Naziv albuma: Važne Stvari

Izdavač: Dallas Records

Datum izdanja: 06. prosinac 2018.

Producent: Srđan Sekulović Skansi, Aljoša Šerić

Žanr: Pop

Trajanje: 45:43

Broj pjesama: 12

 

Sjećam se, sada već pomalo i daleke, 2013. godine, kada sam prvi puta išao slušati Pavel u zagrebačku Tvornicu Kulture. Na pozornici tada, kao back vokal, stajala je na pozornici Antonija Matković, koja je postala punopravni član Pavela. Godinu dana poslije, poslovni odnos postao je i ljubavan, što je rezultiralo brakom s pjevačem Aljošom Šerićem. Upravo taj korak donio je Pavelu jedan veliki korak dalje u glazbenom smislu. Od trećeg studijskog albuma ”I mi smo došli na red” koji je izašao 2014. godine, Pavel postaje bitan dio domaće pop scene. Upravo tu se Aljoša izgradio kao vrsan tekstopisac i skladatelj, koji je, između ostalog, pisao pjesme izvođačima kao što su Massimo Savić, Luce, Meritas i mnogi drugi, a u svojem zadnjem glazbenom izazovu okušao se u novoj kombinaciji umjetnost-brak koja je izrodila prvim Tonkinim albumom ”Važne stvari”. Naspram Pavelovog opusa, album je orijentiran u nekim drugim pop smjerovima, s malim dozama elektronike, ali opet iz pjesme u pjesmu, tijekom preslušavanja, uvijek iznenadi.

Upravo je uvodna, i naslovna s albuma, ”Važne stvari”, poluplesna stvar prožeta snažnim basom i elektroničkim beatom. Već na toj pjesmi, može se osjetiti da i nema neke povezanosti s Pavelom. Iduća na redu jest, i prvi službeni Tonkin singl – ”Bolji smo”. Melankolična pop pjesma s fenomenalnim refrenom koji otvara pjesmu. Nabrijavajući ”Pozitivizam” odiše puhačima i raznim –izmovima, pozivajući naravno na ništa drugo no pozitivu. Na redu je ”Moja Ljubav”, koja opet zalazi u elektronske vode, dok iduća – ”Jedno jutro”, spada među sam vrhunac albuma. Klavirski nošena pjesma, obojana gudačima, popraćena laganim ritmom bubnja, na prvo slušanje malo se osjeti Pavelov štih, no nakon svakog idućeg slušanja, pjesma dobiva sasvim drugu dimenziju. ”Jedino” ima jedan mali nostalgični vibe koji vraća u osamdesete, upravo zbog svog aranžmana, a iduća ”Netko se događa” na prvo slušanje spada na sam vrh najboljih pjesama s albuma.

U drugom dijelu albuma, razigrana i poletna ”Vedro” dolazi kao pravo osvježenje, nakon male doze elektronike i melankolije. Iduća, ”Nisi moj” možda je i najveće iznenađenje albuma, s kratkim ali prljavim solom na električnoj gitari. ”Sanjala sam da smo zajedno”, nakon nekoliko slušanja i ne zvuči toliko jako kako ostale pjesme s albuma, dok pred kraj albuma, ”Strah i trepet” jedna je od onih ugodnih glazbenih iznenađenja pri preslušavanju albuma. Na samom kraju albuma, ”Slike s putovanja”. Duet Aljoše i Tonke, za sam kraj albuma, odlučio je otkriti dio svog privatnog života i pokazati ga javnosti, šarajući kroz London, Pariz i Haag gdje su doživjeli i male uspone i padove, ali opet iznova i zajedno.

Od prve do zadnje pjesme, tek se na trenutke može osjetiti dašak Pavela, no kada bi se gledalo ipak malo objektivnije, album je zapravo prožet modernim pop pjesmama koje idu u neke sasvim druge sfere – od igranja s tekstovima, eksperimentiranja s elektronikom pa i do same raznolikosti između svih pjesama. Vjerujem da je Aljoša s ovim pjesmama dao dobar temelj te da će na drugim studijskim izdanjima Tonka, osim s Aljošom, surađivati i s drugim autorima, što bi svakako još više potvrdilo nju kao jednu od domaćih pop unikata.

 

  1. Važne stvari
  2. Bolji smo
  3. Pozitivizam
  4. Moja ljubav
  5. Jedno jutro
  6. Jedino
  7. Netko se događa
  8. Vedro
  9. Nisi moj
  10. Sanjala sam da smo zajedno
  11. Strah i trepet
  12. Slike s putovanja

 

82%
82%
  • 8.2
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE