Šesto izdanje SuperUho Festivala i ovo ljeto će se održati u Primoštenu od 2. do 4. kolovoza, ali ovoga puta u intimnijem izdanju nego njegovi prethodnici jer će biti svojevrsna posveta davno ugašenom zagrebačkom NO Jazz festivalu.

U svom šestom izdanju SuperUho se prisjeća festivala koji je kroz deset godina postojanja uvelike promijenio percepciju jazz glazbe u Hrvatskoj, te drastično promijenio strukturu publike na jazz koncertima na kojima je unatrag 15 godina počela prevladavati mlada, mahom studentska populacija. Tako će 10 godina nakon gašenja zagrebačkog NO Jazz festivala Primošten uživati u zvukovima nekih od najznačajnijih svjetskih imena jazz i, naravno, ne samo jazz glazbe, što znači da nas ove godine očekuje intimnije akustičnije izdanje festivala.

Prva festivalska imena su Marc Ribot, Art Brut, Colin Stetson, Shilpa Ray, Chui i The Fogsellers, izvođači koji brišu granice između, na prvi pogled, teško spojivih glazbenih žanrova.

Marc Ribot je posljednji put u Hrvatskoj nastupio prije 14 godina, upravo u sklopu programa NO Jazza, a u Primošten dolazi sa svojim “Songs of Resistance” kvintetom koji uz njega čine saksofonist Jay Rodriguez, basist Brad Jones, bubnjar Ches Smith, te udaraljkaš Reinaldo de Jesus.

Art Brut su se u studenom vratili nakon 7 godina diskografske pauze i to svojim petim studijskim albumom “Wham! Bang! Pow! Let’s Rock Out!”. Ovi britanski miljenici glazbene kritike su tako uvjerljivo odagnali špekulacije o upitnom nastavku djelovanja, a furioznim su nastupima na aktualnoj turneji kojom promoviraju navedeni album potvrdili da su vrhunskoj koncertnoj formi.

Colin Stetson jedinstvena je pojava u današnjoj glazbi. Premda ga se najčešće svrstava među jazz glazbenike, ovaj američki saksofonist s prebivalištem u Montrealu uporno odbija trpanje u glazbene ladice. Lista glazbenika s kojima redovito surađuje uistinu je impresivna te obuhvaća gigante današnje popularne glazbe poput Arcade Fire ili Bon Iver, ali i brojne druge glazbene velikane kao što su Tom Waits, TV  On  The  Radio, itd..

Iza imena Shilpa Ray krije se izvrsna njujorška blues punk kantautorica koja već petnaest godina oduševljava svojim moćnim glasom na kojeg svojevremeno nije ostao imun niti Nick Cave. Veliki australski glazbenik  ju je tako najprije 2011. odabrao za potporu na turnejama njegovih Bad Seedsa po Europi i Americi, a potom dvije godine kasnije na svojoj Bad Seed etiketi objavio i njeno prvo solo izdanje EP “It’s All Self Fellatio”.

Prva domaća imena ovogodišnjeg festivala su zagrebački Chui i šibenski The FogSellers, dva sjajna benda koja rade upravo ono što SuperUho najviše voli, brišu granice između, na prvi pogled, teško spojivih glazbenih svjetova i to rade fenomenalno.

Informacije o ulaznicama, preostalim izvođačima i sve druge važne informacije bit će objavljene uskoro.

FB EVENT

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE