Stigao je kraj 2019. godine koja je bila puna koncertnih iznenađenja, pa smo odabrali top 15 koncerata ove godine.

2019. godina će ostati zapisana kao jedna od najboljih koncertnih godina u Hrvatskoj. Mnoštvo velikih koncerata, masivnih festivalskih nastupa i iznenađujućih nastupa u klubovima učinili su ovu godinu pravom poslasticom za sve ljubitelje koncerata raznih žanrova. Moram priznati kako je ova godina iznimno dobar nastavak 2018. koja je bila postavila visoku koncertnu ljestvicu, nadam se kako će i 2020. godina nastaviti uzlazno. Hrvatska se ponovno pozicionirala kao prihvatljiva koncertna destinacija ne samo starim bendovima, veći nadolazećim izvođačima koji tek sad kreću na put slave.

Moram naglasiti kako je ovo moj izbor najboljih koncerata u 2019. godini i kako nisam pohodio apsolutno sve koncerte koji su održani u Hrvatskoj na ovoj listi se neće naći nastupi velikana poput Wu-Tang Clan, The Cure ili The Chemical Brothersa, ali sam siguran kako bi i oni našli svoje mjesto na ovoj ljestvici. Bilo kako bilo od nešto više od 60 koncerata na kojima sam bio u 2019. godini ovo je moj izbor za Top 15 najboljih koncerata održanih ove godine.

15. King Dude u Vintage Industrial Baru

Foto: Luka Antunac

King Dude se očito voli vraćati u Hrvatsku, njegov najnoviji nastup unutar zidova Vintage Industrial Bara bio mi je njegov najbolji nastup u Zagrebu. Ovaj put uz pratnju benda, zagrebačkoj je publici predstavio novi album Music To Make War To koji je odlično bio prihvaćen od strane publike, ali njegove stare stvari poput I Wanna Die at 69 i Lucifer Is The Light Of The World su publiku dodatno oduševile. King Dude svojom pojavom i pjesmama publici pruža prikaz i priliku za sučeljavanje sa problemima i melankolijom, baš ono što je i bilo potrebno zagrebačkoj publici. Ova kraljeva crna misa se morala naći na ovom popisu, ne isključivo zato što sam veliki obožavatelj, nego zato što je taj koncert to stvarno i zaslužio.

14. Ignite u Vintage Industrial Baru

Foto: Milan Domagoj Vukšić

Još jedan koncert iz Vintage Industrial Bara našao je mjesto na ovoj listi, ovaj put to je odličan nastup Ignitea. Ovaj koncert mi je dobio još veću težinu zbog odlaska vokalista Zoltána “Zoli” Téglása iz benda. Svaki put kad sam imao priliku otići na nastup Ignita nešto bi se dogodilo i morao bih ih propustiti, ali početkom ove godine me ništa nije spriječilo pa sam imao priliku prisustvovati možda i na njihovom najenergičnijem nastupu do sad u Hrvatskoj. Publika je veliku većinu pjesama pjevala sa Zoltánom u glas, a energija je rasla od samog početka nastupa sve do kulminacije na pjesme Live for Better Days. 

13. PUP u Klubu Močvara

Foto: Milan Domagoj Vukšić

PUP je uvijek jedan od onih manjih bendova za koje sam mislio da nikad neću imati priliku vidjeti ih uživo i eto ta se prilika napokon ove godine ukazala i to još u Zagrebu. Ovaj pakleno vruć koncert, što zbog energije što zbog nesnosne temperature, je sigurno jedan od boljih nastupa u klubu Močvara tog ljeta i godine. Kanadska punk ekipa je čak mnogobrojnoj zagrebačkoj publici pružila baš onaj nastup kojeg su svi fanovi sanjali. Ovaj se koncert mnogima našao na ljestvici najboljih u 2019. godine i u to sam siguran.

12. Mark Lanegan u Tvornici Kulture

Svaki povratak Mark Lanegana u Hrvatsku rezultira odličnim koncertom, pa tako ni ovaj nije bio iznimka. Lanegan je sa svojim bendom došao u Tvornicu Kulture nošen albumom Somebody’s Knocking koji je bio veliko osvježenje u njegovom katalogu. Mark Lanegan svojim glasom i stasom obavijenim mrakom uz odličnu setlistu ispunjenu novim stvarima i starim klasicima bio je recept za još jedan odličan nastup Mark Lanegana kod nas, ostalo je samo čekati novi povratak i novi fantastičan koncert.

11. Mono u Klubu Močvara

Foto: Luka Antunac

Najbolji post rock koncert godine. Tako je najjednostavnije opisati besprijekoran nastup ovog japanskog maestralnog benda. Rasprodana Močvara proslavila je zajedno s bendom 20 godina postojanja i tom prilikom imala je priliku čuti presjek odlične karijere i isto tako novi album naziva Nowhere Now Here. Mono je jedan od onih bendova kojeg morate barem jednom u životu poslušati uživo, svi članovi benda svaku pjesmu isporučuju publici kao i na albumu samo uz dodatak te posebne, čarobne i svemirske energije. Odmah na kraju ovog koncerta prijateljica i ja smo komentirali kako ovaj nastup definitivno zaslužuje biti na listi top koncerata ove godine.

10. Goran Bare i Majke na Šalati

Foto: Luka Antunac

Što se više može reći o Baretu i njegovim koncertima, a da nije rečeno ili zapisano već negdje? Ovaj koncert Gorana Bareta je definitivno jedan od vrhunaca bogate karijere, rasprodana Šalata je ovo ljeto bila nezaboravan trenutak na domaćoj rock sceni. Goran Bare je još jednom pokazao da je pozornica mjesto gdje on vlada. Koncert me oduševio i jednostavno mi je bilo jako drago što i dalje naši domaći izvođači mogu pružati tako dobre koncertne nastupe da bez problema pariraju velikim stranim bendovima.

9. Godspeed You! Black Emperor u Tvornici Kulture

Ovo je bio maestralan završetak fantastičnog rada Žednog Uha. Godspeed You! Black Emperor je morao biti taj bend koji će zaključiti priču Žednog Uha u Zagrebu i to je bio jedan odličan kraj i zatvaranje divne priče. Povratak GY!BE je domaća publika čeka jako dugo, pa ne čudi da je ovaj nastup bio tako dobar. Svi znaju što ovaj eksperimentalni post rock bend pruža na svojim nastupima, a kad uz to dodate još ispunjenu Tvornicu Kulture i kraj jedne dugogodišnje priče jednostavno ne ostane izbora nego sa suzom u oku reći ovo je jedan od koncerata godine.

8.  Jinjer u Tvornici Kulture

Kad je prvotno najavljeni klub KSET bio rasprodan mjesecima prije samog koncerta i kad je pala odluka da će se koncert održati u Tvornici Kuture, dalo se naslutiti kako bi ovo mogao biti dobar koncert. Krcata Tvornica je napokon dočekala dolazak ukrajinske metal senzacije Jinjer. Ovaj koncert je ispunio sva moja velika očekivanja koja sam imao, jednostavno je bilo užitak gledati i slušati Eugenea, Vladislava i Romana predvođeni senzacionalnom Tatianom. Ovo je bio jedan od najboljih metal koncerata u Tvornici ove godine.

7. Ólafur Arnalds u Tvornici Kulture

Foto: Luka Antunac

Islandska čarobna večer, to bi bio možda i najbolji naslov za ovaj koncert. Dugo godina sam čekao vidjeti uživo Olafura i napokon se ta prilika ukazala. Prvi put sam bio u Tvornici Kulture na sjedećem koncertu i moram priznati kako je ovako renovirana Tvornica s udobnim stolicama bila pun pogodak za Olafurov koncert. Oalfur je zajedno sa svojim glazbenom pratnjom zagrebačkoj publici pružio jedan potpuno različiti koncert od svega što su imali priliku ćuti i vidjeti ove godine.

6. Mgła u Klubu Močvara

Nikad nisam bio veliki obožavatelj black metala i prije par godina ne bi nikad pomislio da će mi jedan black metal koncert biti u top 10 najboljih koncerata, ali mi je jako drago da se moje mišljenje mijenja. Mgła je u Močvari održala nastup koji me u potpunosti oduševio, na sam koncert sam došao bez nekakvih očekivanja, a otišao sam kao fan ovog benda. Mjesecima unaprijed rasprodana Močvara je bila poprište jednog stvarno impresivnog nastupa za kojeg se iskreno nadam kako će se u skoroj budućnosti ponoviti, zato što svi koji su propustili ovaj koncert zaslužuju to uživo vidjeti.

5. Skunk Anansie na Šalati

Ovaj koncert mi je bio najveće iznenađenje godine. Prije odlaska na sam koncert imao sam želju da to bude jedan dobar rock show, a na kraju je ispao veličanstveni spektakl. Skunk Anansie je održao najbolji otvoreni koncert godine u Zagrebu. Rasprodana Šalata, maestralna energija benda i jedna i neponovljiva Skin su Zagrebu pružili jednostavno nevjerojatno dobru večer. Za svaki put kad su bili prisiljeni otkazati koncert u Hrvatskoj, a nažalost to se dogodili par puta, su se iskupili ovom energičnom večeri pod zvjezdanim nebom.

4. Red Fang u Klubu Močvara

Foto: Luka Antunac

Nastup ovih metalaca iz Oregona je uz koncert benda koji će se naći na prvom mjestu ove liste je definitivno najenergičniji ove godine i možda ikad u mom životu. Tog 22. lipnja je bilo teško odlučiti tko je bio bolji i imao više energije, publika ili sam Red Fang. Bio sam od samog početka oduševljen tom nestvarnom energijom, a i na samom kraju koncerta svi članovi benda su se u više navrata zahvalili publici za najbolju večer te turneje, tako da zapravo ja ne trebam više ništa ni nadodati.

3. Die Ärzte u Klubu Močvara

Foto: Milan Domagoj Vukšić

Die Ärzte je održao povijesni nastup u Močvari. Stadionski bend u tako malom prostoru bilo je iskustvo kakvo svaki fan sanja. U skoro 3 sata svirke nije se dogodila čak niti jedna sekunda da je došlo do pada energije ili snage ovih njemačkih punkera. Napokon čuti himne poput Shrei Nach Liebe ili Junge je bilo neprocjenjivo. Svi uključeni i organizaciju i ostvarivanje ovog koncerta u Zagrebu mogu biti iznimno posebni na sebe, ovaj koncert je već sad ostvario jedan mitski status i ostao kao jedan od najboljih koncerata u Klubu Močvara.

2. Wardruna u KD Lisinski

Ovako sam napisao prije više od pola godine i moje mišljenje se nije ni malo promijenilo: “Sinoćnji premijerni nastup Wardrune ostat će zapamćen kao jedan od najboljih premijernih nastupa jednoga benda u Zagrebu. Einar i ostatak grupe publici su vjerodostojno predstavili glazbu nordijske povijesti i starih bogova, predali su Zagrebu izuzetnu energiju koja me nije samo oduševila nego ću vjerojatno biti pod njenim dojmom narednih tjedana. Ovakav nastup KD Lisinski nije već dugo vidio, a domaća publika je pokazala da zaslužuje češće gledati ovakve fantastične grupe u Hrvatskoj. Ljudima u Los Angeles Agencyju možemo biti samo do kraja života zahvalni što su nam omogućili ovaj koncert, a Einaru i Wardruni mogu biti zahvalan za možda i najbolji koncert u mome životu.”

1. Foo Fighters u Pulskoj Areni

Ovo nije bio samo najbolji koncert u 2019. godini, već i najbolji koncert desetljeća i jedan od najboljih koncerata u povijesti Hrvatske. To je sve što se treba znati o dva nastupa Foo Fightersa u Puli.

Honorable mention

Bilo je dosta teško odlučiti koji koncerti ulaze na ovu listu. Bilo je jako puno dobrih koncerata koji bi možda, da je koncertna sezona bila malo slabija, ušli na listu. Osim ovih top 15 najboljih koncertnih nastupa, svakako treba izdvojiti još: Built to Spill u klubu Močvara, Birds In Row u klubu Močvara, White Lies u Tvornici Kulture, Baroness u Vintage Industrial Baru, Pips Chips & Videoclips u klubu Sax, Flogging Molly u Tvornici kulture, Laibach u Muzeju Suvremene Umjetnosti i Let 3 u Tvornici Kulture.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE