Na Valentinovo, prije 10 godina, 3ki Still i Sett izdali su svoj prvi zajednički album naziva “Krankšvester” kao istoimena grupa “Krankšvester”.

Rijetko koji optimisti su se tada usuđivali prognozirati “do čepa” popunjene koncertne dvorane i milijunske YouTube preglede rep grupi koja je nastupala u  skromnijim prostorima poput Medike ili malog pogona Tvornice.. Tada su bili  “underground/side” projekt dvojice repera koji, u svojim solo karijerama, i nisu doživjeli (niti su možda htjeli) neki veliki komercijalni uspjeh.

Ubrzajmo priču cijelo jedno desetljeće kasnije i Kranšvester iza sebe imaju 4 studijska albuma s petim albumom na putu i redovito pune sve koncertne prostore gdje god nastupaju, bez obzira na veličinu prostora. Jer kad su Švesteri u kući kao boravak i spavaća, svaki koncertni prostor djeluje kao premali za “Šveky party”.

Tako je to bilo i na prvom od dva zakazana koncerta ovog vikenda, kojim Krankšvester slave 10 godina od izlaska albuma prvijenca. Pola Tvornice je već bilo rasprodano unutar par tjedana od najave koncerta, a nedugo nakon toga ošla je i druga polovica Tvornice, puna dvorana je spremno čekala Trikija i Setta.

Publika, krcata mladolikim i iznimno atraktivnim ženama, spremno je čekala Krankšvestere već sat vremena prije službenog početka koncerta dok je DJ zagrijavao publiku s raznim rave/dance hitovima. Tamo negdje oko 23, Triki i Sett dolaze na pozornicu i kreće….”Polarna Jebačina“. U međuvremenu se Tvornica popunila skroz i došao je dobar dio muške populacije od kojih moram izdvojiti; tipa koji je bio obučen kao Svećenik i  na “Slavi” mahao s križem prema Settu, i tipa koji je imao jednorog kapicu na sebi i električne naočale koje su vrtjele nekakav natpis. Krankšvester publika  neće samo kljucati glavama i pijuckati pivu. Doći će spremni za “šotu” kao vojnik na prvoj fronti, a najzgodnije i najmlađe cure će uvijek najglasnije pjevati njihove najtvrđe pjesme.

Idemo dalje, playlista – provjereni hitovi i poneki stari klasici koje ovaj put ekipa baš i nije doživljavala. Svi znaju tekstove od “Znam s kim se jebeš“, ali kad krene “Ljetna Shema” svi zbunjeno gledaju prema pozornici….naravno, kad su rokali stvari sa zadnjeg albuma apsolutni kolaps je nastao. Svi znaju “Dubai“, “Šupčino”, “Zli Kurac” , neizostavnog Gabera i ostale rave-rep bombe. A za potrebe “vizualnih pomagala”, u bloku repčuga, na stejđ dolaze dvije plesačice, za koje definitivno mogu reći da su dobile pažnju svake muške osobe u publici.

Nakon nekih sat i pol (možda čak i više) žestoke Krankšvester žurke, uslijedilo je kratki Intermezzo gdje su Triki i Sett ošli predahnuti malo i doći k sebi. Za to vrijeme na stejđ dolaze gosti iznenađenja – Massimo Savage i Z++. Na opće oduševljenje ljudi u prvim redovima, dečki su hrabro i energično rokali svoje, meni nimalo poznate, hitove. Ne želim biti  “onaj tip” koji uvijek mora prigovarati nečemu jer je novo i drukčije, ali taj đir repa totalno nije za mene, kao i većina nove/nadolazeće škole repa.


Momci su također Osječani kao i Švesteri i pokušavaju svaki na svoj način ugurati se u taj rep svijet i ostaviti traga, što se može reći da već i jesu napravili, sudeći po reakcijama i jubito klikovima. Dečki su nedavno nastupali na “Drito iz Tvornice” i potvrđeni su (tj. Z++ je potvrđen) za nadolazeći Sea Star, pa ono…dajmo im vremena. Samo zato što ja to ne bih slušao ne znači da nema cijela jedna generacija rep fanova koja sigurno “brije” na to.

Ubrzo se Triki i Sett vraćaju na stejđ i s njima je i Nera! Doduše Nera je već odradila s njima jednu stvar (želim reći “Na koga misliš“, nisam siguran), prije intermezza, ali na moje oduševljenje, vratila se pjevati opet. Nera mi je djelovala puno opuštenije i energičnije na stejđu od zadnjeg puta kad sam je gledao sa Švesterima u Domu Sportova. Samo pohvale za nju, a pošto je sad praktički treći član Švestera, nadam se da će pasti još koja suradnja s njom na petom albumu.

Zanimljivo mi je kako Švesteri sad uz Gabera imaju i dva “light” Gabera koja će vrlo vjerojatno nadići popularnost megahita koji ih je dignuo na razinu iznad ostalih kolega u glazbenoj branši. Naravno govorim o stvarima s nadolazećeg albuma,  “Slava” i novi budući klasik, “DiP“. Pjesma koja je u roku od par dana dogurala do prvog mjesta u yt trendingu i jednako brzo maknuta s istog jer YouTube ne može podnijeti tvrdoću Krankšvestera.

Stvarno nisam imao namjeru od kratke recenzije napraviti referat od skoro 1000 riječi, ali što je tu je. Sad je već pet ujutro i ne da mi se više pisati, ali riječi naprosto izlaze iz mene. Dečki dobro rade svoj posao i zaslužuju svu pohvalu. Tko je bio prisiljen Valentinovo ne provesti sa Švesterima, Triki i Sett su danas na istom mjestu u isto vrijeme. A ako ni danas nemrete, e pa iduću subotu Švesteri rokaju OPET i to u Ksetu, ali isključivo manje poznate stvari.

Share.

About Author

Pišem posvuda. Stalkaj me na instagramu; /gogowantsgainz

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE