentirati sa različitim (pod)žanrovima u narednim pjesmama ili ostati u sličnom miljeu prvog singla “Never Return”?

Svi članovi banda su odrasli na rocku te se u autorskom izričaju može čuti utjecaj raznih stranih rock izvođača. Pjesme koje ćemo snimati još nisu stilski određene te se ne planiramo ograničavati kategoriziranjem rock glazbe. Svaku pjesmu sviramo na način na koji osjetimo i trenutno smo da dobrom putu u potrazi za našim zvukom.

Za ovaj videospot zaslužan je Marko Žuljević. Danas je neminovno objaviti neki singl bez popratnog vizualnog sadržaja, planirate li svaki naredni singl ”ovjekovječiti” spotom?

Svaki singl koji izdamo ćemo popratiti vizualnim sadržajem u kojem će svakako sudjelovati naš dragi prijatelj Marko Žuljević koji nam pomaže da na umjetnički način spojimo tematiku pjesme s video brojem.

Dosta ste aktivni po pitanju svirki u Osijeku, nastupali ste zasad i u Đakovu i Vinkovcima. Uz brojne obrade koje svirate, koliko rokate vlastitog materijala i kakav je feedback publike na isti?

Za sada uživo sviramo dvije autorske pjesme. Publika jednu veže uz stil benda Toto, a drugu uz Pink Floyd. Kako budemo izbacivali singlove, tako ćemo dodavati sve više autorskih pjesama na naš repertoar. Imamo dobar odaziv publike na naše pjesme što nas još više motivira u stvaranju novih.

12. ožujka održat će se premijera Simfo-rock koncerta u osječkom HNK-u. Kako je došlo do ideje i realizacije, može nešto više riječi o tome?

Ideja je potekla iz kazališta. Maestro Tutavac je birao repertoar. Javili su nam se, pitali za suradnju i mi smo naravno pristali. Stvarno nam je drago što su od svih bandova baš nas pozvali da sudjelujemo u tom projektu. Publika može očekivati svevremenske hitove Beatlesa, Qeena, Abbe, Led Zeppelina, Deep purplea i slično u malo drugačijim aranžmanima. U 3. mjesecu su tri datuma u pitanju… 12., 13., 14., a bit će još koncerata u 4. i 5. mjesecu.

Situacija na osječkoj glazbenoj sceni je uglavnom takva da bend egzistira nekoliko mjeseci ili godina, a zatim se formira s drugim ljudima u neki drugi projekt. Kakav je vaš pogled na stanje na osječkoj glazbenoj sceni, ili da suzimo, na osječkoj rock sceni? Što je po vama kvalitetno i dobro, što se može promijeniti nabolje (broj bendova, prostori za svirke, prostori za probe, publika sama po sebi, organizatori…)?

Mi bi voljeli da ima više prostora za svirke kako bi se današnja rock scena u Osijeku lakše razvijala i vjerujemo da bi to moglo potaknuti napredak postojećih, a i nastanak novih bandova. Zahvaljujemo se svim organizatorima koji su nas zvali i sa kojima surađujemo.

Za kraj, najavite nam neka buduća događanja vezana za rad grupe. Planovi i želje za budućnost?

Radimo na snimanju novih pjesama i planiramo snimiti cijeli album do kraja 2020. godine. Kako bi saznali više o našem budućem radu možete nas pratiti na Youtubeu te na našoj Facebook i Instagram stranici.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE