Ulazimo u UFO tjedan, odnosno tjedan u kojem će se održati jedan od najpoznatijih osječkih glazbenih festivala – Urban Fest Osijek. Kroz tjedan ćemo objaviti nekoliko intervjua s izvođačima ovogodišnjeg lineupa, a jedni od njih su slavonska funk-rap grupa Vanja i Nešvil Funk.

Vanja i Nešvil Funk dobro će zabaviti posjetitelje prvog dana festivala, točnije 13. rujna s početkom u 23.30 sati. Tom prigodom odlučili smo porazgovarati s bendom, kojeg uz Vanju Hrvoja Dražića na mikrofonu, postavu čine Tin Mihić (bass), Fran Trauber (gitara), Tomislav Jambrešić (synth), Antonio Benkotić (bubnjevi) te Tea Žagar, Marina Hlupić i Nera Mamić kao prateći vokali.

Lijep pozdrav ekipa! Eto vas na home-terenu, na osječkom UFO-u. Kakva vam je vibra oko toga i što možemo očekivati od nastupa prvi dan festivala?

Pozdrav. Možemo reći kako nam je izuzetno drago da se nakon ove ,,slavonske mini turneje”, kako smo mi to u bendu nazvali, vraćamo u Osijek na veliki festival kao što je UFO. Spremni smo dati glazbu u kojoj uživamo, svima koji dođu na festival. Ako se zabave upola kao mi, bit će odlično.

Vanja i Nešvil Funk zapravo je proizašao iz uglazbljivanja pjesmarice Vanje Hrvoja Dražića, MC-ja i tekstopisca grupe. Vanja, možeš li našim čitateljima ukratko opisati kako je došlo do formiranja benda?

Još od svojih početaka repanja i pisanja tekstova me uvijek više privlačio zvuk benda u odnosu na beatove. Oko 2011. godine sam sa prijateljima iz ekipe osnovao bend – Kurje Oči.

Jednom kad probaš bend kao reper, teško ga mogu beatovi nadmašiti. Nažalost, s Kurjim Očima nismo mogli nastaviti jer smo doslovno svi u bendu stanovali u različitim mjestima kako nas je život odraslih dohvatio.

Kako sam već neko vrijeme živio u Osijeku, na poziv našeg dobrog duha, tada još nepostojećeg benda Nešvil Funk – Zanzea, krenuli smo nešto sviruckati.

Nastavno na prethodno pitanje, kako se baš ova ekipa okupila i krenula zajedno svirati?

Već spomenuh našeg prijatelja Jakoba Zanzea (koji je bio bubnjar sve do ove godine). 2016. godine me pozvao da sklopimo nekoliko mojih pjesama sa solo albuma u bendovskom izdanju i odsviramo na manifestaciji – Bankina u Clubu Exit. Počeli smo od skidanja mojih stvari i na kraju nismo znali stati. Počeli smo stvarati nove pjesme, dogovorili još nekoliko koncerata i sada ne znamo stati 😀 Svi su odlični glazbenici i dobri ljudi, od djevojaka do momaka.

Vaš funky stil sviranja s rap elementima i catchy refrenima postaje sve prepoznatljiviji i primjećeniji. Neke od pjesama stvorene su još ranije, s Vanjinog debitantskog albuma “Iza kapije” – no kako nastaju potpuno nove pjesme, kako teče proces stvaranja?

Najčešće Vanja dođe s nekom blesavom idejom. Kod kuće napravi desetak loših tekstova, pa mu se jedan od njih ipak svidi. Na probi priča kako zamišlja da to zvuči, a mi to napravimo onako kako treba – po svom. Svi sretni i zadovoljni… (smijeh)

Imali ste premijeru i na CMC-u i potpisali za Croatia Records s pjesmom “Kulenove seke”. Priprema se i novi videospot, o kojoj pjesmi i kakvom spotu je riječ?

Pjesma za koju snimamo spot je nešto što će se tematski nadovezati na ‘‘Kulenove seke”.

Radi se o klasičnom reperskom ,,hvalite me usta moja”, no na ruralni način. Za spot smo sigurni da će ispasti super jer ga radi naš dobar prijatelj i talentirani fotograf/snimatelj Phan – Phantography. Ciljamo na treću dob. Ako se bakama svidi, sve će je generacije zavoljeti.

Objavljeni ste i na kompilaciji Croatia Records-a – “Na putu do zvijezda”. Koje su vaše impresije oko toga?

To je prvi CD na kojem se nalazimo, a da nije spržen kod kuće na laptopu. Tako da smo sigurno na nekom putu. Možda smo na makadamu za sada, no asfaltirat ćemo si već neku stazu.

Ove ste godine nastupali po dosta slavonskih gradova, festivala i samostalnih nastupa. Kakve su reakcije publike, kakav odnos imate s novim auditorijima, možete li izdvojiti neki posebno drag nastup?

Mi si laskamo da smo na maloj slavonskoj turneji ove godine. Od proljeća do sada smo svaki mjesec svirali u nekom drugom gradu i oduševio nas je interes organizatora i posjetitelja koncerata/festivala.

Svako mjesto je posebno, ali moramo izdvojiti Đakovo ove godine gdje je publika zakon i cijeni autorski rad. Tamo smo shvatili da će prvi singl biti Kulenove seke jer su već nakon prvog refrena pjevali s nama, iako pjesma još nije ni objavljena.

Vanja bi izdvojio i svoje rodne Našice. Jer su oni jedini grad koji nas do sada nije zvao da dođemo svirati.

,,Svugdje je doma, al’ lijepo je najljepše”

Uskoro se može očekivati i prvi album? Možete li reći nešto više informacija o projektu?

Prvi plan nam je bio mini album sa 5 pjesama. U dogovoru s Izdavačem smo plan proširili i bit će 10 jer želimo raznolikost na njemu. Nismo samo veseli ”Funkeri” koji se šale s glazbom i tekstovima. Imamo i mi ponekad onu ozbiljnu stranu.

Gdje vas se nakon UFO-a može čuti? Planirate li još neke svirke ili se “zatvarate” u studio?

U planu je još jedan koncert u Osijeku u jesen, no o tome ćemo na vrijeme obavijestiti sve koji bi nas htjeli poslušati.

Plan je upravo to, da se zatvorimo u studio i snimimo album do kraja, a onda hvatamo gaže malo šire od Slavonije da vidimo kako ostatak planete diše.

Za kraj, može li neka poruka posjetiteljima UFO-a sa stihom iz neke vaše pjesme?

..digni ruke u zrak, if it’s love what you need
samo dijelim ovu ljubav VANJ LOVE, to je bit..

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE