Sinoć su Trollfest, Turisas i Korpiklaani priredili zagrebačkoj Tvornici Kulture pravu nordijsku metal večer.

Nakon četiri godine izbivanja sa naših prostora Korpiklaani su se vratili u Zagreb nošeni odličnim novim albumom, a uz njih zagrebačkoj publici su se publici predstavili i norveški metalci TrollfesT i Turisas. Zadnji put kada su bili u Zagrebu, Korpiklaani su predstavili album Noita koji je predstavio svojevrstan zaokret u glazbenom stilu benda, a taj lagani zaokret se nastavio i na novom albumu Kulkija kojega su izdali krajem ljeta prošle godine i predstavili ga sinoć zagrebačkoj publici. Uz Korpiklaane su po prvi puta u Zagrebu nastupili i norveški metalci TrollfesT i Turisas.

Čast da otvore ovo nordijsko metal slavlje dobili su norveški metalci TrollfesT, nažalost njihov nastup sam propustio i stigao sam taman na zadnje dvije pjesme, Espin Bin Askeladden i Helvetes hunden garm koje su mi pokazale zašto su postali tako traženo ime unutar metal zajednice. Nažalost njihov nastup nije popratio veliki broj ljudi, ali oni koji su bili prisutni bili su dobro zabavljeni i zagrijani za sljedeći bend večeri.

Turisas je svoj set otvorio pjesmom As Torches Rise i odmah raspametio sve okupljene. Turisas je izrazito zanimljiv bend i održali su i više nego dobar koncert sinoć u Tvornici. Svojim prodornim vokalom pozornicom je najviše dominirao Mathias Nygård, a uz njega pažnju publike privukla je i violinistica Caitlin De Ville.  Turisas je jedno od posebnijih imena metal scene u Norveškoj, svojim snažnim zvukom obogaćenim simfonijskim metalom pružaju jedno posebno iskustvo. Tijekom njihovog nastupa parter Tvornice se ugodno popunio, a publika je izrazito dobro prihvatila pjesme We Ride Together, To Holmgard and Beyond i Greek Metal. 

Izrazito raspoložena publika je pripomogla bendu u izvedbi poznate pjesme Battle Metal. Obrada pjesme Rasputin je za mene osobno bila vrhunac njihovog nastupa, a već energična publika se tijekom ove poznate pjesme iz disco ere i rasplesala. Svoj nastup su priveli kraju na veoma poseban način za jedan metal bend, akustičnom izvedbom pjesama The March of the Varangian Guard i For Your Own Good u kojima je Mathias pokazao pravu dubinu i čistinu svoga vokala. Nakon njihovog dubokog naklona i zahvaljivanja publici, pozornica se krenula pripremati za glavne aktere ove večeri.

Korpiklaani su svakim svojim koncertom u Zagrebu pokazali da imaju vjerne i iznimno energične fanove koji će uvijek uživati u nastupu benda, makar setlistu činile uglavnom pjesme s novoga albuma, pa su tako izveli čak 9 pjesama s albuma Kulkija koji mi se odmah po prvom slušanju svidio. Jonne i ostatak folk metal ekipe set otvaraju pjesmom Neito koja je odmah rasplesala publiku. Bilo je jako zanimljivo vidjeti kako skoro nitko u publici nije izgubio svoju energiju tijekom nastupa prijašnjih bendova, pa je tako svaka pjesma bila ispraćena gromoglasnim skandiranjem i mosh pitom. Jonne je bio vidno oduševljen energijom u Tvornici pa je tako djelovao puno bolje nego na zadnjem nastupu Korpiklaana u Zagrebu. Bez previše zaustavljanja zaredale su se pjesme Juomamaa, Korpikuusen kyynel i Allon Alla nakon kojih izvedena i prva pjesma na engleskom jeziku, izuzetno energična A Man With a Plan.

Savršen prikaz jedinstvene univerzalnosti ovoga folk metal benda bila je činjenica da je publika gotovo podjednako prihvaćala pjesme bilo one na finskom ili engleskom jeziku. Jonne je bio rekao publici da su došli Zagrebu predstaviti novi album pa se tako zaredalo još pet pjesama sa Kulkije, Pjesma Lempo bila je posvećena finskom bogu plodnosti, a Jonne je rekao kako je i posvećena ljubavi večeras između njih i publike. Bližili smo se kraju regularnog dijela nastupa pa je tako izvedena jedna od najboljih novijih pjesama Korpiklaana, energična i vesela pjesma Pilli On Pajusta Tehty nakon koje je uslijedilo najboljih pola sata čitave večeri.

You Looked Into My Eyes s albuma Spirit of the Forest koju je publika zajedno otpjevala s bendom je možda i najviše oduševila sve članove, a tijekom zadnje pjesme regularnog dijela, Wooden Pints publika je doslovno nadglasala Jonnea te je u više navrata jednostavno prepustio pjevanje publici. Beer Beer, planetarno popularna Vodka i možda najveselija pjesma ikada napisana Happy Little Boozer bile su spektakularan završetak jedne odlične folk metal večeri.

Koncert Korpiklaana u Tvornici je pokazao i dokazao dosta toga. Hrvatska publika jako voli ove finske folk metalce, a isto tako nije pretjerano za ustanoviti da i Korpiklaani vole Zagreb dok domaći organizatori mogu uvijek računati na dosta dobar odaziv unatoč nešto skupljim cijenama ulaznica nego što je uobičajeno.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE