Sinoć je klub Močvara bio ispunjen tamom i odličnim black metalom.

Mgła je black metal bend osnovan u Krakowu prije 19 godina. U početku je osnovana kao projekt da bi 2012. godine izbacili album With Hearts Toward None i po prvi puta krenuli s turnejama. U 19 godina rada, ovaj poljski black metal bend objavio je 3 EP izdanja i 4 studijska albuma od kojih je zadnji, album Age of Excuse objavljen ove godine. U sklopu promocije albuma objavljena je i velika europska turneja u sklopu koje su nas po prvi put sinoć posjetili ovi black metal heroji. Osim Mgłe,  na ovoj turneji se mogu vidjeti još dva dobra black metal benda, Martwa Aura i Above Aurora.

Ovaj black metal spektakl godine bio je najavljen u 7. mjesecu i fanovi Mgłe se sve karte razgrabili u rekordnom roku, pa su se sve karte rasprodale čak tri tjedna prije samog koncerta. Moram priznati kako me iznenadila novost da je koncert rasprodan, zato što u zadnje vrijeme kod nas i puno veći bendovi nisu mogli rasprodati koncerte u Zagrebu, pa zato treba čestitati bendu i vjernim fanovima koji su sinoć isto tako pokazali odličnu energiju.

Propustio sam kratak nastup benda Above Aurora, ali sam taman stigao na prvu pjesmu benda Martwa Aura. Moram priznati kako me ugodno iznenadilo što je klub bio ispunjen tijekom njihovog nastupa. U svojih nešto malo više od pola sata, Martwa Aura je zagrebačkoj publici predstavila svoj surovi black metal koje sigurno osvojio još par novih fanova u Zagrebu. Koncert su otvorili pjesmom Medytacija I, koja je ujedno bila i jedina pjesma koju sam znao. Iskreno nisam nikad bio veliki fan black metala, uvijek je tu bilo 6 ili 7 bendova koji su mi bili jako dobri i nakon nastupa benda Martwa Aura kogu reći kako su me ugodno iznenadili. Na njihovom kratkom repertoaru našle su se još pjesme Medytacija II i Medytacija V i još dvije pjesme. Nakon njihovog nastupa pozornica se ispraznila i upečatljivi logo benda Mgła se mogao vidjeti na zidu.

Točno u sekundu kako je i bilo najavljeno, u rasprodanu dvoranu izlazi četvorka iz Poljske i koncert otvaraju pjesmom Exercises in Futility I. Po oduševljenju fanova dalo se zaključiti dvije stvari, a to su da se ovaj koncert u Zagrebu čekao jako dugo i da će to biti noć za pamćenje. Na svakom koncertu ovog žanra na kojem sam bio uvijek je bilo problema sa zvukom, no sinoć nije bilo tako. Zvuk u Močvari je bio izrazito dobar u prvim redovima i isto tako na samom kraju dvorane, ali opet najveći problem, zapravo jedini problem koncerta bila je nesnosna vrućina u klubu. Nakon druge pjesme Exercises in Futility IV bilo je vrijeme da pređemo na odličan EP Mdłości s kojeg je odsvirana odlična Mdłości II. Tijekom nastupa nema nikakve interakcije sa publikom, bend pušta da njihova glazba i tekstovi govore sve, mislim da je to i jedan od razloga zašto nose crne kapuljače i crne maske preko lica, jednostavno se na određeni način skrivaju i puštaju da pjesme predaju priču. Mgła je stvarno jedan od najboljih black metal bendova današnjice i to su mi potvrdili sinoć.

Nakon pjesme Exercises in Futility II bilo je vrijeme da Mgła predstavi i svoj novi album, pa su tako odsvirali pjesme Age of Excuse II i Age of Excuse III,odlične nove pjesme koje su sinoć zvučale jednako dobro kao i na studijskom izdanju, a i moglo se vidjeti kako je publika i više nego dobro prihvatila novi materijal. With Hearts Toward None VII mi je najdraža pjesma ovih poljskih black metalaca pa sam bio presretan kad sam ju čuo sinoć i kakvih je to bilo 10 minuta za pamćenje, precizna i očaravajuća izvedba te pjesme je za mene bila vrhunac koncerta u klubu Močvara. Nakon pjesme Exercises in Futility VI došlo je vrijeme da se oprostimo pa je za sam kraj ostavljena daleko najpoznatija pjesma ovog benda,Exercises in Futility V je publika nagradila sa valom odobravanja, a sama izvedba pjesme bila je nezaboravna. Po završetku pjesme, bez naklona ili pozdravljanja sa publikom, baš kako i rade cijelu karijeru Mgła je napustila pozornicu Močvare i ostavila oduševljenu publiku sa željom za još pjesama.

Sve u svemu ovo je bio jedan izniman premijerni nastup Mgłe u Zagrebu, za koji ne vjerujem da će biti posljednji zato što onako dobra publika koja razgrabi sve ulaznice u rekordnom roku zaslužuje povratak ovog black metal benda i to će sigurno u nekoj skorijoj budućnosti i dobiti.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE