Dugo me jedan reperski event u Zagrebu nije toliko zanimao koliko jučerašnji koncert Homeboy Sandmana i Edana u Vintage Industrial Baru.

Naime, koncerata u žanru kroz godinu bude svakakvih – od revivala poluraspadnutih grupa iz 90-ih do kojekakvih kvazianonimusa i DJ-a koji, zahvaljujući nekadašnjoj pripadnosti poznatim grupama, guraju i grade, po 20-30 godina, lažni imidž, veličinu i samobitnost. Jedan od takvih nije jučerašnji u režiji Homeboy Sandmana, nenapadnog MC-a iz New Yorka, koji je jučer koncertirao uz kolegu Edana, o kojem, moram priznati, nisam znao previše.

Njegov nesvakidašnji, alt-rap ili, rekao bih, acid boom-bap, bio mi je puno konkretniji i snažniji od mnogih repera čije koncerte sam u životu pohodio, a kada tome pridodamo odličnu uigranost s Edanom, jednom od zanimljivijih i ekscentričnijih persona za DJ pultom, teško je biti nezadovoljan viđenim.

Treba prvo istaknuti kako je za početak večeri prisutne zabavljao DJ Slip Mat iz kolektiva Soul Brothers i Hrvatska Funk Delegacija, provjereni hip-hop gurman i funk sommelier, svojom probranom selekcijom klasika iz branše.

(Foto: Jahvo Joža, subsite.hr)

Potom, bez previše pompoznosti, na binu dolaze Homeboy i Edan. Masovnost publike u tom trenutku bilo je nešto slabije, ali se slika ipak ponešto popravila do kraja večeri. Međutim, da sam očekivao više ljudi i da je koncert kvalitetom zaslužio više – to svakako.

Homeboy je uistinu bio „domaći dečko“, jer je uistinu suvereno i čvrsto ovladao mikrofonom jučer u tih sat i pol koncerta. Izvodio je uglavnom pjesme sa prošlogodišnjeg izdanja Humble Pi (America, the Beautiful, Rock & Roll Indian Dance, I See Colors, Grim Seasons, #NeverUseTheInternetAgain), kolaboracijskog albuma s Edanom, s kojeg mi se osobito sviđa pjesma The Gut, koja je također jučer izvedena uživo.


(Foto: Jahvo Joža, subsite.hr)

No ono što je mene puno više oduševilo bio je Edan, koji je bio multifunkcionalan multitasker, jer je bio DJ i reper, čiji je glas bio na trenutke čistiji i jasniji čak i od Homeboyjevog, i sve to radio je na poprilično zabavan ali i kvalitetan način. Bio je back vokal koji istovremeno repa uz beat-jugglanje ili scratchanje, igrao se s distorzijskom pedalom proizvodeći čudne zvukove,  a povremeno je bio lead reper, čime je kolegi dao prostora da nakratko odahne. U svakom slučaju funkcionirali su kao sjajan nadopunjujući duo te stoga ne čudi da su se vratili na bis, na koji ih je publika zvala. Na bisu su još jednom izveli #NeverUseTheInternetAgain, pjesmu koja se polagano profilirala kao najveći hit prošlogodišnjeg albuma.


(Foto: Jahvo Joža, subsite.hr)

Za kraj su pozdravili publiku te se svim prisutnima zahvalili na dolasku, a ja se zahvaljujem organizatorima iz Raw Syndicate Bookinga uz nadu da će u 2019. nastaviti u kvalitetnom tonu po pitanju gigova, jer u početku godine su si, ako je suditi po jučer, itekako podigli ljestvicu.

FOTO: Jahvo Joža, portal Subsite.hr

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE