Breljanski Šakan Festival kompletirao je line-up svojeg četvrtog izdanja, koje se ove godine održava 9. i 10. kolovoza.

Kao i prethodnih godina, i ove se godine Šakan festival odvija u samom centru Brela, na platou ispred Hotela Soline. Za one koji još ne znaju, Brela su malo turističko mjesto na Makarskoj rivijeri s predivnim pješčanim plažama, okružena gustim borovim šumama, koje su većim dijelom zaštićeni spomenik kulturne baštine, okupane kristalno čistim morem.

Ovogodišnji headlineri festivala su Goran Bare & Majke, Vojko V i Jay Farrar, a uz njih nastupaju Them Moose Rush, Mary May i Sir Croissant.

Jay Farrar

1987. godine Jay Farrar, s Jeffom Tweedyjem i Mikeom Heidornom, osniva bend Uncle Tupelo. Bend se smatra jednim od pionira alternativne country glazbe i jednom od ključnih figura žanra, primajući mnoge pohvale glazbene kritike i publike. Zbog nesuglasica s Tweedyjem Farrar odlazi iz benda i 1994. godine osniva Son Volt. Od devedesetih do danas bend je izdao devet albuma, a deseti „Union“  treba izaći u ožujku ove godine. 2012. godine Jay Farrar je, s Yimom Yamesom, Willom Johnsonom i Andersom Parkerom, sudjelovao na snimanju albuma „New Multitudes“ u čast stote obljetnice rođenja velikog Woody Guthrieja. Kao solo glazbenik izdao je dva studijska albuma, dva EP-a, filmski soundtrack, te nekoliko live albuma.

Goran Bare & Majke

Goran Bare, rodom iz Vinkovaca, je hrvatski glazbenik i karizmatični frontman rock grupe Majke koju je osnovao 1984 godine. Majke su 1990. godine objavile prvi službeni album „Razum i bezumlje“ kojeg su domaći kritičari proglasili rock albumom godine. Početkom Domovinskog rata bend se rastaje i ponovno okuplja 1992., ali u novom sastavu. U ljeto iste godine snimaju drugi album „Razdor „kojeg su obilježile pjesme Budi ponosan, Krvarim od dosade i Mršavi pas. Nedugo nakon toga objavljuju i treći album, „Milost“. 1996. godine izlazi album „Vrijeme je da se krene,“ 1997. live album „Život uživo“, a 1998. godine „Put do srca sunca“.  2000. godine Goran Bare započinje samostalnu karijeru i nastupa s pratećom grupom Plaćenici te je u tom razdoblju izdao dva albuma. Nakon osam godina stanke, grupa Majke se okupila 2007. godine, a godinu dana kasnije su objavili album „Unplugged“. 2011. godine, opet u izmijenjenom sastavu, Majke izdaju album „Teške boje“, a aktualni album „Nuspojave“, objavljen je prošle godine

Vojko V

Vojko V (a.k.a. Vojko Vrućina) splitski je reper i glazbeni producent poznat po svom radu u bendovima Dječaci i Kiša Metaka, koji je 2018. odlučio ponovno uploviti u solo vode, da bi iste te godine ostvario rekordan uspjeh rasprodavši malu dvoranu Doma sportova u sklopu zagrebačke promocije albuma prvijenca. Da je njegov povratak solo karijeri odlična odluka pokazao je već njegov prvi singl Zovi čovika koji je pregledan više od 700 000 puta u prva četiri mjeseca od objave. Nakon toga ruši internet suradnjom s Huljićem i izbacivanjem Pasta Italiana, a pred nastup u rasprodanom Domu sportova objavljuje spot za Kako to koji ga je lansirao u trenutno najveće hrvatske glazbenike.

Them Moose Rush

Them Moose Rush je progresivni rock bend iz Bjelovara koji je u svega nekoliko godina privukao pažnju kritike i publike nastupivši na mnogim domaćim i inozemnim festivalima, te svakako spada u sam vrh alternativne scene na ovim prostorima. Iza sebe imaju dva EP-ja i jedan album To Future Miss Sunshine iz 2013. te Don’t Pick Your Noise iz 2018. godine. Svoju glazbu opisuju kao „space prog pop noise rock”.
Nikola Runjavec (vokal/gitara), Branimir Kuruc (bas gitara) i Vedran Marinko Komlen (bubanj) su moćna trojka koja se krije iza imena Them Moose Rush.

Mary May

Mary May se javnosti prvi put predstavila u travnju 2018. godine singlom Softest Tune koji je jednoglasno osvojio kritičare. Svoju glazbu opisuje kao folk americanu, s elementima popa i bluesa. Uslijedili su nastupi na Indirektu, Bloomsday i Hoomstock festivalima, nakon kojih objavljuje još tri hvaljena singla. Krajem listopada, u suradnji s producentom Mark Mrakovčićem, objavila je svoj album prvijenac „Things You Can`t Put Your Finger On“ koji je opravdao sva očekivanja, te je uvršten među najbolja ostvarenja 2018. godine od strane više relevantnih glazbenih portala. Uživo svira s bendom kojeg čine redom vrsni glazbenici – Luka Čapeta na gitari, Marin Živković na saksofonu i Borko Rupena na bubnjevima.

Sir Croissant

Sir Croissant je projekt Igora Božanića iz Banja Luke. Aktivan je na nezavisnoj glazbenoj sceni od 2017. godine kada je nastupio na Indirekt festivalu u Umagu, do sada je samostalno objavio dva EP izdanja: „Let me sleep“ (s lo-fi baladom Braille) i „If i was a fish i would cry“ (s pjesmom johnson & johnson). Na festivalima na kojima je nastupao, kao što su Americana, Novi val i Kantautorski festival Močvare, pokupio je pozitivne kritike na svoj već sada prepoznatljiv izričaj.

Ulaznice za festival se mogu kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb), Rockmarku (Berislavićeva 13, Zagreb), Caffe Baru Basket (Domovinskog rata 42, Split) i u Tobacco Shopu (Brela, lučica Soline). Cijena festivalske ulaznice je 70 kuna, a prodaja počinje 20.3.2019.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE