Die Ärzte je sinoć održao fenomenalni koncert u Močvari koji će sigurno dobiti jedan mitski status u povijesti ovog kluba.

Sama objava koncerata ovih njemačkih velikana u Zagrebu izazvala je ogroman interes kako domaćih tako i stranih fanova. Sama činjenica da je za njihov premijerni nastup u Hrvatskoj odabrana zagrebačka Močvara me malo iznenadila, stadionski bend u malom okružju Močvare značilo je samo jedno – fantastičan i nezaboravan koncert. Sinoćnji koncert u Močvari bio je rasprodan u svega 90 minuta i to više od pola godine što je postao rekord Močvare koja slavi 20 godina rada, pa se ovaj koncert bez ikakvih problema može smatrati krunom i nagradom za 20 godina odličnoga rada. Die Ärzte je ovu turneju nazvao Miles & More u sklopu koje su odabrali klubove u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Italiji, Belgiji i Britaniji, pa ne čudi ogroman interes njemačkih fanova za sve koncerte ove turneje.

Prvi fanovi su već rano ujutro formirali red za ulaz u klub, ja sam došao negdje oko pola osam ispred Močvare i red koji sam zatekao me iznenadio, nisam nikada čekao u redu za ulazak na neki koncert u Močvari. Već u samome redu se dalo primijetiti kako je većina ljudi potegnula iz Njemačke i Austrije na koncert, bez pretjerivanja mogu reći kako je 75 posto publike bilo iz Njemačke. Odlična atmosfera vladala je i prije samog koncerta, a sama dvorana kluba je bila ispunjena doslovno do zadnjeg mjesta već pola sata prije početka. Kako je bilo i najavljeno, točno u 21 sat na pozornicu se penju Farin, Bela i Rodrigo i ovaj nezaboravan koncert otvaraju novom pjesmom Rückkehr, nakon koje je Močvara odmah eksplodirala. Druga pjesma večeri, Bravopunks je postavila ton večeri, iznimna energija na pozornici uz nevjerojatno pjevanje publike. Apsolutno svaku pjesmu od njih 40 sinoć je publika otpjevala od početka do kraja što je stvarno fascinantno pa čak i za tako kultan bend.

Osim odlično uigranog benda i fantastične publike, treba pohvaliti organizaciju samog koncerta koja je bila na najvišem nivou. S obzirom na tako odličnu organizaciju i dominantno njemačku publiku koja pjeva uz bend, u par navrata sam se osjetio kao da se nalazim negdje u Njemačkoj.  Wie is Geht, Wir sind die Besten, 2000 Madchen, Ignorama…. sve sami hitovi ovih legendarnih punk rockera odzvanjali su sinoć Močvarom već od samog početka koncerta. Die Ärzte je jedan poseban fenomen u glazbenom svijetu, publika čak i ako ne zna o čemu pjeva bend i ne zna izgovarati ispravno riječi, svejedno ih ritam, energija i veselje oko benda ponesu i krenu pjevati. Još jedna odlična stvar sinoć bio je zvuk koji je bio najbolji mogući i na svakoj poziciji u dvorani se sve jasno čulo, osim u trenutcima kada je publika nadglasala bend (što je bilo veći dio koncerta).

Njemački punkeri sinoć nisu došli odraditi koncert, jasno se vidjelo i na njima da uživaju u atmosferi kluba i iznimno energičnoj publici, u nekih dva sata i petnaest minuta izveli su čak 40 pjesama, Fiasko, Angeber, Dein VampyrHeulerei su još samo neke od punk rock himni koje smo mogli čuti sinoć u Močvari. Interakcija između benda i publike je s početnog pozdrava na engleskom prešla na njemački jezik, i tako su se cijelo vrijeme između pjesama Bela, Farin i Rodrigo zezali i obraćali publici na njemačkom, što je po meni dalo još jedan dodatan čar samoj večeri. Bilo je tu šala na vlastiti račun, prepričavanja događaja iz povijesti, ali i urnebesnog komentiranja publike u prvim redovima.

Koncert se polako bližio kraju regularnog dijela, pa su tako ostavljene Schunder SongIst das Alles? Nakon kratkog, ali iznimno glasnog skandiranja publike dečki se vraćaju na pozornicu i prvi bis otvaraju pjesmom Blumen na koju se nadovezala Westerland. Prvi bis su zaključili produženom verzijom pjesme Zu Spät na kojoj je publika opet nadglasala sam bend. Drugi bis bio je rezerviran za daleko najpoznatije pjesme benda, otvoren je njihovom najpoznatijom pjesmom Schrei nach Liebe, svojevrsna himna borbe protiv neonacizma nakon koje su odsvirali Unrockbar da bi za kraj ostavili meni najdražu pjesmu benda Junge. Nakon par urnebesnih obrada za sam kraj ovog koncerta ostavljena je pjesma  Nie wieder Krieg, nie mehr Las Vegas nakon koje su napustili pozornicu, a publiku su ostavili u stanju ekstaze i želje za još jednim koncertom.

Die Ärzte je sinoć održao fantastičan koncert u Močvari i pokazao svima kako ima iznimno odane fanove koji će potegnuti gdje god treba da vide voljen bend, a klub Močvara i svi koji su bili povezani uz organizaciju ovog koncerta mogu biti samo iznimno ponosni na odlično odrađen posao i činjenicu da su uspjeli dovesti velikane Die Ärzte u Lijepu Našu.

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE