Jučer se održalo prvo predstavljanje projekta Park Sessions, kojega je pokrenuo glazbenik, foto i video entuzijast Pavle Kocanjer u sklopu programa Začarana Močvara, svirkom nekoliko kantautora.

Pavle Kocanjer dvadesettrogodišnji je student diplomskog studija Filmskog i video snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, no iako smo s njim razgovarali dan prije jučerašnjeg predstavljanja u Močvari, naknadno vam donosimo prepisku u kojoj je Pavle predstavio poseban audio-vizualni projekt Park Sessions.

Pozdrav, Pavle! Prije šest godina u Karlovcu si pokrenuo hvalevrijedan projekt naziva Park sessions. Možeš li nam za početak reći nekoliko riječi o sebi te kako si uopće došao na ideju za takvo što i zašto baš „Park sessions“?

Glazbeni sam foto/video entuzijast i spojivši tu kombinaciju prije 5 i pol godina, dobio sam ove sessione. Nazvani su tako jer je u početku ideja bila da su to akustične svirke prvenstveno po parkovima, u to vrijeme u Karlovcu jer sam tad još bio 4.razred srednje škole.

U međuvremenu tvoj se projekt proširio i na Zagreb te je prerastao u nešto više. Naime, sessione sada snimaš na raznolikim lokacijama, krenuvši od dnevnih boravaka, snježnih livada, jezera i seoskih polja sve do vrhova zgrada. Čime si vođen kada odabireš mjesta? Imaš li već unaprijed zamišljenu lokaciju u glavi ili ih odabireš u stilu glazbenika koji ti se obrate za svirku?

Prelaskom u Zagreb na faks, nastupila je kratka pauza sa svirkama i zadnje dvije godine se bude iz zimskog sna. Lokacije su mi trenutno skoro najvažnije i nastojim da svakom svirkom budu što drugačije. Mjesta često odabirem prema stilu glazbenika, pitam ih za tekst pjesme i poslušam kakvu glazbu sviraju te prema tome određujem koji ambijent bi im mogao najbolje odgovarati. Uvijek i pitam glazbenike, imaju li neku sebi dragu lokaciju na kojoj žele svirati, a uz to, naravno, imam u rezervi neke neodređene lokacije koje želim iskoristiti i koje stoje na popisu kako ih nebi zaboravio.Njih ili vidim u prolazu pa ih zabilježim mobitelom, ili ih već imam na umu kao ideju.

Sam dogovaraš, snimaš i montiraš videje, a za uzvrat ne tražiš ništa! Moram priznati da je to prilično nesvakidašnji pristup. Mnogi bi danas skupo naplatili svoje „dragocjeno“ vrijeme, dok ti sve radiš bez ikakve naknade. Zapita se čovjek jesi li ti normalan? Šalim se, naravno, no ipak u čemu je „kvaka“?

Nema kvake, sve radim sam i u tome guštam. Jedino što bih volio jest neka naknada da mogu platiti oglase na internetima, jer vidim da su ti videi sve teže dostupni i vidljivi publici, pa da još više ljudi vidi neke stvarno dobre glazbenike i autore koji odrade super session.

Do sada si snimio preko 70 videa s preko 35 različitih izvođača. Pamtiš li možda svoj prvi Park session?

Pamtim prvi, naravno. To je i najznačajniji session, od toga je sve počelo. Snimali smo u Karlovcu u parku s karlovačkim bendom Me As Well, dobrim prijateljima koji su pristali na takvu ideju i s ekipom iz Izvan Fokusa, koja mi je pomagala snimati u to vrijeme dok je bilo prisutno više kamera. Danas i dalje koristim nešto opreme za snimanje od Izvan Fokusa, ali postao mi je draži video format koji se sastoji od samo jednog kadra, pa sam nekako počeo sve sam odrađivati.

Osim Park sessiona baviš se još mnogim stvarima. Član si udruge Izvan fokusa. Radio si na brojnim projektima, surađivao s brojnim organizacijama, tvrtkama i pojedincima, volontirao na brojnim događanjima… Dobivao nagrade na filmskim festivalima mladeži! Ima li još nešto čime se možeš pohvaliti?

Previše se ovih dana hvalim ha ha, ali kad govorimo u glazbi, moram spomenut i svoja dva (hardcore punk) benda u kojima aktivno sviram –  Left to Starve i Rules, bendovi s kojima putujem po Europi na turneje i s kojima sam odradio već preko 150 koncerata – što je za tu vrstu glazbe i godine u kojima smo krenuli raditi, jako puno. Radim i na jednom dugometražnom dokumentarnom filmu, koji je također povezan s glazbom, a govori o hardcore punk Straight Edge sceni na području bivše Jugoslavije, to je još u procesu stvaranja. Eto, dosta o tome…

I za kraj, kakvi su planovi za budućnost? Imaš li već neke nove dogovore za snimanje novih sessiona?

Planovi za budućnost su veliki, a hoće li biti ostvarivi, vidjet ćemo. Htio bi još puno svirki odraditi na suludim mjestima, za to mi naravno trebaju i neki suludi izvođači koji će pristati na ideje. Htio bi i malo proširiti priču i odraditi neka snimanja u drugim gradovima, kako često putujem sa bendovima na koncerte, spojio bih ugodno s korisnim, pa nekog upecao dok sam negdje van Zg-a ili Karlovca, pa tako već lagano dogovaram jedan session u Rijeci. Također, s obzirom da potječem iz punk glazbe i u tom sam krugu, htio bih ubaciti malo punk-rock bendova u sessione. Nešto je već u pregovorima i nadam se uskoro i u realizaciji.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE