Osječko kino Urania osvojilo je krajem prošlog mjeseca godišnju nagradu Europa Cinemas u kategoriji “Najbolje aktivnosti za mladu publiku/Best Young Audience Activities”.

U utorak je u njegovim prostorima ovu prestižnu nagradu, koja se može dodijeliti jednom kinu za programe u području razvoja publike na europskoj razini, uručila Maria Magdalena Gierat, članica Izvršnog odbora Europa Cinemas.

Foto: Samir Kurtagić

Ove nagrade dodjeljuju se svake godine te potiču i uvažavaju izvanredan rad i trud najboljih kino dvorana u mreži europskih kina koja se sastoji od 2.718 ekrana u 677 europskih gradova, a podržava ih također i Program kreativne Europe / MEDIA. U obrazloženju nagrade osječkom kinu navodi se kako je to još jedan dokaz dinamike hrvatske kino scene s obzirom na to da je 2016. godine Kino Europa u Zagrebu dobilo nagradu za najbolji program.

„Ovo je prilika da se istakne izvrstan rad jedne od rijetkih privatnih nezavisnih kino dvorana posvećenih autorskim filmovima u zemlji. Tim Kina Urania, na čelu s Marijanom Bošnjak, pokrenuo je mnoge inicijative koje svake godine privlače više od 17.000 mladih kinoljubaca koji preko kina Urania otkrivaju europsku filmsku produkciju. Njihove aktivnosti su usmjerene na sve dobne skupine (djeca iz osnovnih škola, srednjoškolska djeca i sveučilišni studenti), što ovu kino dvoranu čini pravim mjestom za otkrivanje i stjecanje novih iskustava“.

Foto: Samir Kurtagić

Nakon uručenja nagrade, direktorica Kinematografa Marijana Bošnjak zahvalila se na nagradi, kao i publici s kojom Urania godinama izgrađuje poseban odnos i koja se uvijek vjerno vraća te sudjeluje u izboru filmova, predstava, koncerata te ostalih programa. Programi koji se rade za škole prate školski kurikulum i zadovoljavaju brojne uvjete pa je kreirati takve programe zahtjevno, ali se višestruko vraća s publikom koja dolazi, a Europa je to prepoznala. Njezine riječi potvrdili su i pozdravni govori nekih od redovnih posjetitelja kina, od djece iz osnovne škole u Bizovcu, do studenata i odraslih koji su na neki način bili i ostali vezani uz najstarije osječko kino.

“To nije bila nagrada koju nismo očekivali, niti smo je stavili u strateške ciljeve jer nam je ona nedostižna. Kino Urania jedino je kino koje filmske programe i javnu filmsku kulturu općenito obavlja u “sivoj zoni” zbog pojedinih nedostataka u zakonodavstvu i posljedica privatizacije. Raditi “na rubu” iznimno je zahtjevno pa još više veseli da je netko, negdje (kad već nije ovdje) čuo taj glas publike”, kaže Bošnjak.

U sklopu svečanosti održana je i besplatna premijerna projekcija francuskog filma Le grand bain (Sink or Swim) uz prigodni domjenak.

Foto: Samir Kurtagić

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE